Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Régi-új utakon az egyetemi kancellárok

A Széchenyi István Egyetem kancellárja dr. Filep Bálint lett. A Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja dr. Dinnyés Álmos projektmenedzser.

Hitel nélküli, példás gazdálkodás

„Azon gondolkodtam, hogy mi lehetett annak az oka, hogy a sok pályázó közül a harmincnégy életévemmel én kaptam ezt a megbízást. Személyemben belső, egyetemi munkatársat neveztek ki’’ – kezdte bemutatkozását dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, aki az intézmény gazdasági ügyeiért felel majd.

„Azt gondolom, hogy ez nemcsak nekem szól, hanem az elmúlt évek egyetemi vezetőinek – Szekeres Tamás rektornak, Barth János gazdasági főigazgatónak és Író Béla főtitkárnak –, akik sikerre vitték az egyetem működését, gazdálkodását, igazgatását, ezt a munkát segítettem én is. A kormányzat azt láthatta, hogy itt jól mennek a dolgok, azt érdemes továbbvinni" – adta meg a választ saját kérdésére az eddigiekhez hasonló, „hitel nélküli, példaértékű gazdálkodást" ígérve a Széchenyi István Egyetemen.
Dr. Filep Bálint az elmúlt éveit is a Széchenyin töltötte: nemzetközi kapcsolatok főiskolai és közgazdász-gazdálkodási szakos egyetemi tanulmányait itt végezte, majd egyetemi docensként és a rektori titkárság vezetőjeként tevékenykedett.

A kancellárnak személyesen, sajtótájékoztatón gratulált Borkai Zsolt polgármester. „A város nagyon jó partnert talált az egyetemben, a város-egyetem-gazdasági szereplők hármasa együtt haladt előre az elmúlt években, egy cél érdekében tette a dolgát. Ez a hármas jól működik, továbbra is szeretném ezt a partnerséget felajánlani" – mondta.
Földesi Péter, az egyetem rektora hangsúlyozta: „A várossal és a gazdasági szereplőkkel kialakított, mintaértékű együttműködésnek, modellnek az elismerése, hogy a kancellári pozíciót egyetemi munkatársra bízták."

A felmérés után intézkedések várhatók

„A kancellár feladata az egyetem gazdasági működtetése. Ezzel komoly terhet vesz le az oktatók, kutatók válláról. A kétféle munka viszont szoros együttműködést feltételez a felsőoktatási törvény szellemében" – nyilatkozta dr. Dinnyés Álmos, a Nyugat-magyarországi Egyetem napokban kinevezett kancellárja, aki hazai és külföldi multinacionális cégeknél végzett munkája mellett 2008-ban a veszprémi Pannon Egyetemen vállalati kockázati menedzsment témában doktori fokozatot is szerzett.

„Az első teendőm a helyzet alapos felmérése lesz. Tanulmányozom az elmúlt időszakban készült átvilágításokat, és ellátogatok az NYME valamennyi karára. Tény, hogy az egyetemnek pénzügyi nehézségei voltak, vannak. A kormányzattól az NYME nemrég mentőcsomagot kapott azzal a feltétellel, hogy menedzserszemlélettel kell felhasználni hosszú távú célok – egy versenyképes, hatékony s minden tekintetben fenntartható intézmény létrejötte – érdekében. A felsőoktatási törvény elvárja, hogy az egyetemnél, miként egy vállalatnál, megalapozott döntések szülessenek. Esetünkben szükség van intézkedésekre, és pár hónapon belül már konkrét eredményekről is beszámolhatunk."

„Több mint tíz év ipari tapasztalattal a hátam mögött kerültem 2010-ben a győri Széchenyi István Egyetemre, ahol a Stratégiai és Fejlesztési Igazgatóságon, illetve a Járműipari Kutatóközpontban projektvezetőként tevékenykedtem. Van rálátásom a felsőoktatásra, amelynek megújuló stratégiája hamarosan a kormány elé kerül. Szakmai, vezetői kihívásnak tartom, hogy munkámmal hozzájáruljak e célokhoz, ezért pályáztam a kancellári posztra" – zárta szavait dr. Dinnyés Álmos.

Dr. Faragó Sándor, az NYME rektora hozzátette: közös a céljuk, hogy az NYME a tradícióknak megfelelően a jövőben is nemzetközileg jegyzett egyetem maradjon.

Ez a kancellár feladata
A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling-, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a működést. A kancellári rendszer bevezetésének célja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdálkodása felelősebb és átláthatóbb legyen. A pályázat 8 felsőoktatási intézményben nem volt eredményes, új pályázatokat írnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombolt a szél - Letépte egy autószalon tetejét Győrben

Megyénkben több helyen faágak hasadtak, törtek a viharos szél miatt. Az ágak és a lehulló… Tovább olvasom