Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Növelték a gondozott rétek kiterjedését az Őrségi Nemzeti Parkban

140 futballpályányi területtel növelték az Őrségi Nemzeti Park területén a szemet gyönyörködtető virágok és lepkék otthonául szolgáló rétek területét.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál fontos mérföldkövéhez érkezett az a KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0006 számú rekonstrukciós program, amelynek tervezésében a területet jól ismerő civil természetvédők, botanikusok, vízépítő mérnökök vettek részt.

A programba bevonták az igazgatóság 220 ingatlanának 383 hektárnyi rétterületét. Az érintett réteket több száz évvel ezelőtt az erdők kiirtásával, felégetésével hozták létre az őrségi emberek, rajtuk egészen az 1970-es évekig szénakaszálás és szarvasmarhák legeltetése folyt. Az őrségi állattartás visszaszorulásával a rétek gondozatlanná váltak, fák, cserjék nőttek fel rajtuk és ezzel együtt jelentősen csökkent a réteken élő növény- és állatfajok száma is.

Fotó: Márkus Rita
Fotó: Márkus Rita

Az igazgatóság jelenleg zajló programjával ezt a folyamatot kívánja megállítani és megfordítani.

A Magyarszombatfától Cákig, Felsőszölnöktől Nemeskocsig, szétszórtan elhelyezkedő területek rekonstrukciója nem mindennapi szervezési feladat elé állította a nemzeti park munkatársait.

Részletes terv készült, amely tartalmazza, hol, mikor, milyen feladatot kell végrehajtani, különös figyelemmel a rétek védendő értékeire, a növény- és állatfajok életciklusának egyedi sajátosságaira. A tervben rögzített munkát elvégző vállalkozó első feladata 2010-11. telén a fák és cserjék kivágása volt. A nagy terület, a szűkös időkeret és a speciális természetvédelmi feltételek egyidejű kezelése az elérhető legjobb technológia alkalmazását igényelte.

Fotó: Márkus Rita
Fotó: Márkus Rita

Nagy teljesítményű, alacsony környezetterhelésű gépekkel és több, mint 50 fő kézi erővel dolgozó munkás, köztük 30 fő őrségi lakos alkalmazásával a munka 2011. március 31-re elkészült. Eredményeként 56 hektárral növekedett a nemzeti park rétjeinek területe. A kitermelt faanyag eltávolítása 80%-ban szintén megtörtént. Ennek kivitelezése a nagy mennyiségre való tekintettel csak kihordó gépek alkalmazásával lehetséges, amelyek a legnagyobb körültekintés ellenére is hagynak maguk után keréknyomokat. A vállalkozó természetesen elvégzi a kerékcsapák helyreállítását, melynek során a talaj speciális eszközzel kerül eredeti helyzetébe visszanyomásra annak érdekében, hogy a nyár folyamán már kaszálható felület alakuljon ki. Hasonlóképpen megtörténik a munkák során használt földutak helyreállítása is.

A tervezés és a kivitelezés előkészítése során az igazgatóság fokozott figyelmet igyekezett fordítani az érintett települések lakosságának tájékoztatására, így a program nyitórendezvényére minden település vezetője meghívást kapott, jelenleg pedig írásos önkormányzati tájékoztatók kihelyezése zajlik.

A program természetvédelmi eredményein túl a helyben élő emberek számára is értékeket teremtett azzal, hogy évtizedek óta ápolatlan réteket vettek újra gondozásba, melyek későbbi kezelésére a térség családi gazdálkodóinak kíván lehetőséget biztosítani a nemzeti park igazgatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszap: 30 per a MAL ellen

Hozzávetőleg 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap… Tovább olvasom