Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megéri: ˝Több a fizetés, de az utazás is˝

„Burgenlandban bruttó 2680 euró, mintegy 817 ezer forint az átlagfizetés, hazánkban országosan 715 euró, mintegy 218 ezer forint. Igaz, hogy naponta négy órát utazok a munka miatt, de a bér és a szociális juttatások miatt megéri" – mondta el fiatal olvasónk, akivel nemrégiben ingázóknak szervezett tanácsadó napunkon találkoztunk.
Már 1997-től éveken át kijárt Ausztriába dolgozni. Akkoriban a vendéglátásban foglalkoztatták. Pénzt tudott gyűjteni továbbtanulására, de a fő célja az volt, hogy tapasztalatokat szerezzen arról, milyen idegen országban, más anyanyelvűek közt dolgozni.

Nem tegnapra kell minden

Magyarországon végezte el olvasónk a főiskolát és aztán megint az osztrákoknál helyezkedett el, de már nem betanított munkásként, képzetlenként, hanem választott szakmájában, végzettségének megfelelően. Informatikus, és hétköznapokon reggel 5.48-kor indul a vonata és 18.10-re ér vissza. Nemcsak a fizetés miatt vállalja az ingázást, hanem azért is, mert gondol a jövőjére. Ha gyereke lesz, Ausztriából a magyarországinál nagyobb családi pótlékot kaphat és a nyugdíja is jóval több lesz majd amiatt, hogy most az osztrákoknál van állása. Azt is az előnyök közé sorolta, hogy munkahelyén nyugodt, barátságos a légkör.

„Van idő a feladatok elvégzésére, nem az a jellemző, mint nálunk, hogy tegnapra kell minden. A minőség a fontos. Nem érzek semmiféle megkülönböztetést amiatt, hogy nem osztrák vagyok. Munkahelyemen a szakterületből adódóan nemzetközi csapat gyűlt össze, sok a fiatal. S aki egyszer belekóstol ilyen anyagi előnyökbe, ilyen munkakörülményekbe, az ragaszkodik hozzá" – fogalmazott a fiatalember, aki kiköltözni nem akar Ausztriába, itthon szeretne élni.

Kölcsönök miatt, kényszerből

Megkérdeztünk egy idősebb férfit is, miért jó kijárni Ausztriába dolgozni.

„Ki mondta, hogy jó? Egyáltalán nem az, muszáj" – felelte kissé dühösen. Jobban örülne, ha munkája miatt nem kellene más országba mennie. „Az egész család, kutya, macska, barátok ide kötnek. Csak a kölcsöneim miatt kényszerülök rá, hogy lakatosként ausztriai állásom legyen. Így tudom fizetni a törlesztőrészleteket, és az is igaz, hogy jobban megbecsülnek. Itthon csak beszélő szerszám a munkás, és ebből könnyen elege lesz az embernek. A léleknek kell a dicséret, az, hogy érezhessük, elégedettek velünk. Hogyne volna az jó?" – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingázóknak pénzt hozó ismeretek

Ingyenesen kaptak tanácsot Ausztriában dolgozók olvasóink nemrégiben információs napunkon. Tovább olvasom