Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Mérgező iszap: a Mal mindhárom tulajdonosa a 30 leggazdagabb magyar között van

"A 100 leggazdagabb 2010" kiadvány szerint Tolnay Lajos 23 milliárd, Bakonyi Árpád 16,5 milliárd, míg Petrusz Béla szintén 16,5 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik.
Minden túlzás nélkül egy ország "követeli" a Mal Zrt. három tulajdonosának a fejét a hétfői vörösiszap-katasztrófa után.

Az biztos, hogy a három tulajdonos hárító viselkedése ("nem biztos, hogy van hibás") a tragédiát követően csak újabb rossz pontokat szerzett a közvélemény szemében.

Tolnay Lajos a 21. leggazdagabb magyar

Ráadásul finoman fogalmazva sem elhanyagolható tény, hogy a leggazdagabb magyarokat lajstromba gyűjtő Napi Gazdaság Top 100-as kiadványban Tolnay Lajos, Bakonyi Árpád és Petrusz Béla meglehetősen előkelő helyet foglal el.

A kohómérnök és közgazdász végzettségű Tolnay Lajos 23 milliárd forintos vagyonával a 21. helyen áll; a Mal Zrt.-ben 40 százalékos a részesedése, s egyben a cég igazgatóságnak elnöke.

Az utóbbi években a Mal sikerrel vásárolt fel külföldön bányákat: Boszniában bauxitbánya-koncessziót szereztek, majd megvették a szlovén Silkem céget.

Két évvel ezelőtt pedig 10 éves koncessziós jogot szereztek Montenegróban, a tervek szerint ez lesz a Mal bauxit-bányászatának központja 2013-tól.


Tolnay Lajos - forrás: Fn.hu.
Tolnay Lajos - forrás: Fn.hu.


Ez nem vicc: Bakonyi Árpádnak a környezetvédelem a hobbija

A 16,5 milliárd forintos vagyont birtokló Bakonyi Árpád családjának a Magyar Alumínium Zrt.-ben 30 százalékos tulajdonrésze van. A 68 éves Bakonyi Árpád évek óta nem vesz részt a cég vezetésében, helyét a fia, Bakonyi Zoltán vette, aki jelenleg a cég alelnöki posztját tölti be.

Bakonyi Árpád vezeti ugyanakkor Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát, mely napjainkban elsősorban környezetvédelmi tanácsadással és szolgáltatással foglalkozik.

A sors különös fintora, hogy Bakonyi Árpád saját bevallása szerint a környezetvédelmet tekinti a legfőbb hobbijának.

Bakonyi és Petrusz egymás közt osztják meg a Top 100-as lista 28. helyét

A harmadik tulajdonos, Petrusz Béla szintén 16,5 milliárd forintos vagyonnal bír; így Bakonyival a Top 100-as listán egymás közt osztják meg a 28. helyet.

A 67 éves Petrusz gépészmérnök végzettségű, kedvenc hobbija a síelés és a vitorlázás. A Mal-ban 1998-ig első számú vezető volt, napjainkban a cég 30 százalékos tulajdonosa.

Összesen 56 milliárd forintnyi vagyon

Tolnay, Bakonyi és Petrusz összesen körülbelül 56 milliárd forintnyi tulajdonnal rendelkezik, igaz, ez a hatalmas, bérből élő emberek számára elképzelhetetlen volumenű pénz nagy része nyilvánvalóan nem a bankszámlájukon lapul - hanem a vállalkozásaikban forgó tőkeként.

Ettől függetlenül persze a három üzletembernek lenne mit tejbe aprítani a katasztrófát elszenvedő kolontáriak, devecseriek kárpótlására, megsegítésére - ez vitán felül áll.

A leggazdagabb megyénkben élő üzletemberekről ide kattintva olvashat!
 


Olvasóink írták

147 hozzászólás
 • 147. knifemaster 2010. október 09. 14:05
  „146. hozzászólás háté 2010.10.09. 12:39
  Vajon miért nem alapítotok saját magatoknak, hazát?

  Megtörtént 1948-ban.Békésen és tisztán.
  Azóta Palesztina önként adja át területeit,mert annyira szeretetreméltóak,békések,korrektek,emberszeretőek,és egy részük nagy állatbarát is.”
 • 146. háté 2010. október 09. 12:39
  „140. hozzászólás pancser 2010.10.09. 08:07

  Nem kell szégyellned magad a vallásod miatt!--tudod a magyar emberek nem a zsidó vallást szidják--ezt rendezzétek magatok között.
  Tudod mit, gyűlöl utál a magyar ember?--ti génjeitekben hordozzátok, az emberek utálatát, gyűlöletét, a pénz a vagyon megszerzését, az emberek kiuzsorázását, ha kell akár gyilkosságok árán is.
  Azt, hogy bármennyire gyűlölünk benneteket a bűnöző, aljas viselkedésetekért, még sem hagyjátok el szép-hazánkat.
  MAURICE SAMUELS: "Mi, zsidók vagyunk a pusztító erő, és maradunk a pusztító erő. Semmit olyat sem tehetsz, ami igényeinknek megfelelne." (You Gentiles)

  Vajon miért nem alapítotok saját magatoknak, hazát? (akár Szibériában, vagy a sivatagban)--mert még egymással sem tudnátok békében élni.-- a kutya sem foglalkozna veletek, még a róka is elkerülné a településeiteket.”
 • 145. knifemaster 2010. október 09. 10:46
  „139. hozzászólás Agent 2010.10.09. 08:05
  A különbség a kettő között az,hogy mi nem akarjuk izraelt új Magyarországnak.”
 • 144. HR_XAR 2010. október 09. 09:35
  „pancser, igazából az, ha valaki zsidózik az lehet egyszerre szélsőséges, de lehet egyszerre a történelem adta tanulságok alapján teszi ezt. Nagyon vékony a határ ténylegesen a szélsőséges és a másik oldal között. Nekem speciel a zsidók álláspontja szerinti problémám az, hogy függetlenül attól, hogy mit nézünk, nézhetjük a Bibliát is magát, ez a nép volt az, amely verhetetlen árulásban, megkövezésben, a másik kiírtásában. Az, hogy szélsőséges indíttatás volt velük szemben a múlt szádban? Náluk volt a pénz, a pénz kell a háborúhoz, és így a nácik irtani kezdték őket. Valójában a pénzről szólt minden.

  De leginkább a zsidók ugyanolyan módon érdemlik meg azt, ha valaki ennyire szélsőséges velük szemben, hasonlóan a ciányokhoz, mégpedig azért, mert a vér nem válik vízzé. Nem tudják letagadni a múltjukat, azt, hogy milyen emberek valójában, nem tudnak megváltozni, és nem is lesznek jobbak.”
 • 143. duc_de_Orbieu 2010. október 09. 09:21
  „http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/163/760.html?hp=1&loc=2&tmp=2679”
 • 142. duc_de_Orbieu 2010. október 09. 08:33
  „#137,140:Majd jókat fogok gúnyolódni a zsidókon,ha pl pár zsidót felrobbantanak a palesztinok....”
 • 141. AHA 2010. október 09. 08:23
  „Kiürítették Kolontárt az éjszaka megrepedt és továbbgyengült gát miatt.”
 • 140. pancser 2010. október 09. 08:07
  „A zsidózóknak: Sztem az betegség, ha valaki mindennel kapcsolatban a "trutyiinfó" hangvételével irogat. Tudomásom szerint ez nem a szélsőjobb fóruma, de a moderátor türelmes! Hú de érzékenyek vagyunk a rólunk alkotott véleményre, ugyanakkor még nem volt téma, hogy a szélsőjobb ne gyalázta volna izraelita hiten lévő honfitársainkat, sőt a határon túlmenve azokat is aki másutt élnek. Szégyellem magamat helyettük, hogy ilyen magyarok is vannak!”
 • 139. Agent 2010. október 09. 08:05
  „137, gondolom izraelben meg a kurucinfo cikkein vannak hasonlóképpen felháborodva, aki hülye az hülye, nemtől, rassztól, politikai hovatartozástól, életkortól, végzettésgétől függetlenül, azért jó szórakozást. Ja, csak hogy tudd: a vélemény szabad.”
 • 138. HR_XAR 2010. október 09. 02:29
  „Hm, Hitler kár, hogy nem végzett teljes munkát”
 • 137. duc_de_Orbieu 2010. október 09. 01:16
  „Izraelben folytatódik a magyarság mocskolása, a budapesti Külügyminisztérium hallgat
  Reklám
  A vezető izraeli újságok továbbra is kiemelt helyen, részletes beszámolókat közölnek a Kolontár melletti egyik zagytároló gátjának átszakadása nyomán keletkezett ökológiai katasztrófáról, ám az olvasók által a szerkesztőségekbe beküldött számos kommentár továbbra is a legalpáribb módon szidalmazza a magyar népet, s ad hálát Istennek, amiért ,,megbosszulta" az antiszemita magyarok által elkövetett cselekedeteket.
  Amint arról már tegnap is beszámoltunk, Izraelben magyargyűlölő olvasók beírásai árasztják el a nagyobb újságok szerkesztőségeit. A magyarellenes mocskolódás, s a súlyos ökológiai katasztrófa fölötti káröröm már olyan méreteket öltött, hogy a Válláh!Hádásot című, igen népszerű és olvasott héber nyelvű hírportál moderátora csütörtökön szinte az összes beküldött kommentárt törölte, s csak a kinn maradt címekből lehet következtetni azoknak ,,emelkedett" szellemére.
  Amint arról korábban beszámoltunk, Izraelben élő, valószínűleg magyarországi gyökerű zsidók féktelen gyűlölettel és kárörömmel kommentálják a nyugat-magyarországi eseményeket. Meg kell jegyezni, nagyon valószínű, hogy ezeknek az alja embereknek a jelentős része él majd az új állampolgársági törvény adta lehetőséggel, és kiváltja a gyűlölt magyar állam és nemzet állampolgárságát. Hála a magyarországi gyakorlatnak, amely - a zsidó gyakorlattal ellentétében - nem a magyar származást, felmenőket veszi alapul, hanem azt, hogy voltak-e a kérelmezőnek magyar állampolgár ősei ... Magyarán, hogy az izraeliek is tömegesen kaphassák meg a magyar állampolgárságot. Amint a mostani gyűlölethullám is bizonyítja, megérdemlik.
  Közben a másik nagy izraeli napilap, a Máárív is részletesen foglalkozik a magyarországi tragédiával, s itt sem maradnak el a mocskolódó olvasói levelek. Innen idézzük az egyik alja ember szövegét:
  ,,A magyarok nácik! Ami történt velük, az Isten fizetsége. A magyarok 800 ezer (jól figyeljünk, most már 800 ezer - H. J.) zsidót gyilkoltak meg! Reméljük, hogy a Duna megmérgezi ezeket a kolera-embereket! A magyarországi falvakban és kisvárosokban a zsidók félelmükben manapság is eltitkolják zsidó mivoltukat!!!! Magyarország lökött, betegesen zsidógyűlölő emberek állama! A gazdaságuk becsődölt, s egyre inkább a harmadik világ országai közé tartoznak! A szállodai szolgáltatás ott rettenetes és piszkos! Határozottan nem ajánlom, hogy ellátogassunk Magyarországra!"
  (A legutolsó jó tanáccsal mi is tökéletesen egyetértünk - H. J.)
  Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az izraeli sajtóban megjelenő mostani, újabb magyarellenes gyűlölethullámról ne lenne tudomása a Tel-Avivban akkreditált ,,magyar" diplomatáknak. A Pinkas utcában lebzselő személyeknek, köztük a sajtófigyelőnek, ha egyáltalán van, kutya kötelessége lenne beszámolni a budapesti Külügyminisztériumnak erről a visszataszító jelenségről. Pontosan úgy kellene cselekedniük, amint azt például a Budapesten működő izraeli nagykövetség, illetve a Zsidó Ügynökség munkatársai, diplomatái teszik a Magyarországon észlelhető vélt vagy valós zsidóellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. De mivel a Pinkas utcai külképviseleten ezt a jelek szerint nem teszik, föl kell tennünk a kérdést: akkor miért vannak ott?”
 • 136. polgarjenö 2010. október 09. 00:10
  „127 sicc: ott a pont! Nagy a hallgatás a környezetvédelmi hatóság háza táján, pedig ők az ellenőrzéskor mindent rendben találtak. Mégis milyen szakmai színvonalat képvisel egy ilyen ellenőrzés? Ez nekem olyan, mintha pl. az Apeh egy cégellenőrzésről kifogások nélkül távozna, ahol pedig éppen csúnya adócsalás folyik.”
 • 135. Ödenburger 2010. október 08. 23:39
  „igazmondó neked eléggé cinikus neved van, mert elég messze estél az igazságtól, bár úgy adod elő itt a dolgokat, mintha körültekintően sokkal több mintából merítve alkotnád meg a véleményedet...
  Sajnos elég kis keresztmetszet az a csatorna, amin keresztül informálódsz.
  Néhány tény:
  -nem valósult meg 3 milliárdért a beígért környezetvédelmi fejlesztés
  -EU-s vizsgálatok IGAZOLJÁK, hogy a tározó nem megengedhető módon lett erősítve, hogy a méretezett mennyiséghez képest még TÖBB anyag beleférjen. Nyilván építeni egy újat nem fért volna bele a költségvetésbe...
  -TÉNY, hogy már régóta balhé volt ezzel az egész tározóval, eresztett és szennyezett. Akinek ennyi milliárd van a zsebében, BÁRKIT megvesz kilóra, főleg az ilyen alakokat mint téged...
  -Nem kezelték a tározót kellőképp, túl sok volt benne a lúgos anyag, amit valószínűleg csak ők tudják hogy miért csináltak így.

  Kínai módszer kell ide, mert mástól ezek nem fognak tartani.
  Semmit se veszít az ország ha ezekkel az "üzletemberekkel" kevesebb lesz, ezek már a katasztrófa előtt is többe kerültek az országnak, most meg extrém sokba fognak kerülni!
  IDEJE FIZETNI!!!”
 • 134. NemeszteleN 2010. október 08. 20:23
  „http://pannonhalma.network.hu/video/klubvideok/nem_erzik_magukat_felelosnek_a_katasztrofaert_a_mal_vezetoi”
 • 133. embertelen 2010. október 08. 19:12
  „Ha én is megkaphattam volna 10 millióért az egész ajkai timföldgyárat, akkor ma én is milliárdos lennék, mint ezek a tetük. Azokat is érdemes lenne megkeresni, akik ennyi pénzért odaadták nekik.”
 • 132. MotorosPista 2010. október 08. 18:45
  „Szrháziak, mennyit fognak felajánlani ?”
 • 131. passuth 2010. október 08. 18:38
  „Tényleg azt gondoljátok a tulajdonosoknak semmi felelősségük sincs ? Műholdfelvételről napokkal előbb látható volt a repedés,hogy ellenőrizték ? Biciklivel körbejárták,minden ok,oszt jónapot? Igenis feleljenek vagyonukkal is,amit ott szedtek össze,emberek százait tették tönkre,nyugodtan tudnak aludni ?”
 • 130. Árpád-házi 2010. október 08. 18:09
  „Újabb holttestet találtak a vörösiszap elöntötte Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő.

  Az áldozatot Devecser határában találták meg a speciális mentők, nem messze attól a helytől, ahol néhány órával korábban egy másik eltűnt ember holttestét találták meg - mondta a kárelhárítás szóvivője.

  Dobson Tibor ezredes tájékoztatása szerint ezzel hétre emelkedett az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap áldozatainak száma, de még egy embert keresnek az eltűntek közül. A pénteken talált két áldozat kilétéről nem tudott felvilágosítást adni.”
 • 129. tíszi 2010. október 08. 17:53
  „Legalább lesz miből kifüzeniük a kárt.”
 • 128. Árpád-házi 2010. október 08. 17:47
  „Patkány egy vezetőség!Meddig még?A felső körnek mindent lehet?Addig intézkedjenek míg meg nem unják az emberek!Na nem elmennek,,,hanem szépen elégtételt vesznek maguk!”
147 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Az OKF az akadémia és az ÁNTSZ adatait tekinti tudományos forrásnak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Greenpeace sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált, akik szerint a kolontári vörösiszap mérgezőbb a hivatalosan állítottnál. Tovább olvasom