Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Paragrafusok nélkül a munkajogról

A magyar dolgozók jogismerete szegény, többségüket nem is érdeklik a szabályozások mindaddig, míg rá nem jönnek, hogy emiatt veszteség éri őket vagy míg vitába nem keverednek munkaadójukkal.

Ezért jelentette meg a határmenti magyar-osztrák szakszervezeti összefogás Munkajogi kisokosát. Remélik, hogy az érthetően fogalmazó kiadvány alapján rájönnek a dolgozók, mi minden jár nekik és ezt jelzik is munkáltatóiknak, elkezdenek mind jobban érdeklődni a rájuk vonatkozó jogszabályok iránt.

– Paragrafusok szó szerinti ismertetése nélkül foglaltuk össze egyszerűen, érthetően a hazánkban dolgozókra vonatkozó szabályokat, a Munka törvénykönyvét – kezdte győri sajtótájékoztatóját Horváth Csaba, az MSZOSZ régióvezetője. Ugyanis a Munkajogi kisokos című praktikus méretű füzetecskét a „Jövő a határtérségben" című közös projektje keretében jelentette meg a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének nyugat-dunántúli képviselete és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) burgenlandi szervezete. A projekt 2008 januárjában kezdődött és hét évig tart, uniós támogatással valósul meg.
Megemlítette azt a példát, amely jelzi hogyan nőhet meg az érdeklődés a jogszabályok iránt, ha közérthetően kapnak tájékoztatást az emberek. Számos középiskolában tartottak ugyanis szakértőik, tisztségviselőik a végzősöknek tájékoztatást arról, mire számíthatnak majd a munkahelyeken, mit érdemes erről tudniuk. Az előadások hatására több szülő megjelent a szakszervezeti irodákban, hivatkozva arra, amit a diákok az iskolában hallottak és elmondtak otthon is. Ebből jöttek rá felnőtt szüleik – gyerekeiktől tanulva – velük se szabályosan járnak el és több lehetőségük van, mint gondolták volna.

Miért született meg a kiadvány? Mert a szakszervezeti tisztségviselők tapasztalatai szerint a dolgozók szinte bármit aláírnak munkaszerződés gyanánt, csakhogy bevételhez jussanak. A válságban szerintük sajnos a munkavállalók értéke méginkább kisebb lett, a munkaerőpiaci versenyben jócskán vesztettek erejükből ebben az értelemben. Szinte bármibe belegyeznek, holott többnyire fogalmuk sincs, mit írnak alá közös megegyezésként, például elbocsátáskor. Bérlapja értelmezésével száz emberből kilencven egyáltalán nem próbálkozik, ami az érdekvédők szerint nagyon rossz arány. Nem is tudják az emberek, bérük miből áll össze, milyen pótlékokból, járandóságokból kellene összeállnia.
Mi szerepel a kisokosban? Többek közt a munkaviszonnyal, a munkaszerződéssel kapcsolatos alapvető tudnivalók, ezzel kapcsolatos iratminták, és hatóságok, érdekképviseletek címei, ahová a munkavállaló fordulhat. Szól arról is, milyen pénzek, pótlékok, egyebek járnak s milyen feltételek teljesülése esetén. Ismertetőt ad még arról is, a munkaidőkeretet, a munkarendet hogyan szabályozza a törvény.
Miért, kinek kétnyelvű a kisokos? Egyrészt német ajkú hazánkban dolgozók miatt, akik persze egyelőre kevesen vannak. Másrészt és főképpen ezért a Magyarországon munkaadóként megjelenő külföldiek miatt; a kisebb vállalkozások nem tudnak jogi szakértőt fizetni.

Egyébként sokkal inkább érdekli a munkajog a határon túl a dolgozókat, például Ausztriában. Ott mindkettő értékes: a munkavállaló és a munkaadó is – állítja Horváth Csaba. Szerinte megfigyelhető, hogy akik átjárnak oda dolgozni, kollégáik hatására egyre inkább érdeklődni kezdenek jogaik, lehetőségeik iránt.

Hol kapható meg a kisokos? A kiadvány ingyenes, egyelőre háromezer példányban jelentették meg, de további utánnyomást, a sorozat folytatását és a tartalom aktualizálását tervezik. Az MSZOSZ szakembereitől kérhetők példányok, érdeklődni lehet Győrben a Csaba utca 16. szám alatt vagy a 96/512-720-as telefonszámon. Az érdekképviselők szeretnék, ha a későbbiekben minden családban lenne egy-egy. A mostani kiadás többségét már elkapkodták!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíven szúrta részeg férjét

Szóváltás közben szíven szúrta ittas férjét egy asszony kedden a Veszprém megyei Kup községben. Tovább olvasom