Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Parlagfűkommandó: helikopterrel derítik fel a parlagfüves területeket

Hétfőtől helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Veszprém megyében, és a légi fotók alapján megindítják hatósági eljárást
Hétfőtől helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Veszprém megyében, és a légi fotók alapján megindítják hatósági eljárást - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény– és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű parlagfűvel fertőzött területekről helikopterről készítenek felvételeket. Az új módszerrel a hatóság egy nap alatt egy egész megyét képes felderíteni úgy, hogy a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak. A Veszprém megyét érintő légi felderítést a megyei kormányhivatal koordinálja, az a folyamatban lévő földi bejárásokkal párhuzamosan történik - áll a közleményben.

A légi felvételek alapján a földhivatal jegyzőkönyvet vesz fel, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legutóbbi jelentése szerint a parlagfűpollen-riasztási rendszer (pprr) térképe alapján az ország túlnyomó részén továbbra is naponta köbméterenként kétszáz-ötszáz pollenszem lehet a levegőben, így sötét bordó riasztás van érvényben. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel korábban azt közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, az úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást. A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. szeptember 14. 18:21
    „Abból a pénzből lekaszáltathatnák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutakat fúrtak és öntöztek engedély nélkül az Őrségben

Az Őrségben engedélyek nélkül több kutat fúratott egy gazdasági társaság Tovább olvasom