Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Rengett a föld - Már a károkat mérik a biztosítók

A legtöbb kárt Komárom-Esztergom megyében jegyezték fel, de érkezett már bejelentés Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből is.

A legtöbb bejelentés Oroszlány környékéről érkezett

Haladéktalanul megkezdte a kárfelmérést a földrengéssel sújtott térségekben az Allianz Hungária Zrt. A társaság megerősített telefonos ügyfélszolgálata vasárnap reggel 8 órától várja a kárbejelentéseket, a hétfői napon pedig már helyszíni szemléket is végeznek a társaság munkatársai.

Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes közölte, az előzetes jelentések azt mutatják: a földrengés kisebb károkat, jellemzően falrepedéseket okozott az epicentrum környékén. A legtöbb kárt Komárom-Esztergom megyében jegyezték fel, de érkezett már bejelentés Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből is. A társaság vasárnaptól megerősített telefonos ügyfélszolgálattal várja a kárbejelentéseket, hétfőtől pedig megkezdik a helyszíni kárfelmérést is.

A biztosítók az általánosan elterjedt Richter-skálával szemben az úgynevezett módosított Mercalli-skála alapján rangsorolják a földrengéseket. Míg a Richter-skála a földrengéskor felszabaduló energia (magnitúdó) alapján, a Mercalli-skála a földrengések által okozott környezeti hatások és a károk (intenzitás) alapján rangsorolja a földrengéseket. A szombat esti földrengés elérte a Mercalli-skála V. fokozatát, azaz a biztosított vagyontárgyakban érzékelhető károkat okozott.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a biztosító statisztikái szerint a Kárpát-medencében katasztrofális méretű földrengések nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem fordulnak elő, évente azonban 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát (legutóbb például 2011. január 26-án Bábolna környékén regisztráltak egy 2,5 erősségű földmozgást). Az epicentrum környékén komoly károkat okozó földrengések jóval ritkábbak. Ilyen volt 1956-ban a Dunaharasztiban és 1985-ben Berhidán észlelt földrengés is, és ebbe a sorba illeszkedik bele a tegnap esti rengés is a Richter-skála szerinti 4,7 erősségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés - Négy épület fala repedt meg Pázmándon

Székesfehérvárról néhány belső falrepedésről érkezett bejelentés. Tovább olvasom