Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nem fenyegeti veszély a közszolgáltatásokat

Szombathelyen nem fenyegeti veszély a közszolgáltatásokat és azok finanszírozását - jelentette ki Marton Zsolt (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere az MTI érdeklődésére.

Az alpolgármester szavaival Németh Gábornak, a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (Szova) vezérigazgatójának a megyei napilapban megjelent kijelentésére reagált, amely szerint "ha a városvezetők nem veszik komolyan a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzetet, és nem ennek megfelelő döntéseket hoznak, akár az esztergomihoz hasonló helyzet is előállhat a városban".

Marton Zsolt elmondta, hogy Szombathely csak nagyon fegyelmezett gazdálkodással tudja jövőre elérni azt a célt, hogy a hiány olyan keretek között maradjon, amelyet kitűzött. A város az előző két választási ciklusban folytatott felelőtlen gazdálkodás miatt nehéz helyzetben van, nyomasztják a felvett hitelek, de költségvetési helyzete stabil. Más városokkal való összehasonlításnak semmi értelme nincsen - jegyezte meg.

Az alpolgármester közölte: kidolgozták a város jövő évi költségvetési koncepcióját, amelyben a város gazdálkodási problémáira is választ adtak. A Szova is előterjesztette saját javaslatait, közülük a közgyűlés a Fidesz-KDNP-frakció javaslata alapján elutasította a hulladékgazdálkodás privatizációját - tette hozzá.

Németh Gábor a szombathelyi közgyűlés november 24-i ülésén előterjesztette, hogy milyen intézkedéseket tart szükségesnek a száz százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő részvénytársaság fizetőképességének megőrzéséhez. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben a Szova - ekkor még nem ő volt a vezérigazgató - ötmilliárd forint összegű, svájci frankban denominált kötvényt bocsátott ki, ami azt jelentette, hogy bár az összeg nagy részét forintban kapták meg, a kötvény tőke- és kamattörlesztését svájci frankban kell teljesíteni 25 év alatt. A mostani 250 forintos árfolyamon 8 milliárd 250 millió forintra növekedett az adósság, ez évente 370 millió forint törlesztési kötelezettséggel jár.
A kötvényt azért bocsátották ki, hogy az érte kapott pénzből a Szova ingatlanfejlesztéseket valósítson meg, de a nyilvánvaló árfolyamveszteség mellett ezek jelentős része elhibázottnak bizonyult - írta közgyűlés elé tárt beszámolójában a vezérigazgató.

Előterjesztésében azonnali intézkedéseket javasolt a testületnek. Ezek között az szerepelt, hogy a város vegye meg a részvénytársaságtól az autóbusz-pályaudvar építése és az ipari park bővítésére céljából megvásárolt ingatlanokat, ezzel ugyanis a társaság elkerülné 300 millió forint illeték befizetését.

A Szova évente 75-110 millió forintos szponzorációt is végez az önkormányzat vállalása alapján, a vezérigazgató szerint ez alól is mentesíteni kellene a céget, továbbá a likviditási gondok enyhítése érdekében értékesíteni kellene néhány nélkülözhető vagyontárgyat, forgalomképes ingatlant is.

A vezérigazgató az MTI megkeresésére kedden azt mondta: az esztergomi példával nem arra utalt, hogy veszélyben lennének a közszolgáltatások, hanem csupán arra, hogy a döntéshozóknak - legyenek azok egy cég élén vagy épp a város közgyűlésében - mindig számolniuk azzal, hogy döntéseiknek rövid és hosszú távon is következményei vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak, szörf, vitorlás: szombaton Balaton-átcsúszás

Szombaton tartják a téli szezon első, adventi Balaton-átcsúszás programját a badacsonyörsi öböl… Tovább olvasom