Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Próba a herégi repcesajtoló üzemben

Évente 14.000 tonna repcemag sajtolására alkalmas üzem kezdi meg próbaüzemét a héten a Komárom-Esztergom megyei Héregen.

A 430 millió forintos fejlesztés forrásainak felét pályázaton nyerte el a beruházó V+V Coop Szövetkezet - tájékoztatta a vállalkozás tulajdonosa hétfőn az MTI-t.

Vörös Zsigmond elmondta: a társaság korábban is foglalkozott repcetermesztéssel, most már az elsődleges feldolgozást is el tudják végezni. A családi vállalkozásban működő szövetkezet 5-7.000 hektárnyi terület repcetermését lesz képes feldolgozni.

A szövetkezet jelenleg 280 hektáron gazdálkodik, a terület felén repcét, felén búzát termesztenek. A repcesajtoló üzem alapanyag- igényét a környékbeli gazdáktól vásárolják, illetve együttműködést kötöttek a Gyermely Zrt.-vel, ahonnan a búzáért repcét kapnak.

Az üzem évi 14.000 tonna repcemagot sajtolhat ki, ennek a mennyiségnek 35 százalékából lesz olaj, amely a bioüzemanyag-gyártás alapanyaga. Az eljárás másik terméke a pellet, amely fehérje-, olaj- és rosttartalma miatt keresett állati takarmány.

A V+V Coop Szövetkezet hattagú családi vállalkozás, korábban fröccsöntéssel, háztartási áruk és műszaki műanyagtermékek gyártásával foglalkoztak, jelenleg pedig növénytermesztéssel, -felvásárlással és növénytermesztési szolgáltatásokkal.

A biodízel a repce és a napraforgó magjából kinyert olaj, amelyet a kőolaj-finomítással nyert gázolajhoz kevernek. Egy tonna repcemagból mintegy 350 liter biodízelt lehet előállítani. Az Európai Unió direktívája előírja, hogy az egyes tagországokban forgalmazott üzemanyagokban 2010-ben már 5,75 energetikai százalék legyen a biotartalom.

A biodízel a fosszilis üzemanyagoknál sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet, lassítja a globális felmelegedést, mivel gyártása során kevesebb az energiafelhasználás és a szén-dioxid- kibocsátás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém túra a Dunán: szörfdeszkán eveznek a Fekete-tengerig!

Teljes hosszában végigevez a Dunán egy magyar család. Járművük mindössze egy szörfdeszkához hasonló… Tovább olvasom