Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem kapott engedélyt az O.Z.O.R.A. - a szervezők fellebbeztek

Nem kaptak engedélyt a rendezvény megtartására az O.Z.O.R.A. fesztivál szervezői - erről a fesztivál művészeti szervezője tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Fellebbeztek a szervezők hétfő délután a Fejér Megyei Kormányhivatalnál a jegyzői határozat ellen, amelynek értelmében nem kaptak engedélyt az O.Z.O.R.A. Fesztivál megtartására Dádpusztán.

Molnár Ádám a rendezvény sajtókoordinátora az MTI-nek a helyszínen elmondta: várják a kormányhivatal állásfoglalását a fellebbezésről, de arra nem tudott választ adni, hogy mikor számíthatnak arra. Közölte: bíznak abban, hogy értékelni fogják az illetékesek a kulturális értékteremtést.

Molnár Ádám hangsúlyozta, hogy mindegyik szakhatóságnak megfelelt a rendezvény előkészítése, kizárólag a rendőrségnek nem.

Az MTI végleges elutasítást firtató kérdésére közölte: nem erre koncentrálnak, hanem arra, hogy a világ 70 országából érkező művészek és a több ezer fiatal holnaptól önfeledten szórakozhasson "egy, a világon is egyedülálló" fesztiválon.

Hozzátette: a tervek szerint kedden 18 órakor tartják meg a nyitórendezvényt az ozorai asszonykórus részvételével.

Molnár Ádám elmondta, hogy hétfő reggel mintegy ötezren voltak a fesztivál helyszínén, de "a létszám keddig akár a háromszorosára is növekedhet". Hozzátette: a jelenlévőket és a fesztiválra igyekvőket nem tájékoztatták eddig arról, hogy a rendezvény engedélyezésével gondok vannak.

A fesztivál szervezői az MTI kérésére elküldték azt a rendőrségi szakhatósági végzésről - általuk készített - kivonatot, amelyet Igar önkormányzata a sárbogárdi rendőrkapitányságtól múlt pénteken kapott válaszul a 2013-as O.Z.O.R.A. Fesztivál engedélyezési kérelmére.

A rendőrség állásfoglalásában az O.Z.O.R.A. Fesztivál elnevezésű, alkalmi zenés, táncos rendezvény ügyében a szakhatósági hozzájárulást megtagadta. Indoklásként többek között a biztonsági személyzet létszáma, a terület méretei és a kerítés meglétének hiányából adódó kontroll nélküli bejutás lehetősége szerepel. Emellett a rendőrkapitányság hivatkozott a 2011-12-es rendezvény bűnügyi statisztikáira is.

A szervezők álláspontja szerint a vendéglétszámhoz igazított biztonsági őri vagy rendezői létszám meghaladja az előírtakat. A kontroll nélküli bejutási lehetőséggel kapcsolatban azt írták: a vonatkozó jogszabály nem írja elő, hogy a rendezvény szervezője a beléptetés és a házirend betartásán túl bármilyen biztonsági prevenciót alkalmazzon.

A bűnügyi statisztikákkal kapcsolatban megjegyezték: a végzés statisztikai adatai nem utalnak halálos vagy életveszélyes esetekre, illetve a be- és kiléptetésnél alkalmazott ellenőrzés továbbra is a szervező instrukciói alapján történik, azaz a közbiztonságra veszélyes eszközöket, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszer behozatalát kell/lehet megakadályozni.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kiss Z. Edward az MTI érdeklődésére közölte: az O.Z.O.R.A. fesztivál ügyében a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében szakhatósági állásfoglalást hozott, amelyről nem kíván további állásfoglalást adni.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hétfő délután a 30 hektáros rendezvényterületen mintegy ezer sátrat és 6-7 ezer embert látott, többségében külföldieket. A beléptető kapunál több százan várakoztak és folyamatosan érkeztek gépkocsikkal és autóbuszokkal a fesztiválozók. Az előadások és koncertek helyszínei közül néhányon még munkálatok folytak.

Az O.Z.O.R.A fesztivál hivatalos programja a meghirdetés szerint augusztus 6-11-ig tart.

A fesztivál szervezői szombat hajnalban azt közölték az MTI-vel, hogy a sárbogárdi rendőrkapitány pénteken olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, mely szerint a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva az O.Z.O.R.A. fesztivál megtartását nem támogatja.

Jelezték azt is, hogy minderről őket nem értesítették, a hírt a terület tulajdonosa a jegyzői hivatalban tudta meg, amikor péntek délután élt iratbetekintési jogával. Kardos Tamás körjegyző pénteken az MTI megkeresésére azt mondta: a rendezvény akkor engedélyezhető, ha minden, a folyamatban részt vevő szakhatóság ehhez hozzájárul.

Amennyiben valamelyik szakhatóság nem engedélyezi, akkor a jegyző sem teheti ezt meg - mondta.

A Tolna megyei Ozorához közeli, Dádpusztán 1999-ben tartották az első fesztivált, amelyet 2005 óta minden évben megrendeztek O.Z.O.R.A. néven.

A tavalyi fesztiválon, az augusztus 9-én 480 hatósági személy részvételével tartott razzián négy embert vettek őrizetbe kábítószerrel visszaélés gyanújával. A rendőrök további 39 embert állítottak elő, 2,5 kilogramm marihuánát, 25 csomag meszkalint, 40 ecstasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, droggyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le a helyszínen.

Később a Fejér Megyei Főügyészség azt közölte az MTI-vel, hogy az ügynek négy gyanúsítottja van, velük szemben kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett, kábítószerrel visszaélés bűntette miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Korábban írtuk:

Tóth András az illetékes jegyző által hozott határozat tartalmáról nem tudott bővebb tájékoztatást adni, mert azt a szervező kolléga "jelen pillanatban veszi át a jegyzőtől".

Kardos Tamás körjegyző hétfőn az MTI megkeresésére megismételte pénteki nyilatkozatát, miszerint csak akkor adhatja ki az engedélyt - és csak az érintetteknek -, ha minden szakhatóság hozzájárulása megvan. A fesztivál művészeti vezetője által említett határozat tartalmáról nem nyilatkozott.

A jegyző korábban azt is elmondta, hogy ha a rendezvényt valamelyik szakhatóság nem engedélyezi, akkor a jegyző sem teheti ezt meg.

A fesztivál szervezője a Hír TV-nek nyilatkozva érthetetlennek nevezte a döntést, és azt mondta: a jegyzői határozat felülvizsgálata érdekében az illetékes kormányhivatalhoz fordul. Elmondta, hogy kérelmüket már május 6-án benyújtották, így ha a hatóságok jelezték volna, hogy hiányosságot tapasztaltak, pótolhatták volna. Hozzátette továbbá, hogy a többi hatóságtól megkapták az engedélyt, csak a rendőrségtől nem.

Az 1999-es napfogyatkozás idején a Tolna megyei Ozorához közeli, Fejér megyei Dádpusztán tartották az első fesztivált, amelyet 2005 óta minden évben megrendeztek O.Z.O.R.A. néven.

Az O.Z.O.R.A fesztivál hivatalos programja augusztus 6-tól 11-éig tart a rendezvény honlapja szerint, azonban a résztvevők már a hétvégén elkezdtek gyülekezni a fesztivál területén.

A fesztivál szervezői szombat hajnalban azt közölték az MTI-vel, hogy a sárbogárdi rendőrkapitány pénteken olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, mely szerint a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva az O.Z.O.R.A. fesztivál megtartását nem támogatja. Jelezték azt is, hogy minderről őket nem értesítették, a hírt a terület tulajdonosa a jegyzői hivatalban tudta meg, amikor péntek délután élt iratbetekintési jogával.

A rendőrség szombattól fokozott ellenőrzést rendelt el a sárbogrdi rendőrkapitányság illetékességi területén. Több kábítószer-fogyasztót - hat francia és egy német állampolgárt - előállítottak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Túrabakancs 2013. augusztus 06. 17:47
  „beleptem!
  Ahhoz képest hogy rengeteg a rendőr a környéken és ezt tudják az ott jelen lévő emberkék,
  ahhoz képest sok a droggal lebukottak eddigi száma. Meg ez csak a kezdet...
  Manka!
  Na igen! :)
  Babybogyo86! /20/
  Elnézve a hasonló rendezvényeken az ott jelen lévő fiatalok tekintetét és mozgását az a csoda,
  hogy van ott józan fesztiválozó. Az a fajta zene amit ott képviselnek a fellépők nem másra valók,
  mint hogy ennek hallatára teljes transzba essenek az ott jelenlévők. Egy kis gyorsító hatásának a
  segítségével persze. Aki meg kivétel az ottaniak közül, az valószínűleg eltévedt...”
 • 20. Babybogyo86 2013. augusztus 06. 11:03
  „Aki elhiszi azt, hogy az ozorai fesztiválon több a drogos, mint más fesztiválon a következő választáson is elmegy és behúzza az mszp-t vagy a fideszt. Ennek a rétegnek bármit lehet mondani csak sajnos nem fogják fel. A pártok által összeállított sajtóanyagokon nevelkedett, fesztivált csak képeken látott réteg a végén jobban fogják tudni nálam a dolgokat. Ezért tart itt az ember, az ország, a Föld. Lassú, teljes pusztulás. 7 milliárd birka bohóckodik nap, mint nap.”
 • 19. pancser 2013. augusztus 06. 09:54
  „Mitől egyedülálló a fesztivál a világon, erre lennék kíváncsi? Erről nem nyilatkozott Molnár Ádám.”
 • 18. Fedayn 2013. augusztus 06. 07:07
  „13. Jogos a felvetésed, de kérdezem, hogy a gárdavonulással mi a helyzet!Ugyanez!Csak azért tiltani,mert valakiknek nem tetszik,érdekeit sérti?Nincs itt valamiféle kettős elbírálás,hogy az egyiknek mindent szabad,a másiknak semmit?Hát vagy legyen drog-fesztivál és gárdavonulás is, vagy egyik sem!”
 • 17. Mankapunka 2013. augusztus 06. 01:16
  „Túra

  De így legalább nem a faluban motoroznának bestóholozva. :)”
 • 16. beleptem 2013. augusztus 06. 00:49
  „mi hihetetlen sok?

  mai napig 7000 ember jutott be, ebből 26-nál találtak ezt azt; számoljál egy kicsit, ez a jelenlegi fesztiválozóknak a 0,4 %-a se !!!
  érdekes, hogy Balaton Soundot, Volt fesztivált, Szigetet senki se akarja bezáratni és ott sem kakaós csigát fogyasztanak a partizók az esti zenére, ez köztudott. Csak éppen az mögött ott állnak a multi szponzorok, a kereskedelmi tv-k, na meg ott bulizik egy két kormánypárti...

  Ozora eddig senkit se bántott, csak azóta tud a mainstream is róla, amióta a szerencsétlen Hírtv-s provokátorok rejtett kameráztak.”
 • 15. Csetneky 2013. augusztus 06. 00:19
  „Idáig jutottunk. Szégyen.”
 • 14. Túrabakancs 2013. augusztus 05. 23:11
  „zrx_xzr! /13/
  Nem arról van szó hogy tetszik vagy nem tetszik a rendezvény valakiknek hanem az,
  hogy rengeteg az olyan egyén ezen a fesztiválon, ahol a drogok használata egy mindennapos
  természetes esemény a számukra. Abban az országban ahol a drogosokat és s fogyasztókat
  a törvény bünteti, ott ez a kaliberű rendezvény is tiltott kell hogy legyen. Elég sok a drogos
  fiatal ebben az országban, nem kell a reklám ezzel kapcsolatban a számukra. Persze sajnos
  nem ezen múlik a számuk. Azok a külföldi fesztiválozók akik meg már eljöttek hozzánk, inkább
  nézzenek körül a kulturális vonalon ami Magyarországot illeti. Az utóbbi gondolat az jó vicc mi? :)”
 • 13. zrx_xzr 2013. augusztus 05. 22:08
  „8. nem mindegy neked, ki hogyan erzi jol magat? nem kell odamenni, ha nem tetszik.. de tiltani valamit, mert egyeseknek nem tetszik, vagy erdekeivel ellentetes...”
 • 12. Dr.Lang 2013. augusztus 05. 22:07
  „"..mindegyik szakhatóságnak megfelelt a rendezvény előkészítése, kizárólag a rendőrségnek nem."

  Ez meg milyen hulye erveles? A rendorseg menjen a KOJAL meg a MUSZI utan, mint a birka? Ha biztonsagi gondok vannak, zarjak be, oszt jonapot.”
 • 11. Túrabakancs 2013. augusztus 05. 21:53
  „Manka!
  Sajnos most nem értek veled egyet, de nem lehet mindenkinek egyforma az ízlése.
  Ennél a fesztiválnál a rendőri erők nagy száma ellenére is hihetetlen sok a drogokat
  fogyasztó ill. árusítók száma, így ezen szempontokat figyelembe véve semmi szükség
  erre a rendezvényre. Ami hibát látok és kellemetlen az az, hogy a fesztivál előtt egy nappal
  nem engedélyezik a hatóságok. Soha nem szabadna megengedni.”
 • 10. orion1 2013. augusztus 05. 21:02
  „Május 6-án benyújtották az engedély iránti kérelmet, aztán három nappal a nyitás előtt (augusztusban) kiderül hogy mégsem... Banánköztársaság.”
 • 9. statisztikaihivatal 2013. augusztus 05. 20:20
  „így legalább orbán viktor jó híre terjed a világban.”
 • 8. mecsoka 2013. augusztus 05. 20:12
  „jajjj mindjárt megsajnálom szegény drogosokat, hogy nem tudnak hol flashelni egy héten keresztül... csodálkozom, h eddig kapott engedélyt”
 • 7. zrx_xzr 2013. augusztus 05. 19:37
  „szegyen ez az orszag..”
 • 6. beleptem 2013. augusztus 05. 18:36
  „na meg Ráhel sem bulizik ott :)”
 • 5. sas107 2013. augusztus 05. 18:26
  „Legalább védett helyen buliztak volna a fiatalok!Vitya klán ebböl nem profitál így engedély nyema....”
 • 4. Agent 2013. augusztus 05. 17:20
  „http://index.hu/napirajz/2013/08/05/karakan/”
 • 3. beleptem 2013. augusztus 05. 16:40
  „egyrészt, másrészt most zajlik a sziget, lehet nem véletlen...
  annak a több tízezer embernek buliznia kell valahol, állítólag az itteni jegyet beszámítják a szigetre”
 • 2. Mankapunka 2013. augusztus 05. 16:30
  „Kár, pedig az egyik legjobb buli az országban. Ilyen irigy embereket, akik itt élnek, Európa sem látott.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elég menő vagy, hogy kétszer is átúszd a Balatont?

A Balatont sokféleképpen átúszták már, de így még nem: az I love Balaton olyan eseményt szervez,… Tovább olvasom