Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mi változott 2015-ben? Még a művirágért is többet fizetünk

Fizetős lesz az M1-es autópálya győri elkerülő szakasza, de például nettó 2 ezer forinttal nő a minimálbér.

Tíz pontban összegyűjtöttük a január elsején életbe lépett legfontosabb változásokat. Többet fizetünk a közlekedésért, de a tisztálkodásért, de nettó 2 ezer forinttal nő a minimálbér.

• Sok más útszakasszal együtt, fizetős lett az M1-es autópálya, győri elkerülő szakasza, valamint az M19-es gyorsforgalmi út is. Igaz, évi 5 ezer forintért vásárolható a megyekártya, amellyel személyautóval a megye összes gyorsforgalmi útját használhatjuk.

Hova lett Sopron?
Hova lett Sopron?


Az autópályával nem rendelkező Vas megyeiek még rosszabbul jártak, ugyanis az alig több, mint 10 kilométer hosszú M86-os sem lett ingyenes.
A kormany.hu oldalra felkerült azon utak listája, amelyekre csak fizetés után hajthatunk fel. A térképről Sopron azonban lemaradt.

• Az oktatási menzákon, kórházakban a jogszabály szerint az étlapokon fel kell tüntetni az ételek sótartalmát, valamint azt is, hogy milyen allergén összetevőt tartalmaz. Emellett a külön felirattal figyelmeztetni kell a túlzott só és cukorfogyasztás veszélyeire. Az ételízesítőt pedig ezentúl külön kell elhelyezni.

• Több, mint egymillió embernek jól indul az év: emelkedik a minimálbér: 101,5 ezerről 105 ezer forintra. Nettóban ez mintegy 2000 forintot plusz pénzt jelent.

• Az önkormányzatok gyakorlatilag bármire és bármilyen adót kivethetnek. Egy feltétel van, mégpedig az, hogy olyant nem lehet kivetni, amelyet az állam már megadóztatott.

• A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékból is minél többet a háztól kell elszállítania. Feltéve, ha az adott szolgáltató talpon maradt.

• Mivel bővül a termékdíj-köteles termékek, így egyre több minden után fizethetünk. Például a műanyag művirágok után kilogrammonként 1900 forintot.

• A plázastop megmarad. E szerint a korábbi 300 helyett, a 400 négyzetméteresnél nagyobb bruttó alapterületű üzletek építéshez, bővítéséhez kell beszerezni az országos hatáskörrel rendelkező Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal engedélyét.

• A KRESZ vizsga is változik, pontosabban modernizálták a szemléltető képeket, s több, újabb kérdést is megfogalmaztak.

• Csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak. Emellett a közoktatásban dolgozó tanárok is jogtisztán tölthetik le az Office programot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ostormenettel búcsúztatták az óévet Pápán - fotók

Egykor, hagyomány volt a jeles napok alkalmával az ostorral való tiszteletadás. Most is ezt tették. Tovább olvasom