Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Savaria Történelmi Karnevál

Közép-Európa legnagyobb jelmezes historikus játékában a fesztiválozó nem csak látogató, részese is az eseményeknek Szombathelyen augusztus 20-22. között.

A tizenegyedik Savaria Történelmi Karnevál a 2000 éve lakott város, Szombathely történelmi helyszíneire hívja a színvonalas kikapcsolódásra, kulturális töltekezésre és önfeledt játékra vágyókat. Értékre lel itt idős és fiatal, újdonságra bukkan gyermek és felnőtt.

Tucatnyi helyszín ígér itt önfeledt kikapcsolódást, "vérig menő csatát" vagy épp lélekemelő elcsendesülést. Zene, színház, játék, tánc - ez, és még több várja a "Karneválozót" az augusztusi hosszú hétvégén.

A Karnevál méltán legnépszerűbb attrakciója, a jelmezes felvonulás évről évre több tízezer nézőt szólít belvárosunk utcáira. 2010-ben is több száz katonai hagyományőrző és jelmezes vonul majd végig Szombathely utcáin. Róma légióit az előttük itt élő kelták, Savaria polgárai és vendégeik, gladiátorok, majd germánok és a népvándorlás korának nomádjai követik. Ezúttal is szép számú középkori vitéz, reneszánsz hadfi tiszteleg a város polgárai előtt. A lemenő nap fényében, illetve a fáklyák derengésében vonuló menetet artisták, csepűrágók, gólyalábasok, zenészek, tűz- és zászlóforgatók teszik még színesebbé, emlékezetesebbé.

A Savaria Történelmi Karnevál részletes programja >>

A három nap zenei kínálata páratlan. Az ország és kontinensünk népszerű zenészei váltják egymást színpadainkon a sokszínűség jegyében. Idei fellépőink között köszönthetjük a Kalyi Jag és a Besh o droM együttest, Gryllus Vilmost és Hernádi Juditot, a Magyar Televízió Rockzenekarát és a Szakcsi Gipsy Jazz formációt is. Szintén a Karneválozóknak zenél a Fabula Rasa, a Firkin és a Pujara, továbbá bolgár, francia és orosz zenészek produkciója hallatán is táncra perdülhetünk.

A katonai hagyományőrzők életmódja és harcmodora iránt érdeklődőket gazdag program várja a Történelmi Témaparkban és a Romkertben. Római legionáriusok, gladiátorok, kelta harcosok, nomád törzsek és középkori lovagok élete tárul fel előttünk táboraikban és harci bemutatóikon. A Karnevál egész területén találkozhatunk azonban a bemutatott közel két évezred katonáival - ne lepődjünk meg hát, ha állig felfegyverzett martalócokba botlunk... Köszönjünk az alkalomhoz illően, és feltűnés nélkül térjünk ki előlük!

Gyermekprogramok végeláthatatlan sora várja a Kalandvár árnyas fái alatt a családok apraja-nagyját. Kézművesudvar és gyermekfoglalkoztató, bábelőadás és családi koncert, apró és még apróbb cirkusz, garabonciások, mutatványosok bemutatói repítik letűnt időkbe a kicsiket és a nagyobbakat. Móka, játék, muzsika és kacagás - ez tölti be a Gáyer-park ligeteit a Karnevál idején! Élményt gyűjthet itt papa-mama és gyermek.

Az üdítő-bódító nedük mellett idén a játékos és kalandos kedvű felnőtteket Középkori Kaszinó várja a Borok utcájában. A jó humorérzékkel megáldott játékmesterek - ha szerencsét nem is - jókedvet és tanácsot biztosan osztogatnak a merész játékosoknak. Nem volna valódi a forgatag, ha nem tűnnének fel csepűrágók, garabonciások, zászlóforgatók és más "rendbontók" a legváratlanabb időkben e helyen is. A Borok Utcájában idén is az ország legjobb borai és a pecsenyések ízes-illatos finomságai között válogathat a Kedves Karneválozó.

Savaria-Szombathely belvárosi "vásárterén" nemcsak a hagyományos vásárnapon, szombaton, de a Karnevál minden napján kínálják szebbnél szebb portékáikat az ide sereglett kézművesek és mesterek-árusok. A karneváli nyüzsgésben megfáradt járókelő pecsenyések és sütödések finom étkeiből és hűsítő italaiból meríthet erőt az óhajtott vásárfia felkutatásához és az időutazás folytatásához...

Ide kattintva a régió kiemelt rendezvényei közt böngészhet >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naperőművet tervez Bábolnán a BIL-Park Kft.

Bábolnán egy megawatt teljesítményű naperőművet tervez a BIL-park Kft. - erről tájékoztatta a város… Tovább olvasom