Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Naponta egymillió a kamat a tűzoltóperekben

Bár, már négy hónapja kormányrendelet garantálja, ám mégsem kapták még meg a tűzoltók a túlmunkáért járó pénzeiket. A szünetelő perek folytatódnak.

A jelenlegi kormánypárt még ellenzékben ígéretet tett, hogy megoldja a tűzoltó pereket. Ahhoz már nem fér kétség, hogy a tűzoltóknak jár a túlmunka pénz, amelyet 2004 és 2007 között ledolgoztak - mondta ki idestova két évvel ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság - közölte Gyenge Koppány a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke.

Az összegszerűség tekintetében azonban voltak viták, de már ezt is kormányrendeletben rögzítették, amely 2010 december 31- én hatályba lépett. Az e szerinti fizetési kötelezettség határideje két hónappal ezelőtt lejárt. Mit ér a kormány által hozott rendelet, ha maga a jogalkotó sem tartja be? – emelte ki Gyenge Koppány.

Minden egyes szünetelő pert most újra kell indítani, mivel a belügyminisztérium elzárkózik a fizetési kötelezettsége elől – tette hozzá Gyenge Koppány. – Számításaink szerint a jelenlegi napi egymillió forintos kamat az év végére összességében elérheti a több milliárd forintot is. Felháborítónak tartjuk, hogy a perekhez egyes tűzoltó parancsnokok megalázóan és elkeserítően álltak hozzá. Szakszervezetünk a számításokat leegyeztette a minisztériummal és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, ezért nem értjük a munkáltató hozzáállását a perekhez. Információk szerint a belügyminisztérium nyomásgyakorlásának tudható be a negatív hozzáállás.

- Jogi szempontból abszurdnak tartjuk, a kormány részéről azt az eljárást, amely szerint, a 2004-2007 közötti időszak pénzügyi elszámolására vonatkozóan visszamenőleg alkot rendeletet – mondta el Szekeres Csaba, a tűzoltókat képviselő ügyvédi iroda vezetője. – Ebben már meghatározták az egy óra túlmunkáért járó járandóság kiszámítási módját. A Legfelsőbb Bíróság szerint van jogalap, a kormánynak van számítási módja, már csak a végrehajtás várat magára. Sajnos, néhány kivételtől eltekintve a tűzoltók nem kapták meg a jogosan járó pénzüket.

Az ügyvéd kiemelte, a kormány arra hivatkozik, hogy a túlmunkaperek kifizetésére nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg. Miközben mint már a szakszervezeti alelnök is kifejtette: a késedelmi kamatok naponta egymillió forinttal terhelik meg a költségvetést. Érthetetlen, hogy miért éri meg ez a kormánynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola megöli a kreativitást

Mindenki tehetséges valamiben, valamire születik. Azonban ennek felismerését szinte szándékosan… Tovább olvasom