Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megdöbbentő riport egy orvosról

Egy orvos, aki saját bőrén tapasztalta meg a hazai egészségügyi rendszer útvesztőit. Nemtörődömség, személytelenség, közöny.

„Konzervdoboznak éreztem magam egy futószalagon." Így összegez.

Nem mellesleg a hányaveti vizsgálatok miatt, gyanútlanul törött gerinccel engedték haza a kórházból, mondván orvos, úgyis tud magára figyelni. Később kiderült, a 11-es háti csigolyája darabosra tört, a mellette lévő pedig megrepedt, akár le is bénulhatott volna. Mi van itt, ha bennfentesként ilyen ellátást kap? – tette fel a kérdést, majd azonnal visszakozott, rossz a felvetés, mindegy, hogy ki a beteg, a megfelelő ellátást mindenkinek meg kell kapnia, ez a gyógyító hivatás alap törvénye. Dr. Pintér Orsolya neurológus, pszichiáter története.

A baleset röviden. Pintér Orsolya tavaly novemberben a kora reggeli órákban Tapolcáról tartott hazafelé kocsijával, amikor egy erdei út kanyarjában megcsúszott, majd négyszer megpördülve egy homokfalnak csapódott, amely visszadobta az autót az úttestre, szemben a forgalommal. Az autó totálkáros lett, a doktornő elismerte, ő hibázott.

Dr. Pintér Orsolya saját bőrén tapasztalta meg a hazai egészségügyi rendszer útvesztőit (Fotók: Kőrösparti Beatrix)
Dr. Pintér Orsolya saját bőrén tapasztalta meg a hazai egészségügyi rendszer útvesztőit (Fotók: Kőrösparti Beatrix)„Életben maradásom különleges szerencse, hiszen éppen akkor egyetlen autó sem járt az úton. Kegyelmi állapot ez, és a gondviselés bizonyossága." De ezúttal nem is a baleset az érdekes. Az autóban ülő, fájdalmakkal küszködő orvosnőhöz elsőként dr. Tompos József háziorvos érkezett, aki éppen hazafelé tartott az úton.

Ő hívta a mentőket, akik gyorsan érkeztek, tették a dolgukat rendben, azonnal kórházba szállították, és még ott a helyszínen megállapították, mindenképpen CT vizsgálatra lesz szükség. Pintér Orsolya ekkor még azt hitte, minden jól alakul, a gondviselés után következik a hazai egészségügy a maga szakszerűségével.

„Egyedül a mentők vizsgáltak meg rendesen. Utána már csak hanyag, nemtörődöm, szakmai hibákat vétő, lélektelen orvosokkal találkoztam. Semmi együttérzés, semmi figyelem."

Csabrendek. A családi ház egyik kis szobája. Itt fekszik Pintér Orsolya immár több, mint két hónapja. Mellette a franciaágyon telefon, notesz, jegyzetek, láthatóan itt rendezte be dolgozószobáját. Feje felett feszület, mellette gyertya ég. Nemhogy felkelni, de felülni sem tud, csupán a fénykép kedvéért valamelyest feljebb csúszik az ágyon.

Neurológus, pszichiáter. Több, mint harminc éve praktizál. Akkurátusan, időrendi sorrendben, apró részleteket sem feledve idézi fel mi is történt vele. Mondja valóban nem voltak jelentős fájdalmai először a kórházban, azok csak később már otthon jelentkeztek, de mint magyarázza: mindegy mit érez a beteg, miről, mit mond, meg kell vizsgálni a szakma előírásai szerint, akkor is, ha az ott teljesen feleslegesnek tűnik. Egy ilyen súlyos baleset után nincs mit mérlegelni, azonnal neurológust kellett volna hívni és megcsinálni a CT vizsgálatot. „Egy egyszerű röntgen vizsgálat kimutatta volna a csigolyatörést. Ehelyett törött gerinccel elküldtek fűzőt venni a boltba."


Teljes cikk>>

Olvasóink írták

 • 3. Jandex 2010. január 23. 12:54
  „Adott volna egy szép kövér borítékot a kollégának,rögtön kivizsgálták volna rendesen.Ez lassan bele kerül a Hippokratészi eskübe is!/hitelbe nem gyógyítunk!!!/”
 • 2. gjozsi88 2010. január 22. 18:30
  „Mindenki az egészségügyi rendszert hibáztatja, miközben nem az a legfőbb probléma, hanem azt megtöltő tartalommal, amit a cikk jól szemléltet!!!”
 • 1. Sophia 2010. január 22. 18:01
  „Sajnos ez pontosan így van nap mint nap.Szinte teljesen kihaltak a lelkiismeretes orvosok!(tisztelet annak a pár darab kivételnek)
  Mihamarabbi felépülést a Doktornőnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy ház Vasváron

Egy idős asszonyt a mentők kórházba szállítottak. Tovább olvasom