Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Megoldás a vörösiszap sújtotta területekre?

A vörösiszappal szennyezett területek akár újra termővé tehetőek – nyilatkozta a vörösiszap kezelés nemzetközi tekintélyu szakembere, Puskás Ferenc.


Puskás úr szeretne bekapcsolódni a kárelhárító és kármegelőző munkába, de az illetékeseket napok óta nem lehet elérni.

Csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót Puskás Ferenc agrármérnök és Seres Mária, a Civil Mozgalom vezetője a Mal Zrt. budapesti székháza előtt. Az esemény célja az volt, hogy felhívják az illetékesek és a közvélemény figyelmét arra, hogy van megoldás a jelenleg kezelhetetlennek tunő helyzetre. Létezik olyan kipróbált technológia, ami hatékony és olcsó megoldást kínál a vörösiszappal elárasztott területek kezelésére és rehabilitációjára.

Puskás Ferenc évtizedekig ENSZ szakértőként tevékenykedett, és nemzetközi tekintélyt szerzett a vörös iszap kezelésének és ártalmatlanítási általa kifejlesztett technológiája révén. - Speciális szakterületem az alumíniumgyártás világszerte hatalmas mennyiségben felhalmozott melléktermékének, a vörösiszapnak a környezetbarát ártalmatlanítása és felhasználása, akár nagy termőképességu talajként is. Évtizedeken keresztül a világ különböző pontjain – Indiában, Dél-Koreában és Jamaicában - kaptam ilyen megbízásokat. Az elméleten túl a gyakorlati megvalósításban is részt vettem.

Puskás Ferenc tevékenységét a 90-es években idehaza is elismerték. 1997-ben megbízást kapott Ajka város önkormányzatától, hogy adjon technológiai javaslatot a vörös- és szürkeiszap tározók katasztrófa megelőzési muködtetésére, környezetvédelmi rekultivációjára és táj rehabilitációjára. Az elkészült javaslatot az önkormányzat nem vette át és nem használta fel. Az azóta is pozícióban lévő illetékesek pedig mintha elfelejtették volna, hogy 13 évvel ezelőtt ott volt a kezükben a megoldás, aminek segítségével nagy valószínuséggel elkerülhető lett volna a mostani tragédia is. - Nagyon bántotta az igazságérzetemet, hogy nem tartottak igényt az elkészült tanulmányra. Ez óriási felelőtlenség volt! Én tisztában vagyok azzal, milyen veszélyeket hordoz ez az anyag, ha nem kezelik megfelelően. Sajnos az aggodalmam beigazolódott. A baj megtörtént, de azóta sem tudom elérni az illetékeseket, hogy a segítségemet felajánlhassam.

Seres Mária így nyilatkozott: - Hihetetlen, hogy nem vesznek tudomást egy ilyen komoly szaktekintélyről. Nem értem, miért nem használják a nemzetközi tapasztalatát. A Civil Mozgalom több témában is együttmuködik Puskás úrral, és országos hálózatunkon keresztül önkéntesekkel is segítenénk a munkáját, ha a helyszínen lehetőséget biztosítanak számára.

Puskás Ferenc a sajtótájékoztatón bemutatott az Indiából és Kínából származó vörösiszap téglákat, valamint olyan felvételeket, amelyeken a vörösiszapon termelt növények láthatók.  Szeretné, ha a helyszínen is be tudná mutatni, hogy az elsivatagosodásra ítélt terület rövid idő alatt termővé tehető.

Olvasóink írták

 • 4. AHA 2010. október 15. 15:19
  „Vagy éppen beköltözne-e olyan házba ami abból a téglából épült?”
 • 3. széchenyi12 2010. október 15. 14:13
  „A húsüzemes dolgozók devecsrben már krágognak, hörögnek, prüszkölnek és könnyeznek a mérgező portól....később idült légcső hurut majd a HOH megteszi hatását a tüdősejtekben: elrákosítja őket...és a tüdőrákosok csak 15%-0 éri meg az 5 éves túlélési időt....úgyhogy nagyon rosszak az esélyek.......még csak most kezdődik a tánc.....”
 • 2. Lehel54 2010. október 15. 13:41
  „Primax hogy gondolsz ilyen csunya dolgokra? ;-)
  még szép,hogy ö is családjával elméletileg papiron oda menne lakni.
  Vannak elméletek meg van a valóság. Sajnos a kettö nem mindég ugyanaz.
  De ezzel nem kell foglalkozni,amig mások hullanak el. Baromi nagy Isten állatkertje.”
 • 1. Primax 2010. október 15. 09:45
  „Biztosan okos ember és - valószínűleg - ért is ezekhez a dolgokhoz.
  Azért megkérdezném tőle :
  a) Lakna-e Kolontáron ?
  b) Fogyasztana-e, adna-e családtagjainak az ott termett zöldségekből ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Vészhelyzet van

A kolontári lakók visszaköltözése ellenére egyelőre fennmarad a veszélyhelyzet minősítés. Tovább olvasom