Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Már szedik be a homokzsákokat a megyében

A vízügy tájékoztatása szerint a kihelyezett homokzsákok visszabontása pénteken megkezdődött.


Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén kialakult vízkárelhárítási helyzetről

Csütörök délután–este egy újabb csapadékzóna haladt át észak-kelet – dél-nyugat irányában a Pilis és a Bakony felett. Az észlelések alapján a csapadék sehol sem volt számottevő.

A következő napokban több lesz a napsütés, de főként a péntek délutáni, esti órákban, a megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak, de területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

Komárom-Esztergom megyében a pénteken még várható kisebb csapadék (területi átlagban 6 mm), helyenként akár 10–15 mm is hullhat.
A legfrissebb prognózisok szerint ezt követően keddig nem várható számottevő csapadék, s jelentősen emelkedik a hőmérséklet.

Belvíz

Marcal belvízi csatornán folyamatos a vízmérce olvasás, a területek bejárása és az elöntött területek nagyságának felmérése. A Rabkerti térségben a víz leeresztése zsilip nyitásával történik, Gyirmóton még üzemelnek a szivattyúk.

Cuhai Bakony-ér

Az M1-es autópálya Cuhai Bakonyéri hídjánál az ideiglenes helyreállítás hamarosan befejeződik, a végleges műszaki megoldást az Autópálya Kezelő Zrt. a vízüggyel a későbbiek folyamán egyezteti.

A vízfolyás alsó szakaszán a megindult apadás tovább folytatódik, de az elöntött területekről és a két érintett településnél (Bőny és Rétalap) csak lassan húzódnak vissza a kiáradt vizek.

Concó patak

A vízfolyás lassú apadásnak indult, azonban a vízügy szakemberei Nagyigmándon és Ácson még jelen voltak csütörökön. Nagyigmándnál a hídon még mindig nem lehet átkelni.

Által-ér

Csütörtökön folytatódott a lassú apadás.

A Galla patak áradása miatt a tatabányai kórháznál történt elzárás és megtámasztás a helyén maradt.

A Bokodi hűtőtó csütörtökön megkezdett ellenőrzött vízeresztése vízügyi szakmai felügyelet mellett jelenleg is folyik. A vízeresztés hatására a kecskédi és a környei szelvényben történt kevesebb vízszintemelkedés.

A Tatai Öreg-tó vízszintje ma az eresztés következtében reggelre az üzemvízszint közelébe csökkent.

Összességében elmondható, hogy az érintett vízfolyásoknál tovább folytatódott a lassú apadás, a víz húzódik vissza a belterületekről és mezőgazdasági területekről. A kihelyezett védvonalak (homokzsákok) visszabontása a pénteken megkezdődött, különös tekintettel a Tatai Öreg-tóra.

Az érintett önkormányzatok további szakmai segítséget nem igényelnek, így az igazgatóság visszarendelte vízügyi szakembereit az adott településekről. A belvíz és a helyi vízkár okozta rongálódások helyreállításának mennyiségi paraméterei és várható költségei később, a víz visszahúzódása után mérhető fel pontosan.

A csütörtökön az árvízi védekezésben összesen 61 fő vett részt, ebből 3 fő a miskolci vízügynél Bőcs térségében, 54 fő pedig a szolnoki vízügynél a Zagyva mentén teljesített szolgálatot.

A belvíz elleni védekezésben területünkön már csak 18 fő, a helyi vízkárelhárításban pedig 82 fő vett részt. Így összesen 161 fő nyújtott segítséget védekezésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 karton hamis cigaretta az üzemanyagtartályban

Több mint egymillió forint értékű, 300 karton, adójel nélküli cigarettát találtak a vámosok egy… Tovább olvasom