Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont épül a kámoni arborétumban

Felépül Szombathelyen szeptember közepéig a kámoni arborétum ökoturisztikai látogató- és oktatóközpontja.
Továbbá új bejáratot kap az arborétum is; a több mint nyolcszáz négyzetméter alapterületű épület alapkövét csütörtökön rakták le.

Az arborétum fejlesztése az Európai Unió 192,4 millió forintos támogatásával, a "Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába" elnevezésű projekt részeként valósul meg. Szombathely önkormányzata a beruházáshoz 30 millió forinttal járult hozzá - mondta el Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

Az új látogatóközpont alkalmas lesz az arborétumba érkezők fogadására, tájékoztatására, kiállítások és interaktív ismeretterjesztő foglalkozások megtartására, de konferenciák, szakmai tanácskozások befogadására is - fűzte hozzá.

Borovics Attila, az arborétumot is kezelő Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) főigazgatója az alapkőletétel alkalmából arról szólt, hogy egy kapcsolódó pályázat nyomán már megkezdődött az arborétum növényzetének megújítása. Ennek részeként kialakítottak az arborétum értékeinek bemutatására egy összesen 5,4 kilométer hosszú, három tematikus ösvényből álló tanösvény-hálózatot, a nevezetes növények ösvényét, a tudományos ösvényt, valamint a fotóösvényt.

A fejlesztéseknek köszönhetően megújult az arborétum szabadtéri bútorzata, új esőbeállók készültek, és az információs táblarendszert is korszerűsítették. Szavai szerint ezzel egy olyan komplex fejlesztés valósulhat meg, amely jelentősen növelheti az arborétum turisztikai vonzerejét, ezzel együtt a fenntarthatóságát is.

Virág János, Lukácsháza polgármestere elmondta, szintén a projekt részeként önkormányzatuk már felépíttette a csömötei kilátót és a mellette álló tájházat, ahol egy kisebb szabadidőpark, valamint a Lukácsháza és Kőszeg között nemrég elkészült víztározó is várja a bakancsos turistákat.

Szintén a tervek között szerepel, hogy a 343 millió forint összértékű projekt részeként kialakítják a kámoni arborétumot az Írottkővel összekötő 22 kilométer hosszúságú Gyöngyös völgye túraútvonalat.

Ez érinti egyebek között az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot, a Herényi Kerékpáros és Turisztikai Központot, a Szentkút búcsújáróhelyet, a gyöngyösfalui kalandparkot és a Holdfény Ligetet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Avartűz miatt volt vágányzár Sárvár és Ostffyasszonyfa között

Megindult a vonatközlekedés Sárvár és Ostffyasszonyfa között, ahol korábban avartűz miatt teljes vágányzár volt érvényben. Tovább olvasom