Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Megyénkben is rongáltak, lebuktak a fémtolvajok: százmilliós károkat okoztak - Videó!

Három fémtolvajbandát fogott el a rendőrség. A tizenegy gyanúsítottból kettőt még köröznek. A fosztogatók tetteikkel életveszélyes helyzeteket és 450 milliós kárt okoztak.
Pénteken délelőtt, Győrben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatót dr. Takács Tibor megyei-rendőrfőkapitány, Patay László az E.ON ügyvezető igazgatója és Károlyi Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető.

A rendőrség transzformátor fosztogató színesfémtolvajokat fogott el. Pontosan három bűnbanda kilenc emberét. Két elkövetőt jelenleg is köröznek.

A csoportok transzformátorok belső réztekercseit lopták el, szétszedve a berendezéseket. Országszerte 450 millió forintos kárt okoztak. Megyénkben is tevékenykedtek: Mosonmagyaróvár és Ravazd környékén.

Az elkövetők által ellopott réztekercsek és színesfém alkatrészek. Fotók: Cseh Róbert
Az elkövetők által ellopott réztekercsek és színesfém alkatrészek. Fotók: Cseh Róbert

2008-ban egy, 2009-ben kettő, 2010-ben pedig 65 transzformátor bűncselekményt követtek el a színesfémgyűjtők megyénkben. Idén január-február hónapban 7 eset történt.

A nagy mértékben megugrott esetek miatt az E.ON a rendőrséggel közösen vette fel a harcot az elkövetők ellen.

"A transzformátor állomások többnyire nehezen megközelíthető terepen vannak. Ezért az érintett és veszélyeztetett helyszíneket, egy biztonsági cég segítségével, olyan berendezéssel biztosítottuk, melyek jelezték, ha illetéktelenek tevékenykedtek rajtuk" - mondta el Takács Tibor.

Ezzel a módszerrel Mosonmagyaróváron két alkalommal is sikerült megelzőni a fosztogatást.

Továbbá így sikerült mindössze három hónap alatt 12 bűnycselekményt felderíteni.

Patay László, Takács Tibor és Károlyi Zoltán a sajtótájékoztatón.
Patay László, Takács Tibor és Károlyi Zoltán a sajtótájékoztatón.

"A rendőrség a nyomozás során ellenőrizte azokat az átvevőhelyeket is, ahol az elkövetők esetleg értékesíthették a lopott alkatrészeket.

A szálak azonban a megyehatáron túlra vezettek. A tolvajok egy tapolcai orgazdához vitték a lopott holmikat" - nyilatkozta Takács Tibor rendőrfőkapitány.

Az említett orgazda otthonának fényképét látva megállapítottuk: biztosan nem lehetnek kenyérgondjai. Az rá kiszabható büntetés mértéke még nem körvonalazódott.

Az biztos, hogy az elkövetőknek súlyos vétségekért kell felelniük. Patay László elmondta: a transzformátorok kifosztása a társadalomra nézve is rengeteg kárt és veszélyhelyzetet okozhat.

Lefoglalt eszközök-
Lefoglalt eszközök, rendszámok.

"Volt rá példa, hogy egy szivattyúház transzformátorát tették tönkre, ráadásul éppen árvízvédelmi időszakban. Emiatt a vizet nem tudták elszivattyúzni.

A berendezés szétszedése életveszélyes helyzeteket is teremthet. Áramütést szenvedhetnek a gyanútlan áldozatok.

Nem is beszélve arról, hogy a szétszerelés közben szétfolyó olaj a környezetet is károsítja" - tudtuk meg.


"Tavaly novemberben kezdték kiépíteni a jelzőrendszert melyet most is bővítenek. Elmondható azonban, hogy márciusra, a fosztogató bandák elfogásával gyakorlatilag megszűntek a transzformátorok elleni merényletek" - tette hozzá Takács Tibor.

A három bűnbanda elkövetői 20-48 év közöttiek. Tizenegyből kilencen kerültek rendőrkézre. Két személyt még köröznek. Fotóik videónkon is láthatók.

A rendőrség kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik róluk, tegyen bejelentést valamelyik kapitányságon vagy a 107-es telefonszámon.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. czindi 2011. március 20. 16:45
  „emlékezet, emlékezet..jaja: 4+8 az 16! bezony. Meg a 20- 4 MDF és 4 Fidesz az szintén 16. Emmá csak ilyen...Egyszer volt, hol nem volt egy Einstein, meg a relativitás-elmélet. Szóval jó az emlékezetem, és 20 ( azaz húsz!) évet írtam. És nem véletlenül. Az ország kirablása Antall Józsefékkel kezdődött. Legfeljebb ők még nem saját zsebre dolgoztak, val. még ahhoz is ostobák voltak...persze megsérteni én sem akarlak, hisz úgy vélem, egyirányba fújjuk a passzát-szelet, csak nem sok értelme van...”
 • 23. kolombela 2011. március 20. 15:22
  „22. czindi 2011.03.20. 09:52
  Pontosan erről beszélek, amit itt képviselsz. Az emlékezeted a legjobb indulattal is szelektív, többet meg nem mondok, mert nem akarlak megsérteni.
  Úgy látszik a 16 év ballib kormányzás meg sem történt.”
 • 22. czindi 2011. március 20. 09:52
  „Kedves kolombela , az elmúlt húsz év, minden mocskával, szemetével, privatizáló-lopó-rabló-csalójával együtt, legyen az politikus, bankár, vagy maffiózó...az a húsz év. aki olyan embereket termelt ki, aki kijelentheti, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér...aki egyszemélyben polgármester, országgyűlési képviselő, frakcióvezető, igazgatósági és felügyelőbizottsági tag, pedig nem okosabb, nem szebb, nem tehetségesebb, mint ebben az országban még más soktízezer ember, csak jókor volt jó helyen, és vastag bőr van a képén... No meg azok, akik homokba dugván a fejüket, nem akarják látni a lassan polgárháborúvá terebélyesedő gondokat, és inkább szőnyeg alá söprik a problémákat, pedig már igencsak púpos az a szőnyeg...Hajrá Magyarország! Hajrá!!!”
 • 21. kolombela 2011. március 19. 17:04
  „11. Totya 2011.03.18. 19:30
  Szerinted kik juttatták ezt a társadalmat idáig Van tipped?”
 • 20. kolombela 2011. március 19. 17:01
  „A nyomtatott kiadásban elnéztem a két körözött képét és valamiért nem lepődtem meg, hogy cigányok. Azonban nem kell őket elfogni vagy megbüntetni, mivel nem követtek el semmi törvénybe ütközőt, hanem csak nagy kultúrájuk egyik gyöngyszemét a színesfém gyűjtést gyakorolták. Egyébként is mekkora rasszizmus kitenni e két hagyományőrző képét egy újságban.
  Ez már kimeríti a fajgyűlölet fogalmát is.”
 • 19. Egyállampolgár 2011. március 19. 16:46
  „Mikor likvidálják már ezeket a terroristákat?”
 • 18. czindi 2011. március 19. 11:37
  „nem csak a sikert kell ennek tükrében megítélni, hanem a büntetést is ennek tükrében kell megadni. Fölösleges, elhúzódó bírósági tárgyalások nélkül ( ne költsük fölöslegesen az adózó, többségi társadalom pénzét!) mindnek ( az orgazdának és az ő társainak is enyhe börtönbüntetés, ahol addig kell dolgozniuk, amíg az okozott kárt ( 450 mill. ft-ot ) vissza nem fizetik. Élelmezésük költségei . bár minimális szintű legyen, - de szintén nekik kell előteremteni. Nuku TV, badyzás, jogtanulás: csak munka és napi 6 óra alvás...miért van ez a fény? Ja hogy már reggel van, és ideje felébrednem? Pedig milyen szépet álmodtam...”
 • 17. buci2 2011. március 19. 11:04
  „a kuruc.info-n kint van az elkövetők fotója, ki lehet találni, hogy kik lehettek...”
 • 16. lord40 2011. március 19. 08:16
  „vajon kik lehettek?”
 • 15. MotorosPista 2011. március 19. 07:34
  „Vagyonosodásit az orgazdának, aztán majd lesznek kenyér gondjai <moderálva>
  Mit kell ezekkel trógerekkel játszani?”
 • 14. TBK 2011. március 19. 06:56
  „Kérdés Pintér Sándorhoz: Ön szerint mikor dördül el az első lövés?
  http://hvg.hu/velemeny/20110317_kozbiztonsag_pinter_sebok

  érdemes a cenzúra nélküli hozzászólásokat elolvasni
  Kisalföld példát vehetne :)”
 • 13. PaPa 2011. március 19. 06:45
  „"Volt rá példa, hogy egy szivattyúház transzformátorát tették tönkre, ráadásul éppen árvízvédelmi időszakban. Emiatt a vizet nem tudták elszivattyúzni." Ez nem terror cselekmény?”
 • 12. rommel 2011. március 18. 23:50
  „EZEK NEM FÉM TOLVAJOK , HANEM KISEBBSÉGI MÁGNESEK ! MINDEN FÉMET VONZANAK DE A MUNKA TASZITJA ŐKET ! ÉN A SITTEN FA VAGY MŰANYAG RÁCSOKAT RENDSZERESITENÉK , MERT KI TUDJA , A FÉMBŐL MÉG BAJ LEHET ! DE LEHET HOGY OTT KAPJÁK EZT A VAS MÉRGEZÉST !”
 • 11. Totya 2011. március 18. 19:30
  „Sajnos a magyar hajlamos a "kamionról leesett" dolgokat megvenni, átvenni. Az orgazdaság miatt is ilyen sok a lopás. Próbálná meg Ausztriában értékesíteni egy osztráknak a tolvaj... Persze ott is vannak simlisek, de ha annyi lenne, mint errefelé nem úgy nézne ki Ausztria.
  Egyébként a körözöttek magyarok, csak éppen egy jól meghatározható kisebbséghez tartoznak. Ettől függetlenül a magyarok is felelősek, mert hagyják, tűrik, és mert bennük van az orgazdaság, a munkahelyről eltulajdonítás, hogy minél olcsóbb legyen. Tehát sem a politikai közeg, sem a társadalmi közeg nem ép, sőt erősen beteg, ezért ilyen súlyos ez a probléma és mindennapos. Sem egy egészséges társadalomban, sem egy tisztességes politikaiban nem lenne ilyen mértékű a lopás-orgazdaság. Bár a két dolog összefügg: a politika és a társadalom helyzete.”
 • 10. TBK 2011. március 18. 19:25
  „Biztos marslakók voltak”
 • 9. csompi1 2011. március 18. 17:23
  „dr. Takács Tibor megyei-rendőrfőkapitány talán kinyomozhatná, hogy a rendőrség berkein belü ki az a "kersztapa", akinek bármilyen probléma esetén telefonálnak a <moderálva> Addig kéne, míg mi kinem derítjük!!!l”
 • 8. mitirjak 2011. március 18. 17:06
  „Én meg annyit fűzök hozzá,hogy amikor egy fémtolvajlást jelentettem amire kiszálltak az illetékesek elűnt a fém!Páran tudtuk volna bizonyítani,de még köszönet sem volt!”
 • 7. Jánosi 2011. március 18. 17:01
  „6. soppet 2011.03.18. 15:49
  "Csak kérdezem. Az nem felelős aki elvtelenül átveszi - ...KFT és ...ZRT - ezeket a hulladékokat????????????"

  Mindegyik magyar állampolgár! Aki ellopja, meg aki átveszi, az is!”
 • 6. soppet 2011. március 18. 15:49
  „Csak kérdezem. Az nem felelős aki elvtelenül átveszi - ...KFT és ...ZRT - ezeket a hulladékokat????????????”
 • 5. bubu87 2011. március 18. 15:29
  „Valaki rendet rakhatna már a mindenki által annyira védett kisebbség között....csak nem tom megérteni hogy őket miért védik ??? Valaki magyarázza meg....!!!!! <moderálva>”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénmonoxid-mérgezésben meghalt egy fiatal anyuka Vasasszonyfán

Holtan találtak a fürdőszobában szülei egy 25 éves lányt a Vas megyei településen. Tovább olvasom