Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Melyik három megyei szabadstrandot kifogásolja az ÁNTSZ?

A jó hír az, hogy a balatoni strandok zöme kiváló minősítésű, a rossz, hogy a négy kifogásolt hely közül három Győr-Moson-Sopron megyei.


A magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Néhány esetben még nem történt meg a besorolás, azt később teszik közzé.

Az elmúlt négy évet felölelő rendszeres uniós minősítés elkészülte utáni eredmények szerint a balatoni strandok zöme továbbra is kiváló besorolású. Az adatokból azonban az is látszik, hogy egy-egy helyen nagyobb odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a kedvező állapot fenntartható legyen. Különösen esősebb időszakokban, illetve hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék esetén előfordulhat, hogy átmenetileg valamilyen szennyeződés kerül a tóba. Ennek valószínűsége kisebb azon fürdőhelyek esetében, amelyek most a négyéves adatok összesítése alapján kiváló vagy jó minősítést kaptak - írták a közleményben.

A kifogásolt fürdőhelyek: a Tisza mentén Gergelyiugornya, a Mosoni-Duna mentén a mosonmagyaróvári Itató szabad strand és Győr Aranypart I., a püspökerdei Holt-Duna mellett pedig Győr Aranypart II.

Tilos a fürdés az Aranyparton


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya pénteken határozatban értesítette a Győr-Szol Zrt.-t., hogy a társaság kezelésében lévő győri Aranypart I. és Aranypart II. szabad strandokon fürdési tilalmat rendel el. A hatóság indoklása szerint: „ A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről valamint a természetes fürdővizek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV.3.) Kormányrendelet 9. § (1) bekezdése szerinti osztályozás alapján az Aranypart I. és Aranypart II. természetes fürdőhely vízminősége a 2011-2014 évek fürdési igényeinek vizsgálati eredményei alapján „kifogásolt" minősítést kapott.

A hatósági határozat végrehajtásaként a győri Aranypart I. és Aranypart II. szabad strandokon 2015. június 5-től a fürdés tilos, a tiltó táblákat a partokon az üzemeltető elhelyezte" - kaptuk a közleményt péntek délután.


A lista - mint minden évben - az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el. A kockázatalapú statisztikai értékelése során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Egy strandot általában egy szezon alatt négyszer vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán, havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen megnézik, hogy a víz felületén van-e darabos, illetve úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, amely a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell, hogy felhevült testtel hirtelen a vízbe ugorjunk, és a gyermekeket szülői felügyelet nélkül a strandokon soha nem szabad egyedül hagyni - írták.

Néhány strand esetében az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelése még nem történt meg. Ezért ha a most közzétett listában egy fürdőhely neve mellett a "besorolás alatt" megjelölés olvasható, akkor ez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő. A szezonban az Országos Közegészségügyi Központ ezeket a vizsgálati eredményeket is közzéteszi majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel esett a feleségének, aztán kiugrott a nyolcadikról

Életveszélyes sérüléseket okozott feleségének, majd kiugrott nyolcadik emeleten lévő lakásuk ablakából egy férfi péntek hajnalban Szombathelyen. Tovább olvasom