Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdte a munkát a jogászcsoport Kolontáron

Megkezdte a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron, ahol a tárgyalások lezárása után, várhatóan csütörtökön folytatódik a sérült ingatlanok elbontása - tájékoztatta Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő szerdán az MTI-t.


A jogászok szerdán a polgármesteri hivatalban kezdik meg a kártalanítás választott módjára vonatkozó szerződések megkötését a lakosokkal, illetve íratják alá velük az erről szóló nyilatkozatot - mondta Muhoray Árpád. (A kormány által felajánlott lehetőségek szerint az érintettek új ingatlanba költözhetnek, használt lakást vásárolhatnak vagy más településre költözhetnek.)

Hozzátette: a bontás csak az egyeztetések lezárását követően, a tervek szerint csütörtökön folytatódhat; Kolontáron 23 házra már kiadta a jegyző a bontási határozatot, további 12 tulajdonossal szerdán egyeztetnek.

Devecserben 225 ingatlant javasoltak bontásra a Belügyminisztérium által megbízott kárfelmérő bizottság statikusokból és építészmérnökökből álló munkatársai, bontási határozatot még nem adott ki a jegyző.

A kármentesítés feladatairól szólva Takács Árpád kárhelyszíni parancsnok elmondta, hogy a belterületekről szerdán négyezer köbméter vörösiszapot kell még a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt új depóba szállítaniuk, ugyanennyi szennyező anyag elszállítását végezték el kedden. A munkát 55 teherautó és 130 egyéb munkagép segíti.

Takács Árpád arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Devecserben a már megtisztított területeken szerdán kezdik meg a fúrt és ásott kutak ellenőrzését, a lakóházakat egyenként újra végigjárják, s ha szükséges, gipsszel újra felszórják azok udvarát. Közlése szerint naponta két-három megromlott állapotú házat kell megtámasztaniuk a tűzoltóknak, hogy megakadályozzák azok összedőlését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - A spanyol Vöröskereszt 25 milliós adománya

Huszonötmillió forint értékben katasztrófavédelmi felszereléseket küldött a spanyol Vöröskereszt… Tovább olvasom