Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a per: Csalással vádolják a volt képviselőt

Megkezdődött a csalással vádolt volt kőszegi önkormányzati képviselő pere a Zala Megyei Bíróságon.

Racker Béla volt MDF-es képviselőt azzal vádolják, hogy bioetanolt gyártó üzem létrehozásának ígéretével jelképes áron szerzett meg önkormányzati földterületeket Kőszegen, és később piaci áron értékesítette, 330 millió forint kárt okozva.

A kőszegi önkormányzat 2007-ben bioetanolgyár létesítésére jelképes összegért, négyzetméterenként egy forintért adott el nyolchektárnyi földterületet a projektet előkészítő Zölderőmű Kft.-nek. A szombathelyi földhivatal az ingatlanjogot bejegyezte, de az elidegenítési és terhelési tilalom Racker Béla kifejezett kívánságára kikerült a végleges szerződésből.

A vádirat szerint 2008 júliusában a volt MDF-es városatya számára már egyértelművé vált, hogy a képviselő-testület által is támogatott projekt megvalósítására nincs reális lehetőség. A Zölderőmű Kft. sem a gyártáshoz szükséges technológiával, sem üzleti tervvel nem rendelkezett, és nem folytattak a bietanol gyártásához szükséges előzetes vizsgálatot sem.

A Zölderőmű Kft. a 20-30 milliárd tőkeigényű beruházás anyagi hátterét sem tudta biztosítani, és pénzügyi befektetők támogatásának megszerzésére sem volt reális esély. Mindezek ellenére a vádlott tudtával 2008 júliusában megalapították a Kőszegi Ipari Park Kft-t., majd a Zölderőmű Kft. az egy forint négyzetméterenkénti áron megvásárolt területet négyzetméterenként 650 forintért eladta a Kőszegi Ipari Park Kft.-nek, és kötelezettséget vállalt a később megszerzendő földterületek eladására is.

A vádirat szerint az Ipari park kft. azért szerezhette meg az ingatlanokat az önkormányzat tudta nélkül, mert az elidegenítési és terhelési tilalom Racker Béla javaslatára kikerült a 2007-ben megkötött szerződésből. Az önkormányzat a Zölderőmű Kft.-vel állt szerződésben, így az ingatlanok - amelyekkel az Ipari Park szabadon rendelkezhetett - kikerültek a hatóköréből. Racker Béla a továbbértékesítésről nem tájékoztatta az önkormányzatot, mindössze annyit közölt, hogy a Zölderőmű Kft. ipari parkot szeretne létrehozni.

Amikor 2008 augusztusában a képviselő-testület tudomást szerzett az ingatlanok továbbértékesítéséről, fellebbezést nyújtott be a földhivatalhoz. A Vas Megyei Földhivatal a korábbi határozatot megsemmisítette, visszaállította eredeti helyzetet, így az okozott kár megtérült. A város képviselői ezt követően felbontották a Zölderőmű Kft.-vel kötött szerződést is. A vádirat szerint a volt városatya az önkormányzatot tévedésbe ejtve, jelképes áron szerzett meg állami földterületeket, később piaci áron értékesített, ezzel hasznot szerezve saját magának, illetve az érdekeltségi körébe tartozó cégeknek, és 330 millió forint kárt okozott.

Racker Béla részben politikai támadásnak nevezte az ellene felhozott vádakat; szerinte "2007-ben a politika a fideszes ingatlanügyekkel kívánta ellensúlyozni az MSZP ingatlanpanamáit”. A tárgyaláson azt is mondta, hogy a Zölderőmű Kft.-nek csak a projekt előkészítése volt a feladata, a Kőszegi Ipari Park Kft. megalakítására pedig azért volt szükség, hogy a város pályázati forráshoz tudjon jutni.

Racker Bélát 2006-ban az MDF támogatásával választották meg Kőszeg önkormányzati képviselőjének; 2009-ben kilépett a pártból. A tárgyalás szerdán tanúk meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörösiszap katasztrófa: 1 éve szakadt át a gát

Egy éve Ajka mellett átszakadt egy ipari zagytározó gátja, s a kizúduló vörösiszap elöntötte a… Tovább olvasom