Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Megnyílt az első balatoni hal- és termelői piac Gyenesdiáson

Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac (BAB) néven megnyílt Gyenesdiáson az üdülőrégió és a Balaton első hal- és termelői piaca, amelynek megvalósítására a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 14,6 millió forintos uniós támogatást nyert.

Gál Lajos, a település polgármestere a piac pénteki megnyitóján elmondta, hogy két éve pályáztak a 18 millió forint összértékű beruházásra, s az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 80 százalékos támogatást nyertek. A termelői piacon 9 faházban kialakított pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen kínálhatják termékeiket az őstermelők.

Az egyedülálló termelői piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, bio zöldségek, és gyümölcsök, juh termékek, langallo, kürtőskalács, bor és pálinka szerepelnek, de kézművesek és iparművészek is kínálják portékáikat. Gál Lajos tájékoztatása szerint a piacon már az induláskor 28 helyet lefoglaltak, de igény szerint akár a triplájára is növelhető az eladóhelyek száma.

Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a 21. század első balatoni halpiacának nevezte az átadott létesítményt, s a balatoni halgazdálkodás megújításáról beszélt. Elmondta, hogy a társaság kiemelten közhasznú tevékenységet folytat, melynek lényege az ökológiai halászat, a tájidegen halfajok állományszabályozása.

A vállalat referenciának szánt halpiaca a szakhatósági engedélyek beszerzése miatt június elsején nyit, ahol jégtálcán, akváriumban és elkészítve is lehet majd balatoni halat venni. Hangsúlyozta, hogy a balatoni hal nem tömegcikk, amelyet a szupermarketek polcain több száz tonnányi mennyiségben árulnak. "A legális halkereskedelem egyetlen forrása a társaságunk vagy partnereink által üzemeltetett halsütödék és halboltok hálózata" - szögezte le Puskás Zoltán.

A vezérigazgató meghirdette az "Együk ki a busát a Balatonból!" elnevezésű kampányukat, melynek célja az egészséges táplálkozás mellett az őshonos balatoni halállomány védelme, mert a busa tájidegen hal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Táncfesztivál a szombathelyi Fő téren - fotók

Valamennyi szombathelyi középiskola képviseltette magát, így több mint 800 diák táncolta a francia… Tovább olvasom