Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Önkényesen szántott az állam földjén, 1,3 milliót fizethet

A gazda önkényesen szántást végzett, majd napraforgót vetett az állam tulajdonában lévő egyik földterületen, Kajászó határában. Első fokon súlyos pénzbírságot kapott.
Első fokon, nem jogerősen 1,32 millió forint kártérítésre és annak törvényben rögzített késedelmi kamatainak megfizetésére kötelezte a Székesfehérvári Járásbíróság azt a helyi gazdát, aki 2012 őszén önkényesen szántást végzett, majd 2013 tavaszán napraforgót vetett az állam tulajdonában lévő egyik földterületen, Kajászó határában. 

A gazda cselekedete nem egy jelképes akció volt, hanem nyomás akart vele gyakorolni. Azt akarta kikényszeríteni, hogy a felperes vele kössön megbízási szerződést az érintett földterület megművelésére. Emellett igyekezett megakadályozni, hogy az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet más személyekkel kössön szerződést.

Az ügy előzménye, hogy a Kajászó melletti földterületekre kiírt állami földbérleti pályázaton nyertes kápolnásnyéki vállalkozó földjének egy részén a helyi gazdatanács 2012 őszén szántást végzett, majd 2013 tavaszán vetett bele. Az NFA a további károkozásokat úgy kívánta megakadályozni, hogy a területet egy őrző-védő céggel őriztette. Ennek költségeit szerették volna az alperestől visszakapni.

Az alperes viszontkeresetében ennek elutasítását kérte, mivel véleménye szerint az eredeti állapotok helyreállítása és az őrzés nem volt egymással szoros összefüggésben, továbbá kérte, hogy a vetés során keletkezett költségeit a felperes térítse meg számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP támogatja Kész Zoltánt Veszprémben

Az MSZP országos elnöksége támogatja a veszprémi időközi országgyűlési választáson függetlenként induló, a civil szervezetek által támogatott Kész Zoltánt. Tovább olvasom