Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött a balatonfüredi Pünkösdi Fesztivál

Megkezdődött Balatonfüreden a Pünkösdi Fesztivál, amelyet a március 15-én elmaradt tavaszi fesztiválra alapozva rendeznek meg négy napon át.

Balatonfüred az elmúlt másfél-két évszázadban mindig is több volt, mint egy tóparti fürdőhely, történelmi aura hatotta át - mondta megnyitó beszédében Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, kiemelve, hogy a város egész éven át nívós rendezvényeket kínál. A várost a reformkor tette naggyá, tette a kultúra és művelődés városává - fűzte hozzá a politikus, aki szerint a négynapos programsorozat március 15. "szellemét és lánglelkét" idézi fel.

Balatonfüreden mindig történik valami izgalmas, ami az ország más vidékeiről is ide vonzza a látogatókat, így például a megnyitó helyszínéül szolgáló Vaszary Villában látható a Rodin-kiállítás, amire minden más vidéki város is büszke lehetne - összegezte Hammerstein Judit. A fesztivál keretében szombaton 11-kor a Vaszary Villában a Pilvax Irodalmi Kávéházban felolvasás kezdődik a reformkor magyar költőinek műveiből, a Kisfaludy színpadon pedig Arany János A nagyidai cigányok című művének feldolgozása hallható Gál Tamás előadásában. Háromkor reformkori sétára indulhat a látogató Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezetésével, közreműködik Trokán Anna színművész. A séta során történeteket, anekdotákat hallhatnak az érdeklődők Balatonfüred azon vendégeiről, akik aktív résztvevői voltak az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak. Megtudhatjuk, hogyan töltötte füredi napjait Jókai Mór, Orzovenszky Károly, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Noszlopy Gáspár.

Négykor a Kisfaludy színpadon Babszem Jankóról mesél a Ziránó színház, hétkor a Kisfaludy galériában Ferenczi György és a Rackajam Petőfi megzenésített verseit adja elő. Pünkösdvasárnap 11-kor a Kisfaludy színpadon folytatódik a Kisfaludy Színház Mesekastély sorozata Paprika Jancsi történeteivel. Fél egykor a Vitorlás Étteremben Pörköltészet címmel a Kisfaludy Színház irodalmi produkciója veszi kezdetét, háromkor a Nobel-díjasok ligetében emlékfát ültetnek a világ élvonalába tartozó magyar agykutatás tiszteletére, négykor a Vaszary Villában pedig irodalmi beszélgetés lesz hallható agykutatókkal. A Kisfaludy színpadon ötkor a Sforzato Rézfúvós Kvartett koncertjével zárul a szombati program. Pünkösdhétfőn 10-kor a Vaszary Villában folytatódik a Pilvax Irodalmi Kávéház, ötkor a Kisfaludy galériában Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőskölteményét Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész adja elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapest-Szombathely? - A Vasi Volán is leállít néhány járatot

Megyénket is érintő menetrend változásokat hajt végre a Vasi Volán június 1-től. Tovább olvasom