Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Bartók Béla népzenei gyűjtéseit és zongoraversenyeit állítja középpontjába idén a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amelyet július 8. és 20. között rendeznek meg Szombathelyen
Bartók Béla népzenei gyűjtéseit és zongoraversenyeit állítja középpontjába idén a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amelyet július 8. és 20. között rendeznek meg Szombathelyen - közölte Igricz György, a Filharmónia Budapest Kht. ügyvezető igazgatója pénteki szombathelyi sajtótájékoztatóján.

A szeminárium rendszeresen visszatérő emblematikus személyiségei a hegedűkurzust vezető Pauk György és a karmesterkurzust vezető Peskó Zoltán, akik még személyes tapasztalataik alapján tolmácsolhatják Bartók Béla művészetét - emelte ki Igricz György, hozzátéve, hogy bekapcsolódik a szeminárium munkájába Somfai László, a Bartók-kutatás egyik legnagyobb szaktekintélye, és mesterkurzust tart Rohmann Imre, a salzburgi Mozarteum tanára, Csapó Gyula Kanadában élő zeneszerző, valamint Lakatos György fagottművész.

Az idei szemináriumra tíz országból hatvan hallgató érkezik, a fesztivál rendezvényeire pedig első alkalommal meghívást kaptak fellépőként a Zeneakadémia népzenei tanszakának növendékei is.
A Nemzetközi Bartók Fesztivál nyitó koncertjét július 8-án tartják Szombathelyen, a Bartók Teremben, ahol Kurtág György Colinda-Ballada című művét a Savaria Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Peskó Zoltán vezényletével hallhatja a közönség.

Igricz György elmondta: a nyitókoncert egyben a fesztivál egyik legjelentősebb eseménye is lesz, hiszen Kurtág kompozíciója magyarországi ősbemutatóként hangzik el Szombathelyen.

A mű Bartók Cantata Profanájának társaságában kerül majd műsorra a nyitókoncerten, amelynek másik karmestere Cornel Groza lesz - fűzte hozzá az igazgató.

Ígérete szerint izgalmas estének lehetnek tanúi azok is, akik július 17-én elmennek a Bartók Terembe a Szakcsi Generation Band négyzongorás dzsesszestjére.

A fesztivál ideje alatt, július 8. és 20. között Szombathely főterén ingyenes koncertek is lesznek, ahol mások mellett bemutatkoznak a szeminárium hallgatói és fellépnek a Zeneakadémia népzenei tanszakának növendékei is. Idén is lesznek zenetudományi előadások, s a korábbi fesztiválok történetét felidéző fotókiállítást is láthatnak az érdeklődők. Július 9. és 11. között pedig Szombathely főterén népművészeti kirakodóvásárt is rendeznek.

Igricz György hangsúlyozta: a jövőre nézve bizakodással tölti el a fesztivál szervezőit, hogy a gazdasági nehézségek ellenére idén mind Vas megye önkormányzata, mind Szombathely városa az eddigieknél is jelentősebb, 10-10 millió forint anyagi támogatást nyújtott, ami a fesztivál költségének felét fedezi, a másik felét további szponzorok támogatásaiból, pályázati forrásokból és a jegyárbevételekből biztosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a vendéglátó szakképző iskolát Keszthelyen

Kívül-belül felújítják a vendéglátó szakképző iskola épületét Keszthelyen; a beruházást a… Tovább olvasom