Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Munka egy osztrák család otthonában 450 euróért

Akik gyermekfelügyeletet és házimunkát vállalnak osztrák családoknál, azoknak alkalmazkodniuk kell megbízóik életritmusához és kevés pénzt kapnak. Inkább nyelvtanulásra jó a bébiszitterkedés.
Ausztriában egy bébiszitter, egy au-pair általában heti húsz órában segít a családnak és ezért havonta mintegy 450 euró zsebpénzt kap. Ez kevesebb mint a fele egy osztrákoknál dolgozó eladó fizetésének, de szállás, étkezés ingyenesen jár. Ilyen munkát fél-egy évre fiatalok szoktak vállalni.

– Az érettségi után edzői szakképzésre jártam, de sajnos nem tudtam elhelyezkedni, így külföldön kerestem kereseti lehetőséget. Ekkor ajánlották az au-pairkedést – mondta el fiatal olvasónk. Jól tud németül, de mielőtt kiutazott az osztrák családhoz egy Bécs melletti kisvárosba, részt vett egy két hónapos tanfolyamon. Munkája nem nehéz, bár korán kell kelnie mindennap, hogy a gyerekeket felkészítse az iskolára és a reggeli is készen legyen. A délutánjai szabadok addig, míg nem érnek haza a családtagok vagy nem kell elmennie a kicsikért az iskolába. Ehhez rábízzák a család autóját.Hivatalosan zsebpénz jár neki, de ez az összeg több, mint amit Magyarországon sok egészségügyben és kereskedelemben dolgozó kézhez kap. Persze Ausztriában sok minden többe kerül, mint nálunk. Olvasónk igyekszik spórolni, havonta félre tud tenni és arra törekszik, hogy minél jobban megtanulja a német nyelvet. Munkaadói befizették egy ausztriai nyelvtanfolyamra, amire szorgalmasan eljár, hogy minél könnyebben átvegye az osztrák kifejezéseket, amiket Bécs környékén a köznyelvben használnak. A 21 éves lány arról is beszélt lapunknak, hogy egy au-pairnek egy évre 25 nap fizetett szabadság jár. A családdal kell megegyeznie arról, mikor veheti ki.

– Megbíznak bennem, rám bízzák a házukat, sokszor egyedül vagyok ott. Egy család életritmusához kell alkalmazkodnom és számomra idegen szokásaikhoz is. Bár részese vagyok mindennapjaiknak, meg kellett szoknom, hogy más hangnemben szólnak hozzám, mint a saját rokonaim és el kell viselnem hangulatváltozásaikat. Minden helyzetben muszáj békésen szót érteni, ez kompromisszumokat kíván. A gyerekek felügyelete sok energiát igényel, mert változatos elfoglaltságot kell biztosítani nekik. Könnyűnek tűnhet, hogy „csak" velük kell lenni, de ez nagy felelősséget jelent. A munkaidő változó, ha a szülőknek programjuk van, akkor késő estig tart és házimunka is mindig adódik bőven. Örülök, ha elhívnak a családi kirándulásokra, mert akkor szép, érdekes helyekre juthatok el, de ilyenkor azért elég sok feladatot is kapok, nem tehetem azt szabadon, amit szeretnék – részletezte olvasónk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális gyilkosság - Harmincötször szúrt az őrizetbe vett gyanúsított - fotók, videó

A férfi beismerte tettét. A hírek szerint azért találkozott a nővel, hogy hatéves gyermekük… Tovább olvasom