Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Megindult a süllő ívása a Balatonon

Várhatóan két hétre leáll szerdától a busahalászat a Balatonon, mert az erős felmelegedés hatására megindult a süllő ívása - tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-t kedden.

A kihelyezett mesterséges süllőfészkek keddi ellenőrzésekor észlelték, hogy megkezdődött a süllő ívása, amelynek zavartalansága érdekében szerdán felszedik a kihelyezett állított hálókat, és szüneteltetik az állított hálós busahalászatot a tavon.

A zsákhálós keszeghalászatot már március utolsó hetében beszüntette a társaság a süllőállomány nyugodt ívása érdekében, bár ezt semmilyen rendelkezés nem írja elő számukra - közölte a cégvezető. Hozzátette, az alkalmazott technológia során ugyan kevesebb mint egy százalékban kerül süllő a hálóba (amit tilalmi időben visszaeresztenek a Balatonba), de még ezt a zavaró hatást is ki akarják küszöbölni. A halászhajók a továbbiakban közlekedést segítő radarjaik segítségével éjszaka és nappal is halőrzési feladatokat látnak el, továbbá részt vesznek a süllő ívó-helyeken letett mesterséges borókafészkek tisztán tartásában, mivel ezek időnként beiszapolódnak.

Az egyetlen halászati tevékenység a következő hetekben az angolnavarsák ürítése, ellenőrzése lesz. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a horgászok számára a március elején életbe léptetett süllőtilalom április végéig tart, betartását kiemelten ellenőrzik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két súlyos motorosbaleset történt a 82-es főúton

Két motoros is súlyos balesetet szenvedett a 82-es főúton vasárnap - tájékoztatta az MTI-t a… Tovább olvasom