Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nagyszabású tervek készültek az őrségi erdők védelmében

A projekt részeként megtervezték a Nádasd-szőcei-fennsík vízháztartásának, a tőzegmohás lápoknak és a bolygatott erdei élőhelyeknek a rekonstrukciós munkálatait.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság alkotta konzorcium az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából több mint 16 millió forint támogatást nyert el "Erdei élőhely rekonstrukciók Vas megye védett természeti területein" című projektjével - közölte a nemzeti park igazgatósága.

A támogatásból a Vas megye védett erdőterületeinek valamint a vasi erdők kiemelkedő természeti értékeinek megőrzésére irányuló konkrét tervet dolgoztak ki, amelynek megvalósításához azonban további pályázati források felhasználásra lesz szükség.

A projekt részeként megtervezték a Nádasd-szőcei-fennsík vízháztartásának, a tőzegmohás lápoknak és a bolygatott erdei élőhelyeknek a rekonstrukciós munkálatait. A tervek szerint lezárják a vízzel borított erdők vízgyűjtő árkait, ezzel megakadályozzák, a csapadék- és talajvíz elvezetését az erdőterületről, melynek köszönhetően regenerálódik, sokszínűvé válik az élővilág.

Az elképzelések szerint időszakosan vízzel borított, valamint humuszmentes felszíneket, úgynevezett "fenyéreket" alakítanak ki, amelyek egykor az Őrségre jellemző élőhelyek voltak. Vízvisszatartó töltéseket építenek a meglévő lápok megmaradása, valamint új lápterületek kialakulása érdekében; az erdei életközösség működéséhez szükséges "holt faanyag" létrehozására, hogy ezzel a kizárólag holt fában élő állatfajok létfeltételeit biztosítsák.

Az Őrségben visszaszorulóban lévő fafajok ültetését is tervezik, addig is hiányzó odvas fákat mesterséges madár- és denevérodúval pótolják, az odúlakó madár- és denevérfajok szaporodási feltételeinek biztosítása érdekében.

A programban szerepel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság madárvédelmi mintatelepének teljes felújítása is, ehhez kapcsolódva elkészült három úgynevezett erdei kisvízállás és ötven darab az Őrségre jellemző "tóka" terve, melyek ha megvalósulnak mindenekelőtt a kétéltűek számára szolgálnak majd élőhelyül.

Az elmúlt egy évben elvégzett tervezési munkákat követően beszerzik a szükséges hatósági engedélyeket, és a pályázat második fordulójának sikere esetén 2012-ben megkezdődhet akár a felvázolt tervek megvalósítása is.

A tervezett projekt nagyobbrészt a Szombathelyi Erdészeti Zrt, kisebb részt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe tartozó ingatlanokon valósulna meg, a tervezésben mindkét szervezet szakemberei aktívan részt vettek.

A projektnek várhatóan jelentős szerepe lesz Vas megye védett, állami erdőterületein a biológiai sokféleség növelésében, a természeti értékek védelmi helyzetének fenntartásában és kedvezőbbé tételében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember meghalt az 1-es főúton

Két ember meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült szombat délután közúti balesetben Herceghalom közelében. Tovább olvasom