Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Műhelyből váltott kaptárokra

Autószerelőből lett méhész a nemesgörzsönyi Németh Zoltán. Őstermelőként dolgozik, úgy fogalmaz, önellátó gazdasága van. Mézért mindent meg lehet kapni, mondja.

Pápai panellakását és autójavító műhelyét adta fel Németh Zoltán, hogy méhész lehessen. Nemesgörzsönyben, ősei falujában vásárolt telket és épített rá házat. Kiváltotta az őstermelői igazolványt és néhány év alatt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet kísérleti gazdasága lett az övé. Jól érzi magát és úgy gondolja, megvalósította vágyait.

Méhkaptárba botlott

– Huszonöt évig voltam autószerelő, jó nevű műhelyt működtettünk társaimmal – kezdett történetébe Németh Zoltán. – Azt azonban végig éreztem, hogy számomra nem ez az igazi, valami másra vágytam. Szerettem volna visszalépni néhány évtizedet vagy évszázadot, mert úgy gondoltam, az lenne nekem való. Aztán jött egy véletlen, egy séta a Marcal folyó partján, ahol találtam egy méhkaptárt. Tudtam, megtaláltam az igazi feladatot.

A családtól nem volt idegen a méhészet. Németh Zoltán dédapja, aki épület- és bútorasztalos volt, az 1800-as évek végén foglalkozott méhekkel. Tíz évvel ezelőtt aztán a család feladta a pápai lakást, megvásárolták a nemesgörzsönyi telket, száz méterre a dédapa házától. Húsz családdal kezdte el Németh Zoltán a méhészkedést.

– Én az életforma miatt váltam méhésszé, ebben megtaláltam mindent, amire szükségem van. Kevés családdal szeretném megteremteni az alapot és két kezemmel továbbfejleszteni. Az első cél, az önellátás már megvalósult. Nálunk nincs veteményeskert, nem tartunk állatokat. Zöldséget, gyümölcsöt, húst, tojást, tejet mézért kapok a faluban. Nem vagyok kereskedő, nem járok piacokra, vásárokra, de a házamnál mindenkit szívesen látok és szívesen kiszolgálok. Itt láthatják, miként dolgozom, miként készül a méz.

Németh Zoltán
Németh Zoltán


Kísérleti méhészgazda

Németh Zoltán a szintetikus rovarölős védekező eljárásoktól idegenkedik, nem is használ ilyen szereket. A szerves savas védekezést részesíti előnyben. Így lehetett az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet kísérleti méhészgazdája.

– Ez a fajta kezelés Svájcból indult ki, aztán Németországban és Ausztriában is elterjedt. Ezekben az országokban nem tömegtermelést végeznek, mint nálunk. Itthon ugyanis nem ritka a több száz, esetleg ezer méhcsaládos gazdaság sem. A kutatóintézetben egy programot indítottak, az enyém mint kísérleti állomány vesz részt benne három éve. Tavaly egy országos szakmai konferenciát is rendeztünk Nemesgörzsönyben. Közben méhegészségügyi felelős is lettem, próbálom a saját módszereimet megismertetni. Soha nem azt mondom, hogy csak úgy lehet, ahogy én csinálom. De nálam ez vált be. A lényege a programnak, hogy a kaptárokban ne használjunk vegyszereket. Csak a természetes szereket, sóskasavat, hangyasavat, tejsavat.


Megélhetési méhészek

Németh Zoltánnak jelenleg 80 méhcsaládja van, ő főállású őstermelő. Elsősorban a hordós értékesítés jellemző gazdaságára a pápai szövetkezeten keresztül, de mint utalt rá, otthon is kiszolgálja az érdeklődőket. A méhészkedés hazai helyzetéről egyébként elég markáns véleménye van a nemesgörzsönyi termelőnek.
– Magyarországon jelentős a méhállomány, de megélhetési méhészkedés folyik és erre nem kellene büszkének lennünk – fejtette ki. – Sorolom a mézes nagyhatalmakat: Dél-Korea, Görögország, Románia, Spanyolország és mi, magyarok. Olyan országok tehát, ahol gondok vannak a gazdasággal és az embereknek szükségük van kiegészítésre. Azt gondolják, a méhészettel gyarapodhatnak, mert komoly bevételi forrás. Nem az! Az elmúlt öt évből például négy kedvezőtlen esztendő volt és egy hozott igazi hasznot. Ezt viszont azok, akik megélhetési méhészkedést folytatnak, nem élik túl.

A kép kattintásra nagyobb lesz!
A kép kattintásra nagyobb lesz!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszpályaudvart avattak Móron

Uniós források felhasználásával, mintegy 500 millió forintból valósították meg a beruházást. Tovább olvasom