Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Megnyitották Zöld Kampuszt Zalaegerszegen

Megnyitották a nagyközönség előtt a Zöld Kampuszt kedden Zalaegerszegen, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdálkodási Karán.
Solt Katalin, a BGF Gazdálkodási Karának dékánja köszöntőjében kiemelte: a 143 millió forintos EU-támogatásból megvalósuló mintaprojektnek köszönhetően csökken a kampusz környezeti terhelése, a megoldások bemutatásával pedig fejleszthető a környezettudatos fogyasztói magatartás.

A 21. század követelményeinek megfelelő felsőoktatási intézmény a helyi társadalom értelmiségi központjaként működik. Az oktatás és a kutatás mellett felelőséget kell vállalnia a környezet tudatos fejlesztésében, és hozzá kell járulnia a regionális munkaerőpiac igényeinek kielégítéséhez - hangsúlyozta Solt Katalin.

A Zöld Kampusz programjaival felhívhatják a lakosság figyelmét az ökoszisztéma egyensúlyának fontosságára, bemutathatják, hogyan csökkenthető a környezeti terhelés és lehetőség nyílik felhívni a figyelmet a tudományos eredményekre - ismertette Solt Katalin.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester az ökováros programról beszélt. Az eddig elért eredményekről elmondta; szinte a város egész területén teljes körűvé tették a szelektív hulladékgyűjtést. A hulladék 30-40 százalékát újrahasznosítják, de ezt az arányt növelni kell, és erre a legmodernebb berendezéseket kell használni - figyelmeztetett a polgármester.

Szólt arról is, hogy a víz- és szennyvízkezelésben is a legmodernebb megoldásokat alkalmazza a város. A szennyvíziszapból metánt állítanak elő, ezzel biztosítják a telep energiaellátását. A város utcáin bio-üzemanyagú busz jár, és a városvezetés újabb ilyen járművek beszerzését tervezi.

A Zöld Kampusz program keretében a gazdasági kar tanszéki épületében komplett épületenergetikai felújítást hajtottak végre, korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert. Környezetirányítási rendszer vezettek be, amelynek köszönhetően csökken a hulladéktermelés, a vízfogyasztás csökkentésére pedig esővíz-hasznosító rendszert építettek ki. A kampusz csaknem 17 hektáros területén szelektív hulladékgyűjtőt hoztak létre. A nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítására szervezett komposztálás épült ki, a keletkező humuszt a mintakertben használják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűrészüzemet bővített a Bakonyerdő Zrt

Fűrészárú gyártósorral és brikettálóval bővítette ugod-franciavágási fűrészüzemét a Bakonyerdő Zrt.… Tovább olvasom