Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Önkormányzati felmérés: Sopron az utolsók között

Az egy főre jutó adósságállomány Győrben nem éri el a 100.000 forintot, míg Sopronban ez az összeg közelít a 300.000-hez.

A Magyar Progresszív Intézet 2010-ben első ízben végezte el 23 budapesti kerület és 23 megyei jogú város átfogó elemzését. Akkor ennek apropóját az önkormányzati választások adták, idén pedig elsősorban azt vizsgálták, hogy tavaly óta hogyan változott a helyzetük, illetve hogy a kormányváltásnak van-e valami nyoma az önkormányzatok működésében.

Az összes adat elemzése után, akárcsak tavaly, idén is összeállították az önkormányzatok összesített rangsorát. 2010-hez hasonlóan idén is a 13. kerület végzett az első helyen, és tavalyhoz képest nincsen változás abban sem, hogy Hódmezővásárhely, Sopron, Pécs, vagy éppen az 5. kerület az utolsók közt végzett, ami elsősorban az érintettek magas adósságállományának volt köszönhető.

Ez elsősorban az érintett önkormányzatok magas adósságállományának köszönhető (akárcsak a negatív értékek), mivel az lehet, hogy a jelenben jók az infrastrukturális adottságok, sok támogatás jut egy lakosra, de tény, hogy a jövőbeni fizetési kötelezettség magas ezeken a településeken. Sopron a rangsor utolsó előtti helyén.

Az egy főre jutó adósságállomány Győrben nem éri el a 100.000 forintot, míg Sopronban ez az összeg közelít a 300.000-hez.

"Mindezek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy változott-e az önkormányzatok átláthatósága 2010-hez képest. Itt mindenképpen pozitív fejlődést tapasztaltunk, hiszen míg 2010-ben a 23 megyei jogú város és a 23 budapesti kerület transzparencia indexátlaga 37,59 százalék volt, addig idén már 48,2 százalék" - olvasható az intézet felmérésben.

Míg tavaly a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek mintegy 386 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkeztek, addig 2011-re ez a szám 16,6 százalékkal, azaz 450 milliárd forintra növekedett.

Az intézet nemcsak az adósságállományt, de az egyes települések infrastruktúráját, beruházásait, az üzleti környezetet, a jóléti rendszereket és az oktatás helyzetét is vizsgálta. Az így összesített rangsorban az élen a legjobb teljesítményt nyújtó három önkormányzat a XIII. kerület, Nyíregyháza és Kecskemét lett.

További részletek >>

Olvasóink írták

 • 7. Totyis 2011. december 06. 17:12
  „Sajnos a soproni városvezetők csak a szalag átvágásához és az önfényezéshez ért!”
 • 6. soproni 2011. december 06. 14:01
  „Lassan már nem lesz miért büszkéknek lennünk városunkra.”
 • 5. intar 2011. december 06. 13:17
  „Sajnálatos ,hogy a hitelek többségükben működésre, szökőkutakra , közterekre fordítódtak. Semmi sem értékteremtő,megtérülő beruházásra. Csak a magamutogatás! Csak a presztízs! Fő tér, Várfalsétány ! Hitelből!! Természetesen ilyenekre is kell költeni. De a sorrend! A sorrend ! Uraim!!”
 • 4. Soproni_01 2011. december 06. 13:00
  „dr. Molnár Ágnes államtitkár asszonyt kérdezném, eszerint Magyarországot is ezzel a szakértelemmel fejleszti majd a FIDESZ, mint a férje dr. Simon István alpolgármester úr Sopron városát??????? A szakértelem hol marad?????? Ide hatalmas nagytakarítás kell ami kitisztít mindent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. matuskaszilveszter 2011. december 06. 12:01
  „T . 2. Valaki ! Akkor nincs hibás ? Az elmúlt 20 év-ben komoly fizetésért komoly emberek dolgoztak az önkormányzatnál ,minden felelősség nélkűl ? én is szeretnék városvezető lenni az meg hogy sokan utálnak? lesza ...m. élek mint marci hevesen!”
 • 2. Valaki 2011. december 06. 08:48
  „Sopron már 20 évvel ezelőtt is nagyon le volt pukkanva! Az utána következő időkben pedig sikeresen eladósították. Ez nem a mostaniak hibája. Pont. :)”
 • 1. Laccie 2011. december 06. 07:34
  „Szép! Itt lenne az ideje a városvezetésnek távoznia!
  Bajuszka és társai felvállalhatnák, hogy nem tudnak irányítani.
  Szégyelljék magukat!
  A saját gesztenyéteket már kikapartátok! Most foglalkozhatnátok a várossal is.
  A szemetet(helyi téma) azonnal szüntessétek meg!
  Az utolsóban leírhatnátok Sopron tönkretételét az elmúlt 20 évben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patakba esett az autó, meghalt a sofőr

Egy 28 év körüli szentgotthárdi férfi életét vesztette a balesetben. Tovább olvasom