Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Mentőnapi Guinness-rekordkísérlet Sárváron

Az újraélesztés Guinness-rekordját szándékoznak megdönteni a mentő- és vöröskeresztes napon Sárváron; a 36 órán át tartó rekordkísérlet pénteken hajnali 4 órakor kezdődik el a Nádasdy-vár színháztermében.

A Sárvári Mentőállomás felhívására iskolák, munkahelyi kollektívák, baráti társaságok jelentkeztek, de a rekordkísérletben számíthatnak a városi önkormányzat részvételére is. A mentősök több száz embert képeztek ki, óránkénti beosztást készítettek, hogy a gyakorló bábu szimulált keringését, oxigénellátását 36 órán keresztül, folyamatosan fenn tudják tartani - ismertette Szabó Zoltán mentőtiszt.

A rekordkísérlet - egyszemélyes újraélesztés fantomon - a mentősök szakmai felügyelete mellett, a nemzetközi BLS protokollnak megfelelően történik majd. A gyakorló bábu "életben tartásához" a résztvevők két percenként egymást váltva, 30 mellkasi kompressziót és két befúvást végeznek. Az utolsó két percben az a 43 éves férfi végzi el az életmentést, akit tavaly augusztusban Sárvár egyik közterületén, egy félautomata defibrillátor segítségével élesztettek újra.

"Az a közel ezer ember, aki részt vesz a kísérletben, és megtanulta az életmentés szabályait, ha tud segíteni, soha többé nem fogja majd ölbe tett kézzel várni a mentő érkezését" - fűzte hozzá Szabó Zoltán.
Az újraélesztés jelenlegi, 34 órás Guinness-rekordját a szegedi egyetem orvostanhallgatói állították fel tavaly szeptemberben. A sárváriak azonban nemcsak új rekordot akarnak felállítani, hanem civilek, laikusok bevonásával minél több emberrel szeretnék megismertetni az újraélesztés jelentőségét, módszereit, hiszen ezek az ismeretek, készségek felbecsülhetetlen segítséget jelenthetnek a hirtelen bekövetkezett szívhalál esetén. A rendezvény helyszínén bemutatják a félautomata defibrillátorokat is, amelynek működését egy szimulátor segítségével bárki kipróbálhatja.

Sárváron az országos átlagnál lényegesen jobb a félautomata defibrillátorokkal való ellátottság, ami ugyan "nem helyettesítheti az újraélesztést", de ha rendelkezésre áll, akkor jól használható. Az egészségügyi intézményeken kívül öt életmentőpontban - szállodákban, a tűzoltóságnál, és egy középiskolában - is megtalálható a készülék - jegyezte meg a mentőtiszt.

A szombati mentő- és vöröskeresztes napon emlékülést, mentési bemutatót, elsősegélynyújtó versenyt is tartanak. A sárvári vár falai közé költözik a szombathelyi Fúsz Ernő Mentőmúzeum régi mentéstechnikai eszközöket, archív képeket, dokumentumokat bemutató vándorkiállítása is. A tárlat egyik érdekessége az ötvenes években, és a Heine-Medin-járvány idején is használt vastüdő lesz; a mai napig élnek az országban olyan emberek, akik ennek az eszköznek köszönhetik az életüket.
A programokat mentőjárművek felvonulása, kimentési bemutatók, látványos történelmi harci bemutatók teszik még mozgalmasabbá. Hagyományos mentőnapi programnak számít a gasztronómiai verseny is; a Sárvári Mentőállomás vaddisznóhússal járul hozzá a különleges menühöz, ezen túl pedig szabad kezet ad, így mindenki ízlése, vagy az otthonról hozott, jól bevált recept szerint főzhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló engergia egy zirci iskolában

Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés-… Tovább olvasom