Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Raffael Sándor bemutatta, hogyan szúrta meg Cozmát

A Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor csütörtökön a Veszprém Megyei Bíróságon bemutatta, hogyan szúrt meg egy csíkos pólós embert 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

A vádlott kezéről erre az időre levették a bilincset. Raffael Sándor azt vallotta, hogy a jobb lábával nagy terpeszbe lépve, bal kezében a kést tartva előrehajolt és "teljesen rogyasztott" testhelyzetben alulról fölfelé nagy erejű szúró mozdulatot tett az eléje "berobbanó" csíkos pólós férfi felé. Hozzátette, hogy a fejét fel sem emelte, lefelé nézett. Arra emlékezett, hogy látott összerogyni egy alakot, akit körülbelül másfél méteres magasságban találhatott el a késsel.

A csütörtökön meghallgatott orvos szakértők igazolták ezt a magasságot és a szúrás irányát is. Mint mondták, Marian Cozma szívének körülbelül 155 centiméter magasságban kellett lennie, tehát a sportoló is "rogyasztott, legörnyedt pozícióban" volt. A szúrás a mellkason a 6-os és a 7-es borda között hatolt be és alulról fölfelé irányult, a "szúrt csatorna" - amely szinte kettévágta a szívet - 18 centis volt.

Raffael Sándor megjegyezte: nála 10 centiméter pengehosszúságú kés volt, amellyel szerinte nem lehet 18 centis szúrt csatornát okozni a mellkason.

Petkovics Tamás főorvos, igazságügyi orvos szakértő szerint létrehozható 10-12 centiméter pengehosszúságú késsel is 18 centis szúrt csatorna, ugyanis a mellkaskompresszió esetén (összehúzódás, kitágulás) akár 3-5 centivel is hosszabb lehet a szúrt csatorna, mint a kés hossza. (A bűncselekmény során használt kés -, amely a gyilkosság egyik legfontosabb tárgyi bizonyítéka lenne - nincs meg, így nincs információ annak a tényleges hosszúságáról.)

Az orvos szakértő kitért arra is, hogy Marian Cozma szemzúgának és homlokának a sérülései "nagy erőbehatástól" keletkeztek, ezeket okozhatta az is, hogy egy székkel lesújtottak a sportolóra.

Sztojka Iván harmadrendű vádlott kérésére a tárgyaláson lejátszották az egyik veszprémi nagyáruház videokamerájának felvételét. Ez a gyilkosság napján, 2009. február 8-án délben készült, a felvételen Sztojka Iván látható egy nővel vásárlás közben. A harmadrendű vádlott ezzel azt kívánta bizonyítani, hogy neki nem volt félnivalója, mert nem vett részt az emberölés bűntettében, nem volt oka bujkálásra; sőt két nap múlva önként jelentkezett a rendőrségen.

Pénteken a bíróság az igazságügyi pszichiáter szakértő véleményét hallgatja meg.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Olvasóink írták

 • 2. annobon 2011. május 06. 10:59
  „"nála 10 centiméter pengehosszúságú kés volt" Csak megjegyzem, hogy a 80 mm-nél hosszabb pengéjű kések a "közbiztonságra különösen veszélyes eszközök" körébe tartoznak, ezek viselése önmagában is törvénysértő!”
 • 1. Phobos 2011. május 05. 22:44
  „Újabb gyilkosság Hajdúhadházon

  Miközben a rendőrök a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjainak feljelentésével voltak elfoglalva addig borért és cigarettáért gyilkoltak meg egy negyvenéves férfit a cigányok. Kinek az oldalán áll a rendőrség?

  Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJP) tagjai fatolvajt fogtak Hajdúhadházon, akit át is adtak a rendőrségnek, sőt a többi tolvaj, aki a helyszínről elmenekült a fellépés miatt, az összekészített, ellopandó fát sem tudta magával vinni. Rendőrségünk természetesen nem hagyhatta szó nélkül ezt a felháborító polgárőri cselekedet, emiatt feljelentették az SZJP tagjait a legutóbbi kormányrendelet alapján, azaz közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végeztek, amelyre a jogszabály nem jogosította fel őket. A polgárőrök ma kapták kézhez a hivatalos iratot. Biztos félelmet keltettek a tisztességes fatolvajokban. Ezt kormányunk és rendőrségünk nem tűri az új, kifordított világszemlélet értelmében. Ennek fényében rövidesen azon sem lepődünk majd meg, ha a kirabolt és agyonvert idős emberek családtagjait vonják majd felelősségre, mondván miért hagyták, hogy egyedül lakjon, ugyanis ezzel direkt felheccelték a cigányságot, akik nagy félelmükben nem tudtak mást tenni, mint bestiálisan a túlvilágra juttatni. Nem morbid akarok lenni, dühöm íratja velem ezeket a sorokat.

  Ugyanis amíg a rendőrök a polgárőrök feljelentésével voltak elfoglalva, addig a cigányok meggyilkoltak egy negyvenéves férfit a nála lévő borért és cigarettáért Hajduhadház és Bocskaikert között fekvő Rákóczikerten. A férfit annyira súlyosan bántalmazták tegnap, hogy mára belehalt sérüléseibe.

  A rendőrség kinek az oldalán áll? Veszélyesebb egy fatolvajt elfogó, a rendőrségnek átadó polgárőr, mint egy gyilkos? Milyen évszámot írunk? Ha George Orwell regényét veszem alapul, akkor szinte biztos 1984-et. Akik pedig az igazság oldalán állnak mind gondolatbűnözők! Az újbeszélt pedig, - a műben így hívják az új mesterséges nyelvet - amely kizárólag a cigányságot ismeri el áldozatként a korábbi gyilkosságok fényében épeszű ember, már nem tudja, nem is akarja beszélni.

  Várjuk Pintér Sándor nyilatkozatát az ügyben. A két hetet hagyjuk. Ám figyelembe kell venniük, hogy a legutóbbi Btk. módosítás és a készülő a polgárőrök tevékenységét is szabályozó törvény módosításának megszavazása után, könnyen válhatnak a kormánypártok képviselői a magyar emberek szemében az elkövetők cinkosaivá. Ezt pedig véleményem szerint ők sem akarják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Societas: Miért álltak le a 86-os főút továbbépítésének munkálatai?

Hónapok óta áll a 86-os számú főút Szombathely és Vát közötti szakaszának építése, melynek okára nem adnak elfogadható magyarázatot az illetékesek. Tovább olvasom