Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Nyolcosztályos katolikus gimnázium indul a jövő tanévtől

Nyolc osztályos gimnáziumi képzés indul 2012 szeptemberétől Szombathelyen a Brenner János Nevelési Központban - jelentette be sajtótájékoztatóján pénteken Veres András szombathelyi megyés püspök.

Jövőre egy ötödik osztályt indítanak 30 diákkal, ezt követően felmenő rendszerben kapcsolódik majd be a többi évfolyam, és az első érettségit nyolc év múlva tarthatják meg - fűzte hozzá a részleteket ismertetve Englert Zsolt, a Brenner János Nevelési Központ igazgatója.

Elmondta, a nevelési központ 2008-ban jött létre a püspöki alapítású általános iskola és az egyházmegyei óvoda összevonásával.

A Brenner János Általános Iskola végzős diákjai eddig is gimnáziumokban tanult tovább, most pedig lehetőség nyílik arra, hogy tanulmányaikat a keresztény értékrend szerint intézményben folytathassák tovább.

Az új nyolcosztályos gimnáziumba jó képességű, tanulásra motivált diákok jelentkezését várják, nemcsak Szombathelyről és környékéről, hanem az egyházmegye területéről nagyobb távolságból is, hiszen a kollégiumi elhelyezést is meg tudják oldani - fűzte hozzá.

Veres András az egyházmegyében a család évével kapcsolatban tartott rendezvényeket sikeresnek nevezte. Örvendetesnek mondta, hogy a korábbi évekhez képest az egyházmegyében - kis mértékben ugyan -, de növekszik a házasságkötések száma és egyre több az olyan fiatal értelmiségi pár, aki tudatos döntés alapján több, esetenként négy gyermeket is vállal.

A megyés püspök sajtótájékoztatóján bejelentette azt is: elkészült a szombathelyi székesegyház tetőszerkezetének felújítása, a katedrális oldalfalait pedig most renoválják. A munkálatok összesen 140 millió forintba kerültek, a felújítás támogatására meghirdetett egyházmegyei gyűjtésből közel 16 millió forint folyt be, amiért köszönetet mondott a püspök.

A sajtótájékoztatón ismertették a jáki templom restaurálásának jelenlegi állását is. Megismételt közbeszerzési eljárás eredményeként három pályázó közül sikerült kiválasztani a kivitelezőt, a csaknem 100 millió forint értékű munkát a Reneszánsz Zrt. végezheti, a kőrestaurálást, a főhajó tetőszerkezetének rendbetételét és egyéb restaurálási munkákat magában foglaló kivitelezéssel a pénteken aláírt szerződés értelmében 2012. május 31-ig kell elkészülniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvereket és lőszereket találtak a rendőrök egy szelestei háznál

A fegyverek és lőszerek beazonosítása folyamatban van. Tovább olvasom