Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Nem sietett, de itt a szezon

Balaton - Túlságosan jó nyári szezonja már nem lesz a balatoni vendéglősöknek, de abban még bízhatnak, hogy az augusztus jóváteszi a június hibáit, mert akkorra a szokásosnál jobb időt jeleznek. A víz pénteken 24 fokos volt, a levegő hőmérséklete 30.


Minél nagyobb egy strand, annál nehezebben vészeli át az elmúlt hetekhez hasonló holtidőt, hiszen nem mindegy, hogy egy kis strandon vannak ezren egy hétvégén, vagy a hajdan 25 ezer vendéget is látott balatonalmádi Wesselényin. Az elmúlt négy meleg napon 1500–2000 vendég volt, ami eloszlik az óriási területen. A közelmúlt időjárása miatt az emberek úgy barátkoznak a Balatonnal, ahogy június első felében szoktak, holott már két hete tart a vakáció, a víz 24 fokos, a minősége kiváló.

Hegyi Zoltán, a Wesselényi strand vezetője  elmondta: ilyen nyár még nem is volt: a pénztár június 19. és 25. között zárva tartott, így akinek volt kedve kabátban kiruccanni a strandra, ingyen tehette. Utána sem lett jobb a helyzet, a múlt pénteken pár százan, a hétvégén pedig jó, ha ezren látogattak el a nagy strandra. Holott egy normális hétvége 15–20, sőt, 22 ezer vendéget is hoz.

A belépő ára emelkedett, ahogy  kismértékben szinte minden. Most 380 forint helyett 450-ért jöhet be egy felnőtt, viszont a fenntartó már nem igazítja tovább az árakat a júliusi dráguláshoz. Ami pedig a hasunkat illeti, úgy látjuk, hogy minden átlagosan 10 százalékkal kerül többe, mint tavaly, így például 450 forint egy hamburger, 800–900 a pizza, 260 a sima lángos, 100–110 a palacsinta, 200 egy pohár szénsavas üdítő, s 350 egy korsó sör (ez utóbbi tavaly is ennyibe került).

– Körülbelül négy-ötezer forintot költök egy nap magamra és a két gyerekre, de ez csak úgy megy, hogy a nagybátyámnál szállunk meg és nem megyünk mindennap étterembe – mondja egy győrújbaráti asszony.

Felhőtlen vakáció: A kisgyerekeket nem zavarta, esik, fúj vagy süt a nap... (Fotó: Krizsán Csaba)

Laki Beáta egy ismerős családdal együtt érkezett vasárnap, hétfőn csak a gyerekek merészkedtek a vízbe, őket az egész napos eső sem zavarta. Persze, aki minden évben itt nyaral, érzékel apróbb változásokat az árakban, az épületekben. Főleg annak nagy élmény a Balaton, aki látta a mélypontját is. Mit szóljon akkor az Angliában élő Batai Ágnes, aki 2003-ban nyaralt itt utoljára? Az volt ugyanis a legrosszabb év. A Balatont országos ellenreklámmal vették célba, nem ok nélkül, hiszen a mostaninál majd egy méterrel volt alacsonyabb a víz szintje. Most a parton körülbelül 90 centis, tehát ismét olyan, mint Ágnes gyerekkorában vagy a nyolcvanas években, amikor német szótól volt hangos a strand.

Németekből, osztrákokból egyébként azért most sincs hiány, sőt, a hazaiak elmaradozása miatt körülbelül fele-fele arányban vannak a magyar és külföldi vendégek – tudatja Takács Péter, a vonyarcvashegyi étterem győri vezetője. Ami viszont újdonság, hogy idén sok a lengyel és a cseh vendég, ők eddig egyáltalán nem látogatták a Balatont. És miért pont a ˝magyar tenger˝ lenne az egyetlen, amit elkerülnének a szlovákiaiak? Természetesen eurójukat ők is szívesen hozzák és bizonyosan nem panaszkodnak, hogy kicsit drágább lett a Balaton.

S vannak Almádinak jellegzetes alakjai, aki úgy tartoznak hozzá, mint a fák a füredi sétányhoz. Tőlük eshet az eső, leapadhat a víz, akkor is megtaláljuk őket a megszokott helyen. Persze ilyen az  500 forintos kürtőskalácsot rekedten kínáló úriember, de ilyen a győri Bajusz Tibor is, aki minden tavasszal és ősszel megfürdik a vízben.

– Harmincnyolc éve építettem a nyaralót Almádiban, ahol egyébként az ingatlanoknak legalább a negyven százaléka győrieké. Van egy itteni barátom, vele harmincnyolc éve megfürdünk május elsején és október végén. Most tavasszal tizenkét fokos volt a víz, de nem bántuk. Minden hétből legalább felet itt töltök, lejövök a dombról, a pontosan 218 fokos lépcsőn és akkor is a kedvenc padomról nézem az öblöt, amikor öten vagyunk a strandon – meséli jó kedéllyel az unokáit pesztráló győri nagypapa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuper rallye találkozó Balatonfürden!

Balatonfüred - A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Rallyesport Bizottsága a bajnokság hétvégi… Tovább olvasom