Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nádasdy Történelmi Fesztivál Sárváron

A történelem kevésbé ismert szeletét is szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel a sárvári történelmi fesztiválon, amelynek kezdetét ágyútűz jelzi majd pénteken kora délután a Nádasdy-várban.
A háromnapos Nádasdy Történelmi Fesztivál keretében ünnepi megemlékezést tartanak és megkoszorúzzák a fesztivál névadójának szobrát. A sárvári születésű Nádasdy II. Ferenc bárót (1555-1604) a törökök fekete bégnek nevezték el, rettegtek a hadvezértől, aki folyamatosan "sakkban tartotta" a portyázó törököket - idézte fel Takács Viktor, a fesztivál szervezője az MTI-nek.

Az élményközpontú, interaktív fesztivál egyik látványos programja egyébként az élő sakkfigurás játék lesz. A nagyméretű sakktáblán az oszmán és a magyar hadat megjelenítő figurák csapnak össze. A magyar vitézeket Portisch Lajos nemzetközi nagymester irányítja, aki a záró napon a nagyszínpadon bordalokat is énekel majd - tette hozzá a fesztiválszervező.

A vásártéren hagyományőrzők állítják fel sátraikat és mutatják be a korabeli viseletet, fegyvereket, a "marcona kinézetű oszmánok" pedig kávéval is megkínálják a vendégeket. A fesztivál első napja a vitézek bevonulásával, majd táncházzal zárul.

A vitézek a következő nap délelőttjén a korabeli vásárütéseket idézik meg, amelyekkel a harcosok annak idején kevéske zsoldjukat igyekeztek kiegészíteni. A modernkori rajtaütés természetesen előre meghatározott koreográfia szerint zajlik majd.

A külső vár egy "békésebb esemény", a Nádasdy ételmustra helyszíne lesz. A tradicionális étkeket - többek között nyúlsültet, berbécset (azaz báránysültet) feketelével, árpakását kevés szalonnapörccel - szabadtéri tűzön készítik el a versenyzők.

A fesztivál kiemelt programja a korabeli viseletbe öltözött hagyományőrzők ostromjátéka: az ostromtéren zajló ütközetben a nyugati zsoldos csapatok - a felajánlott zsoldtól függően - segítik a magyarokat, illetve az oszmán hódítókat.

A nagyszínpadon a fesztivál ideje alatt több mint húsz előadásra várják az érdeklődőket: a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai például középkori énekeket adnak elő, a Nádirebek együttes reneszánsz dallamokat szólaltat meg, az Eklektriko elektronikus folkzenét játszik, a Szelindek pedig törökkori zenével szórakoztatja a közönséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AlteRába fesztivál - Szerdától irány Körmend

Körmenden vasárnapig fellép többek között a Quimby, a Magna Cum Laude, a Péterfy Bori és a Love… Tovább olvasom