Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai zöld találkozó Szombathelyen

A vörösiszap-kataszrófát állította középpontjába az idén második alkalommal megrendezett nyugat-magyarországi - kelet-ausztriai zöldszervezetek találkozója, amelyet vasárnap Szombathelyen tartottak.

A Lehet Más a Politika szervezésében zajló szakmai fórumon negyvenen vettek részt, főleg civil zöldszervezetek képviselői. Szabó Rebeka, az LMP országgyűlési képviselője előadásában a tavaly október 4-én történt iszapkatasztrófa kapcsán azt hangsúlyozta: egyelőre csak felbecsülni lehet azt a kárt, amely emberéletekben, egészségben, a környezetben és anyagiakban bekövetkezett, és hosszú távú hatásokkal is számolni kell.

Szavai szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy hosszabb távon mi lesz a sorsa annak a nagy mennyiségű gipsznek és savval semlegesített szennyeződésnek, ami a folyókba került, és annak a vörösiszapnak, amely a külterületeket még mindig borítja.

Klinger László, az LMP egyik Veszprém megyei tagja személyes tapasztalatairól szólva azt hangoztatta, az ajkai 10-es tároló tövénél még mindig gipsszel és savval mentesítenek, tehát a katasztrófavédelem állításával ellentétben továbbra is kerül valamilyen szennyeződés a Torna patakba, erről a konferencián néhány napja készült fényképfelvételeket is bemutatott.

Alexander Nagy, egy osztrák zöldszervezet aktivistája arról számolt be, Ausztriában a katasztrófát követően nagy volt az emberek segítőkészsége, több eredményes gyűjtést is szerveztek, de az utóbbi időben nem is beszélnek a Kolontáron és Devecserben történtekről, a közvéleményben nem tudatosult, hogy a katasztrófa következményei csak hosszú távon kezelhetők.

A fórumon Shiffer András, az LMP frakcióvezetője a magyarországi politikai helyzetről fejtette ki véleményét, Monika Vana a Die Grünen, az osztrák zöldek képviselője pedig a szocialista SPÖ-vel nemrég a bécsi önkormányzatban megkötött koalícióról számolt be. A fórum végén feltett kérdésekből is látszott, több olyan határon átnyúló regionális kérdésben, mint például az illegális hulladéklerakás, vagy a Szentgotthárd határában, osztrák oldalon épülő szemétégető ügyében, vagy éppen a Duna stratégia kérdésében szükség lett volna még a vélemények kifejtésére. Éppen ezért elhatározták, hogy folytatják a megkezdett találkozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a szombathelyi Weöres-színházat - galéria

A magyar kultúra napján szombaton ünnepélyesen felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színház 1,85… Tovább olvasom