Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megújuló engergia egy zirci iskolában

Több mint 300 millió forintos beruházással átépítették a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola fűtés- és melegvíz-ellátórendszerét, a fejlesztéssel az intézmény gázigényét megújuló energiával helyettesítik - olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat a honlapján.

A projekt összértéke 302 millió forint, amelyhez a Norvég Alaptól 233 millió forint támogatást nyertek, a fenntartó megyei önkormányzat pedig 69 millió forintot biztosított. Az intézmény gázenergia igényét megújuló energiaforrásokkal - energiafűvel, és lágyszárú energianövényekkel - látják el, ezek termesztéséhez a megyei önkormányzat biztosítja a szükséges földterületet. Az iskola a megtermelt energiafüvet pelletálja, majd kazánokban égetik el. A 300 millió forintból a többi között a pellet tárolásához és feldolgozásához szükséges csarnokot építettek, 7 darab biokazánt vásároltak és a pellet összegyűjtéséhez, feldolgozásához szükséges gépek mellett magyar gyártmányú pelletgyártó gépsort építettek.

Az oktatási intézmény energiaköltségének csökkentése mellett a környezettudatos nevelés a projekt hangsúlyos eleme, a Reguly Antal Szakképző Iskola gyakorlati képzőhelyet biztosít energetikusok képzéséhez, s a zirci iskolában már két évfolyamon végeztek diákok megújuló energiaforrás energetikusként. A projektből származó tapasztalatok felhasználhatók lesznek a többi megyei fenntartású intézmény számára, és hozzájárulhatnak a korszerűbb, energiatakarékosabb, a környezetet jobban kímélő fűtési rendszerek kialakításához - olvasható a megyei önkormányzat honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a lemondott fideszes alpolgármester

Holtan találták Dunaújváros április közepén lemondott alpolgármesterét kedden késő délelőtt. Tovább olvasom