Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Rendőrség: R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát

A rendőrség megállapítása szerint a sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven Marian Cozmát közel egy éve a veszprémi Patrióta lokál előtt.


14 óra 18 perc - R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám az előtt a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót  

Szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá, hogy R. Sándor szúrta szíven a sportolót, ám az előtt a lokálban már vesén szúrta a román kézilabdázót - mondta a nyomozás befejezését bejelentve Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben.

A nyomozást vezető alezredes közölte: Ivan Pesicet, a horvát válogatott és az MKB Veszprém kézilabdázóját a lokál előtt N. Győző budapesti lakos szúrta vesén, s ő rúgta fejbe a Cozma segítségére siető Zarkó Sesumot is, a szerb válogatott és a veszprémi csapat kézilabdázóját.

Pogány Péter tájékoztatása szerint R. Sándort, N. Győzőt, valamint az enyingi Sz. Ivánt - aki szintén részt vett a Marian Cozma elleni támadásban - társtettesként elkövetett emberölés, továbbá életveszélyt, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével gyanúsítják.

Pogány Péter a nyomozás megállapításait ismertetve elmondta: 2009. február 8-án 1 óra 47 perckor lépett be a veszprémi Patrióta lokálba egy népes társaság - hét autóval mintegy 25-en érkeztek Enyingről; ott egyikük születésnapját ünnepelték -, s már a megjelenésükkel, kihívó viselkedésükkel "megbotránkozást és riadalmat keltettek" a lokál vendégeiben. Kezdetben a tetőtéri bárban szórakoztak, de közülük többen lementek az alagsori helyiségben lévő diszkóba is - mondta az alezredes.

Megjelent a diszkóban R. Sándor, N. Győző, Sz. Iván és a szintén budapesti P. Gábor is, akik nézelődtek, lökdösődtek, s "kinézték maguknak" a barátnőjével táncoló magas fiatalembert, Marian Cozmát - mondta a bűnügyi osztályvezető. Hangsúlyozta, hogy Marian Cozma egyáltalán nem lépett fel kötözködő, agresszív módon. Szórakozott és tudomást sem vett az őt figyelő személyekről. Amikor azonban nekik háttal állt, N. Győző váratlanul rátámadt és megütötte, de bekapcsolódott Cozma verésébe N. Győző három társa is - tájékoztatott Pogány Péter.

Elmondta: Mariann Cozma "védekezett, küzdött", s három sporttársa - Ivan Pesic, Zarko Sesum és Uros Vilovski - igyekezett neki segíteni, ám R. Sándor már itt az alagsori helyiségben vesén szúrta Marian Cozmát. R. Sándort pedig valaki fejbe vágta egy üveggel - tette hozzá az alezredes.

Hangsúlyozta: a kézilabdázók jogos védelmi helyzetben cselekedtek, nem támadólag léptek fel, csak a társukat próbálták védeni. Ismertetése szerint Marian Cozmának sikerült kimenekülnie a diszkóból, az utcára szaladt, ám nyomában volt R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván, s ismét rátámadtak a román sportolóra.

Ekkor igen rövid, mindössze 15 másodpercnyire tehető támadás zajlott le, miközben Marian Cozmát a halálos szívszúrás érte R. Sándor részéről. A sporttársa segítségére siető Ivan Pesicet pedig N. Győző szúrta vesén, s Zarko Sesumot is ugyanő rúgta "teljes erőből arcon" - ismertette a nyomozás megállapításait az alezredes.

Mindezeket szakértői vélemények, tanúvallomások és egyéb bizonyítékok támasztják alá - hangsúlyozta. Elmondta: Sz. Iván ezután értesítette a tetőtérben szórakozó társaikat, akik "lezúdultak az utcára és megkergették Uros Vilovski kézilabdázót, de szerencsére nem érték utol".

R. Sándor, N. Győző és P. Gábor ezután Budapestre utaztak - R. Sándor fejsérülését egy magánkórházban közben ellátták, itt hamis adatokat diktált be -, majd megtervezték a külföldre menekülésüket. Két bűntársuktól (R. Sándor élettársától és A. Lászlótól) több százezer forintot és egy "idegen autót" kértek.

Két autóval utaztak Ausztriába: "előfutóként" ment kocsival A. László és R. Sándor élettársa, majd őket követte a két menekülő autója - mondta a nyomozás vezetője, megjegyezve, hogy az "osztrák kollégák hathatós segítségével" sikerült őket elfogni Graz előtt az autópályán.

Pogány Péter elmondta: az életellenes bűncselekményen túl csoportos garázdasággal 27 embert gyanúsítanak, de jó néhány személy ellen kitartottság, csalás, ittas járművezetés, okirathamisítás és hamis tanúzás miatt is vádemelést javasol a rendőrség.

Az alezredes tájékoztatott arról is, hogy az emberöléssel gyanúsítottak - R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván - teljes vagyonát (lakóingatlan, autó, készpénz) zár alá vette a bíróság.

Derzsy Péter ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a bűnügy iratai 38 aktát, 13 ezer oldalt tesznek ki. Meghallgattak 700-nál több tanút, 53 szembesítés, 57 helyszíni meghallgatás és 416 felismerésre bemutatás történt. Beszereztek 60 szakértői véleményt és 347 bizonyítékot tartanak nyilván - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a bűnügyi költségek 68 millió forintra tehetőek.

Ismertetése szerint a bűnügynek 27 gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egynek pedig a házi őrizetét rendelte el a bíróság. Egyébként a 27 fős "gyanúsítotti kör" tagjai korábban összesen már 53 alkalommal álltak bíróság előtt.

Derzsy Péter közölte: most az iratismertetések következnek, s várhatóan márciusban átadhatják az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

Korábban - Cozma-gyilkosság: a vádlottak sorsáról Győrben döntenek

Azt még senki nem tudná megjósolni, hogy mikor kezdik el tárgyalni az egy éve történt Cozma-gyilkosság ügyét, egyet azonban biztosan kijelenthetünk: az utóbbi évek talán legnagyobb port kavart eljárásának végére Győrben fognak pontot tenni.

Több országos érdeklődést keltő per ért már véget Győrött, főként, amióta megkezdte működését az ítélőtábla. Emlékezetes például a ˝szentkirályszabadjai rém˝ pere, akit a tábla tényleges életfogytiglanra ítélt, a Balaton melletti faluban élők megnyugvására. De itt született – bizonyíték híján – a felmentő határozat is négy évvel ezelőtt annak a férfinek az ügyében, akit egy bíró és egy börtönparancsnok elleni merénylettel vádoltak.


Cozmát nem felejtik a szurkolók.
Cozmát nem felejtik a szurkolók.


Talán közismert, hogy a súlyos megítélésű – vagyis többségében élet elleni – bűncselekményeket mindig a megyei bíróságok tárgyalják első fokon, s ezek aztán a régióban működő ítélőtáblán emelkednek jogerőre.

Míg tehát a zalai, veszprémi, komárom-esztergomi, Vas megyei és győr-moson-soproni akták Győrben landolnak, a móri ügy a fővárosba, a Borsod megyében történt olaszliszkai gyilkosság pedig Debrecenbe került.

Így egészen biztos, hogy a Marian Cozma (az MKB-Veszprém és a román válogatott tavaly februárban meggyilkolt kézilabdázója) ellen elkövetett emberölés vádlottjainak sorsáról is Győrben döntenek, ezt már amiatt is leszögezhetjük, mert ha a Veszprém Megyei Bíróság esetleg elfogultságot vagy összeférhetetlenséget jelentene be, azt is a győri táblához kellene benyújtania, a fellebbviteli szerv pedig csak a saját illetékességi területén jelölhetne ki másik bíróságot. Vagyis az út végül mindenképpen ide vezetne.

Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak úgy nyilatkozott: az ügyet várhatóan még ebben a negyedévben átadják a főügyészségnek. ˝Nincs már olyan nyomozati elem, ami jelentősen hátráltatná az iratismertetést, a kollégáim az utolsó szálakat varrják el ezekben a napokban˝ – mondta a rendőrségi referens.

Az ezt követő ügyészségi szakasz időtartamáról törvény rendelkezik, e szerint a vádhatóságnak harminc napja van a vádirat elkészítésére, amit csak kivételes esetben hosszabbíthatnak meg, legfeljebb három hónapra. A bíróság kezét ilyen szabályozás nem köti, de a gyakorlat szerint az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak pere elsőbbséget élvez. Már csak azért is, mert az ítéletre váró fogvatartott három évig lehet rács mögött, ha eközben nem születik elsőfokú bírósági határozat. A Cozma-ügyet valószínűleg érinti azonban, hogy ezt a bizonyos három évet a jogalkotó idén, 2010 júliusától fogva négyre emeli azok esetében, akiket a törvény a legsúlyosabb büntetéssel fenyeget.

A jogi szakértő szerint a megyei bíróságokon egy, de legfeljebb két évig szokták tárgyalni az ehhez hasonló, sokvádlottas bűnpereket, tudni kell egyébként, hogy a Cozma-gyilkosság aktája 12 ezer oldalas, az üggyel összefüggésben 27 személyt gyanúsítottak meg különböző bűncselekményekkel és összesen 699 tanút hallgattak ki.

Visszatérve ehhez az ˝időutazáshoz˝, ha a nem jogerős ítélet megszületik, a Győri Ítélőtábla – a megyei bíróságok határozatát követően – legkésőbb egy éven belül tesz pontot az eljárás végére. Így mindent összevetve úgy számolunk: 2012, legrosszabb esetben 2013 tavaszáig mindenképpen találkozunk Győrben a Cozma-ügy vádlottjaival.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. Mankapunka 2010. február 05. 16:08
  „Raabimi
  Igazad van,mondják az ismerősök,hogy megjött a segély mindenhova.Kérdés,honnan tudod????

  Hát,az ÁRKÁD-ban nem férnek be a játékterembe,van aki kint áll a folyosón.

  Ez a másik,amit az országban felül kellene vizsgálni. A SEGÉLYEZÉS-t!”
 • 96. Esther 2010. február 05. 13:06
  „En erre mar nem is tudok mit mondani,csak azt, hogy aki eletfogytiglant kap mert mondjuk leszurta a testveret,es ezek is eletfogytiglant kapnak,akiknek a bünlajstromuk több oldalnyi, köztük ilyen aljas modon elkövetett verekedes es gyilkossag....szerintem ez igy nem igazsagos.”
 • 95. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 05. 12:43
  „#95lacim6:Azért mert a zs-vel és a c betűvel kezdődő fajok szigorúan védett fajok, ugyanis fontos szavazóbázisok a hatalom számára. Aki le meri írni a véleményét róluk, az antiszemita, rasszista. És ezek a szavazatok kellenek a jelenleg uralkodó elit számára. "Kedves" c-ink újabb kedvezményt kaptak a hatalomtól:
  Röhögnek a markukbaÚjabb gyomorforgató ítélettel gazdagodhat a magyar jogtörténet. A Marian Cozmát brutálisan meggyilkoló cigánybűnözőket ugyanis az ügyészség minősítés nélküli - tehát nem különös kegyetlenséggel elkövetett - emberöléssel vádolja. A rendőrség szerint Zarko Sesum és Ivan Pesics életveszélyes megsebesítése sem minősíthető gyilkossági kísérletnek.
  Marian Cozma gyilkosait társtettesként elkövetett emberöléssel, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel gyanúsítják. Magyarul: a támadók a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Pesicet és Sesumot nem akarták megölni, ellenkező esetben ugyanis emberölési kísérlet lenne a gyanú. Egy igazságügyi szakértő szerint egy vese tájéki szúrásnál valóban nehéz megítélni, hogy az az élet kioltására irányult-e, a koponyára mért rúgás viszont ebbe a kategóriába tartozik.
  A magyar jog szerint emberölési kísérlettel azt lehet vádolni, aki tisztában van azzal, hogy tettével a másik halálát fogja okozni, ezt kívánja és ebbe bele is nyugszik. Ezzel szemben az életveszélyt, illetve a maradandó fogyatékosságot okozó esetében az elkövető szándéka csupán arra irányul, hogy a testen okozzon sérülést.
  Azaz megúszhatják pár év börivel, amit jó magaviselet címén megfeleznek majd. Azaz 5 év múlva szabadulhatnak és újabb áldozatokat késelhetnek meg.”
 • 94. sopronilakos55 2010. február 05. 11:31
  „Magyar Guantanamo - Törjük át a hallgatás falát!
  http://www.youtube.com/watch?v=uDYoCOb2eJY”
 • 93. Beex 2010. február 05. 11:00
  „Ez egyre jobb....szerintem rád pikkelnek itt.. :) )
  Regelj újra Jacob néven, úgy biztos írhatsz nyugodtan :D”
 • 92. Beex 2010. február 05. 10:29
  „moderálva off”
 • 91. Beex 2010. február 05. 10:24
  „persze, mert személyeskedsz.. :)
  képzeld el ha szegény vukkot lerókáznám :D”
 • 90. Beex 2010. február 05. 10:05
  „Felébredt a moderátorunk, yesssss :S”
 • 89. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 05. 09:59
  „#88Raabimi: MIvel Cozma román állampolgár volt, Pesic horvát, Sesum pedig szerb álllampolgár én kiadnám ezt az egész bandát a románoknak, szerbeknek, horvátoknak, majd ők egész biztos elrendezik ezeket ..<moderálva>”
 • 88. Raabimi 2010. február 05. 09:21
  „Pfff. Tudjátok, hogy mi a gond? Az életfogytiglan Magyarországon 30 év. A tényleges életfogytiglant ugye nem kell magyarázni, de mint a két esetben tudni kell, hogy "jó magaviselettel" sokkal korábban is szabadulhatnak ezek a milliomos-megélhetési-nyomorban élő ....cigányok. Ja... És ne gondolja senki sem, hogy a börtön marha nagy büntetés ezeknek. A börtönön belül is ők lesznek a kiskirályok.
  Szocdem hozzászólásai tükrözik mindazt, ami ma Magyarországon történik: Fogd be a füled, csukd be a szemed<moderálva..>
  Amúgy meg nem kellene sokat foglalatoskodni az ilyen "emberekkel". Nyilvános akasztás azon a helyen, ahol él(t).
  Rögtön megváltozna a morál. :-)))))

  Szocdem!!!

  A cigányok nem azért nem dolgoznak, mert nincs munkahely, hanem azért, mert a segélyekkel sokkal jobban járnak. Kapnak 200.000 nettót a semmiért. Ha dolgoznának, akkor kapnának mondjuk 80.000-at. És akkor nem tudna a BigBen-be, meg a Patio-ba reggelizni-ebédelni-vacsorázni, nem tudna utána kaszinózni. EZT TESSÉK MÁR VÉGRE MEGÉRTENI!!!
  Jogtalanul, ismétlem JOGTALANUL, jutnak olyan pénzekhez, amiből Te a 8-10-12-16 órás melóddal 2 hónapig eléldegélsz...
  Nem is értem, hogy miért nincs egy olyan ember, aki felülvizsgálná az ...... "segélyeit". Vagyishogy értem. .....”
 • 87. jánosi 2010. február 05. 08:58
  „27 életfogytiglant, aztán osszák el. Így biztosan nincs tévedés, a tettes is megkapja az övét.
  A többi meg a jövőbeni dolgaiért előlegben .....................”
 • 86. Jolánka 2010. február 04. 22:04
  „Hali Mindenki!
  A forradalommost.hu-t én is csak ajánlani tudom mindenkinek,ha valaki tágabban szeretné szemlélni a világot!”
 • 85. Beex 2010. február 04. 20:32
  „A Szíven szúrt ország tényleg jó.. ajánlom én is mindenkinek.. aki nem tudja honnan szedheti le, keressen..
  beex@mailbox.hu

  de itt is vannak érdekes filmek, pár napja találtam, és némelyik igencsak elgondolkodtató...
  www.forradalommost.hu”
 • 84. kikelet_ 2010. február 04. 19:44
  „szocdem valami furcsa álomvilágban élhet, ideje lenne felébrednie...”
 • 83. Juveboy86 2010. február 04. 18:42
  „Szíven szúrt ország című film... na ezt tényleg érdemes megnézni....”
 • 82. Juveboy86 2010. február 04. 18:31
  „kb :D”
 • 81. Mankapunka 2010. február 04. 18:30
  „Ne haragudjatok,de nem tudtam ,ki hagyni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nézzük meg ma a Híradót inkább,ki mit úszik meg odafent 100 év felfüggesztettel.”
 • 80. Juveboy86 2010. február 04. 18:19
  „:D”
 • 79. dzsi 2010. február 04. 18:17
  „Évekig tárgyalnak ilyen ügyet....??!!!olyan 60 éve ezért a tettért,2 nap alatt itéletet hoztak! <moderálva>”
 • 78. Juveboy86 2010. február 04. 18:16
  „Elég végigmenni Szabadhegyen az Erfurti út elején... még , hogy szegények... Azt nem tagadom van nem is egy kis falú ahol tök durva dolgok uralkodnak. De pl. én még nem láttam kreol tanulóvezetőt, vagy pl. ott van Győrben a Bárczi ahol beteg gyerekek vannak, meg vannak kivizsgáló helyek és undorítónak tartom mikor kreol kiszáll 5 Bmw-ből, és bemegy sírni dokihoz, hogy még találjon valami bajt a gyerekénél, vagy ez az, had kaphassanak még több segélyt. Én alig ismerek rendes kreolt....
  Én csak azt rühellem, ha mi önvédelemből visszatámadnánk és bajuk lenne mi m...os magyarok lennénk, de ők csinálnak valamit , akkor össze vissza jönnek a hülye indokok , hogy miért nem hibásak, csak az éhség vezette, stb. De nem hiszem ha másik párt lesz hatalmon ez bármit is változna, fejesek megtömik a zsebüket, mi nép meg had szívjunk. Majd ha a sok okoskának bökik meg az ismerősét, vagy rabolják ki, akkor majd félre áll a szájuk :) Sajnos úgysem az lesz amit mi akarunk... egyre szarabb ez az Ország :( :)”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális debreceni gyilkosság: elfogták a gyanúsítottat

Oroszlányban fogták el azt a férfit, aki a gyanú szerint brutálisan meggyilkolt egy idős férfit… Tovább olvasom