Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megvannak a Kolontárról eltűnt jelöletlen importtojások

Megtalálta a hatóság a Kolontárra jelöletlenül behozott tojásokat, azokat feldolgozási célra hozták be Magyarországra - mondta Édes Géza, a Veszprém Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-nek.
Kifejtette: a tojásokat nem étkezési céllal hozták be az országba, hanem létojás üzembe akarták szállítani további feldolgozásra. A szállítmányt "tonnára vásárolták, nem pedig darabra", a gyűjtőcsomagoláson azt tüntették fel, hogy ipari célú felhasználásra szánják. Mind a spanyol fél, mind pedig a közvetítő cég nyilatkoztak is arról, hogy létojás üzembe hozták be a tojásokat, közvetlenül a termelőtől, erre pedig az uniós jogszabályok lehetőséget adnak - tette hozzá a szakember.

A Baromfi Terméktanács (BTT) hétfőn honlapján emlékeztetett arra, hogy a BTT még korábban tett bejelentést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH), mert a terméktanács szerint felmerült a gyanú, hogy egy kolontári tojásüzemben jelöletlen spanyol tojásokat akartak átcsomagolni és „magyar termékként” forgalomba hozni. Az ügy úgy derült ki, hogy a spanyol szállítmányt a vörösiszap-katasztrófa miatt Kolontáron nem lehetett átvenni, ezért a spanyol vállalat a jelöletlen, M-es minőségi besorolású tojásokat más hazai cégnek kívánta eladni.

A jelöletlen árunak egy időre nyoma veszett a hazai piacon, majd a Veszprém megyei MgSzH a tojásokat egy másik megyében lévő raktárban találta meg, mivel a beszállító ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak. A BTT ugyanakkor továbbra is úgy ítéli meg, hogy a behozatal körülményei nem feleltek meg az előírásoknak és sértették a hatályban lévő forgalmazási szabályokat.

Jelöletlen tojást ugyanis csak abban az esetben lehet az Európai Unión belül értékesíteni, ha az nem éri el az étkezési minőséget, illetve, ha a két ország között erről szóló megállapodás van, márpedig ilyen egyezményt Magyarország nem kötött egyetlen más uniós országgal sem. Ráadásul az előírások szerint a tojás-feldolgozó üzemnek a saját fuvareszközével kell szállítani a tojásokat, a BTT szerint a kolontári esetben ez nem így történt - hangsúlyozza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 2. csompi1 2010. október 19. 07:53
    „háté:-))
    Írországból meg jön a lémarha, Kolumbiából a lékokain....:-)
    Nekünk meg ne jutott eszünkbe lélibamájat exportálni a francia pacra.....”
  • 1. háté 2010. október 18. 17:16
    „Jaj, lebuktunk? ---akkor létojás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1749: közel 900 ezren hívták és küldtek smst

Az 1749-es segélyvonalon összegyűjtött milliók a magyar Vöröskereszt segítségével jutnak el az érintettekhez. Tovább olvasom