Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Raktárat csinálnának a szombathelyi börtönből

A régi börtön épülete Szombathelyen üresen áll, ugyanakkor a bíróság továbbra is helyszűkével küszködik.


A Vas Megyei Bíróság és Szombathely önkormányzata megosztva venné át a régi börtön üresen álló épületének kezelői jogát, együtt próbálnak meg lobbizni az állami vagyon kezelőjénél, illetve a kormányzatnál - közölte Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere és Laky Ferenc, a megyei bíróság elnöke csütörtökön, miután végigjárták és megszemlélték az épületet.

Szombathelyen a bíróság és a börtön egy 1898-ban elkészült belvárosi épületegyüttesben működött, ami őrzési szempontból ugyan sokáig jó megoldásnak számított, mert nem kellett a fogva tartottakat szállítani, ám az utóbbi évtizedekben az épület már korszerűtlenné vált.

A város határában, a volt honvédségi laktanya területén, 2008-ban adták át a magántőke bevonásával felépített új büntetés-végrehajtási intézetet. A régi börtön épülete azóta üresen áll, ugyanakkor a bíróság továbbra is helyszűkével küszködik.

Laky Ferenc az MTI-nek úgy fogalmazott: egyszerűen nincs más lehetőség a bővítésre, mint ennek az épületrésznek a felhasználása, ha azonban átköltöztethetnék oda például az eszköz- és bűnjel raktárakat, irodákat, egyéb kiszolgáló létesítményeket, akkor jelenlegi helyükön új tárgyalótermeket alakíthatnának ki.

A bíróság évek óta szeretné megszerezni az állami tulajdonban lévő épület kezelői jogait, de szűkös anyagi lehetőségei miatt nem tud fizetni, az épület felújítására és hasznosítására is csak több éves ütemezéssel tudna költeni - magyarázta. A kezelői jogok jelenleg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát illetik, amely azonban a bíróságokhoz hasonlóan szűk anyagi forrásokból gazdálkodik, ezért szeretnének megfelelő ellentételezést kapni az épület átadásért.

Puskás Tivadar elmondta, hogy a bíróság a T alakú börtönépület "vízszintes részére" tartana igényt, míg a "szárát", az épület udvarával együtt, az önkormányzat hasznosítaná szakembereik által később kidolgozott célokra.

Olvasóink írták

  • 1. dw748a 2011. január 21. 12:36
    „Lenne kikkel megtölteni!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adózatlan gázolaj a túlsúlyos kamionban

Az M70-es autóúton a vámosok megállítottak egy kamiont csütörtökön: egy házilag készített tartályból… Tovább olvasom