Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Nem szavaztak az önfeloszlatásról Esztergomban

Esztergom polgármesterének tájékoztatása szerint a város képviselő-testülete pénteki ülésén a volt városvezetők életbiztosításának ügyéről és korábbi ingatlanok értékesítési illetékéről hozott visszamenőleges érvényű határozatokat a kétharmados többségű Fidesz-frakció.
Tétényi Éva (független) az MTI-nek elmondta: az életbiztosításokról zárt ülésen tárgyaltak, ezért csak a döntésről adhat tájékoztatást, a részletekről nem. Hozzátette, hogy a korábbi testület életbiztosítást kötött a polgármesterre és az alpolgármesterekre, erre évek alatt 12 millió forintot úgy fizettek ki, hogy arra nem volt testületi felhatalmazás.

"Az önkormányzat megtudta, a két alpolgármester a ciklus végén felvette az életbiztosítás után járó összeget, majd egyikük visszafizette azt az önkormányzatnak. A volt polgármester csak egy adminisztratív hiba miatt nem kapta meg a pénzt a banktól" - mondta Tétényi Éva, aki szerint a mostani határozattal a korábbi mulasztást szerették volna törvényesíteni. Tájékoztatása szerint a képviselő-testület úgy döntött: jóváhagyja azt a 2007-ben hozott bizottsági határozatot, amelynek értelmében a polgármester és az alpolgármesterek életbiztosítására 2007-től 2010 szeptemberéig összesen mintegy 12 millió forintot fizettek ki a biztosítónak.

Tétényi Éva ugyanakkor azt mondta, ezt a döntést nem írja alá. A polgármester közölte: az előző vezetés alatt ingatlanok eladása és vétele esetén is kaptak jutalékot az önkormányzat érintett munkatársai, de ezt nem testületi döntés, hanem egy közös polgármesteri-jegyzői utasítás szabályozta. Tétényi Éva hozzátette, hogy az ügyben visszaélések történtek, ezért korábban a rendőrséghez fordult, így ő most nem vett részt a szavazásban; a testület most döntést hozott a vitatott gyakorlat szentesítésére.

A szavazás előtt Sarkantyú Adrián jegyzői referens közölte, őt vegyék ki az érdekeltségi rendszerből, nem kér részesedést az ingatlanokkal kapcsolatos ügyekből, és a döntésről törvényességi véleményt kér a kormányhivataltól.

A képviselő-testület az ülés nyilvános részében négy határozatot fogadott el, ezekben megállapította, hogy Tétényi Éva törvénysértést követett el. Ezek közül három határozatban a polgármestert azért marasztalták el, mert nem hívott össze üléseket és napirendek tárgyalása maradt el. A Fidesz-frakció álláspontja szerint Tétényi Éva 24 millió forintos kárt okozott a városnak, mert nem teljesítette az adósságrendezéshez kapcsolódó bírósági ítéleteket. Az egyik hitelező inkasszóval emelt le egy 290 milliós tételt és az eljárás 24 milliós díja a város kára. A polgármester az ülésen iratokat ismertetett annak bizonyítására, hogy nem volt jogos az inkasszó, és közölte: bírósághoz fordult a pénz visszaszerzése érdekében. Az összeg az eljárás befejezéséig egy zárolt számlára kerül.

Tétényi Éva tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a bérek fedezetére 400 millió forintot meghaladó összeget különített el, ezután a város számláján 70 millió forint maradt.

Stámusz Andrea, a Jobbik képviselője önfeloszlatásra szólította fel a testületet. Az indítványt korábban több ülésen próbálta megtárgyaltatni, de azt nem vették fel a témák közé; most a javaslatát a Fidesz-frakció leszavazta. A hosszúra nyúlt vitákat látva a képviselő-testület elfogadta Pócsföldi József (Fidesz) képviselő azon javaslatát, hogy a napirendben még szereplő javaslatokat vita nélkül szavazzák meg.

A testület a polgármester kérése ellenére nem biztosított 10 millió forintot a legnagyobb úthibák javítására és nem csoportosított át pénzt a villanyszámlák kifizetésére, viszont hozzájárult egymillió forint felszabadításához, mert a hivatalban már a levelek feladására sincs pénz.

A polgármesteri hivatalban az ülést hideg teremben tartották, mert az épületben nincs fűtés.

Olvasóink írták

 • 3. Tabornok 2011. október 15. 08:48
  „Döszagra gyűl az éji vad(fidesz).”
 • 2. CsabaKiraly 2011. október 15. 01:33
  „Sajat fizetesere koltott mindent a jo polgarmester.”
 • 1. BsBe 2011. október 14. 21:44
  „Hát ezért tart itt ez az ország, ahol tart. Ha egy törvényesen megválasztott polgármesterrel megtehetik a fidesz képviselők, amit ott tesznek, akkor nagyon nagy baj van.
  Ha most nem a fidesz uralkodna, és az esztergomi képviselők mszp-sek lennének, már nem csak kordont, hanem parlamentet is bontanának orbán és bandája.
  Jó ha előre látjuk, ahogy Esztergomban sem veszi tudomásul a volt fideszes, de leváltott, leszavazott polgármester a város többségének akaratát, úgy nem fogja a főnöke sem tudomásul venni, ha ki akarnák ebrudálni a bársonyszékből, amihez úgy hozzánőtt a popsija.
  Ki hallott már olyat, hogy polgármesterre és az alpolgármesterekre, erre évek alatt 12 millió forintot úgy fizettek ki, hogy arra nem volt testületi felhatalmazás., majd mikor ez kiderült, 4 évvel később egy mostani határozattal a szerették volna törvényesíteni. Bár a fidesznek már tapasztalata van a visszamenőleges törvények és határozatok gyártásában.
  Minden tiszteletem a polgármester asszonyé, hogy kitart, és nem hagyja ebek harmincadjára a városát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíztató jövőkép a szombathelyi gyermekeknek

Átadták a megújult intézményeket: a Donászy Magda óvodát, a Nagy Lajos Gimnáziumot és a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolát. Tovább olvasom