Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Nyáron is veszélyt jelent a szén-monoxid - mutatjuk, mire figyeljenek

Tél végén hirdettük meg a Somogyi Elektronic Kft.-vel közös Összefogás a mérgezések ellen kampányunkat. Rengeteg készülék jó helyre, rászoruló családokhoz került, az akció hamarosan országossá válhat. Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő mester segítségével összegyűjtöttük, mikor támadhat a szén-monoxid nyáron.
Tévhit, hogy csak hideg időben mérgezhet a szén-monoxid. Nyáron is halált okozhat a színtelen, szagtalan gáz terjedése. Két éve egy fővárosi ingatlanban két lakó vesztette életét szén-monoxid mérgezésben. Pár éve Győr közeli településen süteménysütés torkollott tragédiába. Utóbbi halálesetekről a család kérésére nem közlünk további információkat.

Nyomáskülönbség

A győri gázszerelő mester azért is fontosnak érzi a témát, mert közvetlen hozzátartozója szenvedett már enyhe szén-monoxid mérgezést. "Tavasz közepén jártunk, a kémény huzatértéke csökkent. Nyílt égésterű berendezések esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, vagyis annál gyengébb a kémény huzathatása. A családtagom esetében időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A kórházban azt mondták: pár percen múlt, hogy nem lett baj" - kezdte Pingiczer Szabolcs.

Május elején, szeptember közepén lehűlhet annyira a levegő estére, hogy a családok begyújtanak. "Mindig gondoskodni kell a levegő-utánpótlásról. Jól hőszigetelő nyílászárók esetében figyelni kell a légbeeresztőre. Ezek átjárhatóságát sűrűn ellenőrizzük. A szellőztetés is sokat segít. Ha lehűl a levegő, a tüzelőberendezést a reggeli, esti órákban használjuk. Ilyenkor a nyomáskülönbség nagyobb" - hallottuk.
Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő nyílt égésterű gázbojlerrel és fali fűtővel. Fotó: Béres Márton
Pingiczer Szabolcs győri gázszerelő nyílt égésterű gázbojlerrel és fali fűtővel. Fotók: Béres Márton

Mérgezés a fürdőben

Ami nyáron, a legforróbb napokban is szén-monoxid-mérgezést okozhat, hogy sok háztartásban egész évben működnek gázkazánok, gázüzemű átfolyós vízmelegítők és gázbojlerek. A lakók ezek segítségével állítják elő a melegvizet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság statisztikai szerint a legtöbb gond a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkkel van. Ha a berendezés kéményes, akkor fennáll a veszély, hogy a szén-monoxid visszaáramlik a helyiségbe, az említett nyomáskülönbség miatt.

A súlyos mérgezések gyakran a fürdőszobákban történnek, ezért érdemes a CO-érzékelőt a fürdőbe tenni, illetve ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Szintén veszélyt jelent, ha szabadba vezetett páraelszívót használnak egyidejűleg az átfolyós vízmelegítővel. A szabadba vezetett elszívó visszaszívhatja a kéményből az égésterméket.
A nyílt égésterű gázkészülékeket ajánlatos évenként átnézetni.
Várólista

Pingiczer Szabolcs szerint a gázszerelőknél is várólistára számítsunk. "A miénk is hiányszakma lett. Akik gondoskodni akarnak a családjuk biztonságáról, jól tudják: a gázszerelőt érdemes már nyár elején, közepén keresni" - közölte Pingiczer Szabolcs. A győri gázszerelő mester hozzátette: társasházak esetében a gyűjtőkéményekre fokozottan figyelni kell, hisz ezekre 10-12 család is csatlakozhat.
Az "Összefogás a mérgezések ellen" kampány eddig írásait ide, ide, ide és ide kattintva olvashatják el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham jön a lakáspiacon

Aki teheti, előrehozza ingatlanvásárlását, miután 2020-tól jelentősen drágulnak az új lakások az… Tovább olvasom