Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Rám-szakadék: a tűzoltók a szabályok szerint jártak el

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakmai vizsgálata szerint a tűzoltók a szabályoknak megfelelően jártak el, amikor halálos balesetet szenvedett egy mentést végző tűzoltó november 1-én a Rám-szakadékban - jelentette ki hétfői, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján az OKF tűzoltósági főfelügyelője.
Megfelelő volt, mind a tűzoltók felkészítése, mind a védőfelszerelés. "Ez az eljárás így kell hogy történjen, így kell hogy végrehajtsák a kollégák ezt a feladatot" - fogalmazott Bérci László.

Hozzátette, a baleset akkor történt, amikor épp fix kikötési pontot kerestek a sérült felhúzásához. Ezért nem volt még kötél a szerencsétlenül járt tűzoltón.

A dandártábornok felidézte, múlt pénteken nem sokkal 17 óra után kapták a jelzést, hogy három ember szerencsétlenül járt a Rám-szakadékban, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett.

A riasztásra a helyszínre indultak az esztergomi és a szentendrei egységek is, meghatározták a sérült helyét és két oldalról, alulról és felülről is hozzáláttak a mentéshez.

A mentést fentről megkezdő páros fix kikötési pontot keresett a sérült felhúzására szolgáló, illetve magukat a tűzoltókat is biztosító kötél kikötéséhez, amikor Kövecs Gergő megcsúszott és lezuhant. Az esztergomi tűzoltó olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Hangsúlyozta, hogy minden tűzoltót felkészítenek a kiképzés során ilyen jellegű mentési feladatok elvégzésére, és rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, mentőövvel, karabinerrel és kötelekkel is. Vagyis nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják - mondta Bérczi László.

Az OKF oktatási központjában megtartott sajtótájékoztatón bemutatták azokat a mentési gyakorlatokat és mászópróbákat, amelyek a kiképzés részei. A személymentési és önmentési gyakorlat során kiderült, hogy a mentésvezető minden alkalommal ellenőrzi az eszközöket, mentőövet, karabinereket, köteleket, amelyeket a bevetés során használnak.

Olvasóink írták

  • 1. gonzo 2013. november 04. 17:05
    „Végre egy cikk,amiből megtudhattunk valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott egy autó a 81-esen

Két sérült beszorult a járműbe. Õket a tűzoltók szabadították ki az autóból. Tovább olvasom