Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Négysávos út köti össze Székesfehérvárt Veszprémmel

A 8-as út Várpalotát elkerülő mintegy 8 kilométeres szakaszának az építése 2013 első felében indulhat, de a már meglévő Várpalota és Veszprém közti szakaszt is felújítják - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A Székesfehérvártól Veszprémig tartó fejlesztés a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében, európai uniós társfinanszírozással valósul meg. A projekt előkészítésére bruttó 4,35 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, a többi az EU támogatása. Jelenleg a 8-as út négysávos Székesfehérvártól a leállított inotai erőműig, majd Várpalota nyugati kijáratától Veszprémig.

ANIF közleménye szerint egy új nyugati elkerülő utat kap Fehérvár, és ez már a 8-as út része lesz. Korábbi információ szerint a majdan Kecskemétről induló, és a dunaújvárosi hídon át haladó M8 Székesfehérvártól nyugatra éri el az M7 autópályát, és halad tovább a már meglévő és 4 sávos 8-as út irányába. Az említett elkerülő út ennek a része lesz.

A Várpalotát elkerülő szakasz engedélyeztetési eljárását felfüggesztették, mivel a nyomvonal érinti a várpalotai szeméttelep területét. A szemétlerakó rekultivációs terve elkészült, a környezetvédelmi hatóság ezután járul hozzá a beruházáshoz. Folyamatban van Várpalota területrendezési tervének a módosítása is, amihez ugyancsak szükséges a környezetvédelmi hatóság előírásainak átvezetése.

A NIF szerint az építési engedély kiadása 2011 közepén várható, és az építés - a tervek szerint - 2013 első felében kezdődhet, és három évig tart. A Várpalota-Veszprém között meglévő 4 sávos szakaszt kiszélesítik, növelik a teherbírását, és elválasztót építenek a két-két sáv közé. Öskünél és Hajmáskérnél külön szintű csomópontot alakítanak ki. Veszprémben átépül a Budapesti úti csomópont, valamint külön szintűvé építik át a körgyűrű további csomópontjait, így az Almádi úti, a Füredi úti, a Tapolcai úti, és a Csatári úti csomópontokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gizella-napok huszadszor Veszprémben

Öt napon át több mint ötven kulturális rendezvény várja szerdától az érdeklődőket a huszadik… Tovább olvasom