Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mindenkit kimentettek a Balatonból - sok volt a felelőtlen szörfös

Egész nap felelőtlen szörfösök, fürdőzők, kisebb-nagyobb vitorlázók kerültek bajba a 60-80 kilométer/órás szélben, de este 19 órakor már senki sem volt veszélyben a Balatonon.

A VMSZ a Balatoni Vízirendészettel együttműködve a délelőtti óráktól folyamatosan mentette a megerősödött szél miatt bajba került embereket és eszközöket. Délelőtt fél tíztől kezdve váltak folyamatossá a riasztások. Eltűnt, majd megkerült fürdőzők okoztak többször is riadalmat annak ellenére, hogy a tavon másodfokú viharjelzés van érvényben jelleg is.

Több kis katamarán is felborult vagy eltört árboccal sodródott. Ezekről az eszközökről nagyon könnyű vízbe esni. Így járt annak a katamaránnak a vezetője is, aki Révfülöpről indult el, majd a tó közepe felé felborult. Őt egy másik vitorlásról vették észre, de mivel szem elől tévesztették, rendőrségi helikoptert kellett bevetni a felkutatására.

A férfin szerencsére volt mentőmellény, így sikerült kimenteni. Egy másik katamaránról vízbe esett férfi is előkerült az este folyamán. Komoly gondokat okoztak a szörfözéshez kellő tudással nem rendelkezők is. Egyiküket egy ábrahámhegyi vízimentő vette észre, amint a parttól 6-800 méterre próbált az erős szembeszélben a part felé úszni a deszkájával. Érte mentőhajó indult és így sikerült a partra jutnia.

Több kisebb-nagyobb vitorlás is segítségre szorult a rajtuk levő utasokkal együtt. A VMSZ felhívja a Balatonon nyaralók figyelmét, hogy vasárnapra a szombatinál is erősebb szelet jeleztek a meteorológusok. A vízimentők ezért arra kérik a fürdőzőket, hogy ne menjenek vízbe, ameddig tart a másodfokú viharjelzés, a szörfösöket és vitorlázókat pedig arra kérik, hogy csak a megfelelő eszközökkel és megfelelő tudással rendelkezők merészkedjenek a tóra.

Előzmény:

Mentőhelikopter is segíti a kutatást a Balatonnál, miután Balatonszemes térségében, egy felborult katamarán közelében egy vízben hánykolódó embert vettek észre.

Ez már a második olyan mentés, amely egy katamarán utasa után folyik.

Korábban vitorlázók vettek észre egy felborult katamarán mellett mentőmellényben sodródó embert, akit a vízimentőknek éppen sikerült kimenteniük, amikor újabb riasztást kaptak, hogy egy másik felborult katamarán utasa is a hullámok közt hánykolódik.

Az ő keresése jelenleg is zajlik Balatonszemes térségében. A feltámadt erős szél miatt a vízimentők összes hajója egész nap mentési munkákat végzett és végez, főként elsodródott szörfösökön, kite-osokon, bajba jutott vitorlázókon segítve.

Olvasóink írták

 • 8. Tabornok 2010. július 25. 19:42
  „"Mindenkit kimentettek a Balatonból - sok volt a felelőtlen szörfös" A felelősségtudata a vízimentősöknek, KIVÁLÓ!
  Remélem, minimum 10 000 Ft.-ra fejenként, megbüntetik ezt a birka bandát. A mi pénzünkön mentegitik a hülyéket. Aki kezdő szörfös és a viharjelzés ellenére bentmarad, az megérdemli a sorsát!”
 • 7. Truder 2010. július 25. 15:07
  „Én még hagytam volna őket egy darabig "baszkódni" a vízen, hogy legközelebb komolyan vegyék a vihar jelzést!”
 • 6. Mankapunka 2010. július 25. 12:04
  „Ugye!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Agent 2010. július 25. 08:34
  „Csupa-csupa jó szándékú kommentelő, milyen szépek is vagytok így együtt:)”
 • 4. Spitfire 2010. július 25. 07:16
  „remélem kifizettetik velük a mentés költségét...”
 • 3. Beth 2010. július 25. 00:29
  „Mellékesen nagyon jó volt a víz, igaz csak a lépcsőig mentem bele. :D”
 • 2. Mankapunka 2010. július 24. 23:25
  „Részvétem a vizirendészetnek!!!!!!!

  Gondlom egy-kettőt ott fojtottak volna meg a vízben.de hát a kötelességtudat.”
 • 1. buggyant 2010. július 24. 21:00
  „aztán ha meg valamelyik agyatlan megfullad akkor meg jön a jajgatás hogy csak a jók mennek el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégén marad a hideg

Estig nyugaton több helyen várható zápor, zivatar, keleten egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat.… Tovább olvasom