Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Már apad a Rába - két szakaszon teljes útzár

Körmendnél hétfő este 437 centiméteres vízállással, másodfokú árvízvédelmi készültség mellett tetőzött a Rába.


Kedd, 9.14

Apadnak a  folyók és patakok Vas megyében, Körmendnél hétfő este 437  centiméteres vízállással, másodfokú árvízvédelmi készültség mellett  tetőzött a Rába, a folyó szentgotthárdi szakaszán pedig már  megszüntették a készültséget - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi  Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.  
   
Gaál Róbert tájékoztatása szerint Vas megye minden  vízfolyásán apadás tapasztalható, a Rába jelenleg Molnaszecsődnél  tetőzik, a nap folyamán a Körmend alatti részen még víz alá kerülnek  ártérben lévő mezőgazdasági területek, de a víz lakott területet nem  veszélyeztet.  
   
Az igazgató elmondása szerint azt a négy házat sem fenyegeti  elöntés, amelyeket Körmend külterületén az úgynevezett  Dózsa-ligetnél homokzsákokkal vettek körül.  
   
Gaál Róbert elmondta azt is: Zala megyében a Murán még mindig  másodfokú a készültség, a tetőzést a délelőtti órákban 400-410  centiméteres vízállásnál várják.  
   
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője  azt közölte, hogy csökkent Vas megyében az áradás miatt lezárt  útszakaszok száma, de még jelenleg is teljes útzár van érvényben Bük  és Acsád, valamint Molnaszecsőd és Döröske között. Pinkamindszent és  az országhatár, Vasszentmihály és Csörötnek, továbbá Gór és Bő  között pedig félpályás korlátozást tartanak fenn.


Hétfő, 12.55 - Rátót és Rábagyarmat között egy alsórendű útszakaszon feloldották a teljes útzárat, Gór és Bő között viszont félpályás korlátozást kellett bevezetni a Vas megyei áradások miatt - közölte hétfőn a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint Pinkamindszent és az országhatár, Bük és Acsád, továbbá Rönök és Csörötnek, valamint Vasszentmihályfa és Csörötnek között továbbra is tejes útlezárás érvényes.

Arra kérik a térségben autózókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az árvízhelyzetről a közútkezelő megyei diszpécserszolgálatánál vagy az Útinformnál.

12.30 - Vas megyében a Rábán 2-4 métert emelkedett a vízszint, Szentgotthárdnál vasárnap este tetőzött a folyó 324 centiméterrel. Hétfő reggelig pedig már több mint egy métert apadt a folyó.

A mederbe dőlt fákat kell még eltávolítani - tették hozzá.

Körmenden a Rába várhatóan hétfőn este tetőzik 430 centiméter körüli vízállással, itt II. fokú árvízvédelmi készültség érvényes. A zsilipeket lezárták, a Büdös-árok zsilipnél folyamatosan szivattyúznak, Körmend alatt völgyi elöntések is lesznek.

A Gyöngyös-patak Kőszegnél, a Pinka Felsőcsatárnál vasárnap délután óta egyenletesen apad. Körmendnél azonban a Pinkán folyamatosan emelkedik a vízszint a Szentgotthárd felől érkező árhullám miatt.

A Répce jelenleg a Gór alatti szakaszon, a Gyöngyös Sorkifalud térségében, a Rába pedig a Csákánydoroszló feletti térségben tetőzik.

A Mura hétfő reggel Muraszerdahelynél és Letenyénél még áradt és számítani lehet a hullámtér elöntésére is. A Murán Letenyénél II. fokú készültséget meghaladó tetőző vízállást várnak szerdán a szakemberek.

A Kis-Balatonnál lévő kápolnapusztai, főnyedi és pörösi szivattyútelepnél belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Hétfő 11.00
- Szentgotthárdnál már apadásnak indult a Rába, hétfő reggel első fokúra minősítették vissza az árvízvédelmi készültséget, a folyó körmendi szakaszán az esti órákban várják a tetőzést - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai és a szombathelyi katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemléket tartanak a Sorok és Pinka patakok mellett fekvő településeken Balogunyomnál, Sorkifaludnál, Sorkikápolnánál, Sorokpolánynál, Szentpéterfánál, Jáknál, Pornóapátinál, Horvátlövőnél, illetve Vaskeresztesnél. A települések polgármestereit és közbiztonsági referenseit értesítették a várható árhullám levonulásáról, a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai pedig az éjszaka folyamán folyamatos figyelőszolgálatot láttak el.

Hozzátette: a körmendi hivatásos tűzoltóparancsnokság parancsnoka és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi megbízott a Rába folyó és a Pinka patak áradása által érintett településeken végzett helyszíni szemlét: Körmenden, Csákánydoroszlón, Pinkamindszenten, Magyarszecsődön, Molnaszecsődön, és a víz által veszélyeztetett területen élő lakosságot személyesen értesítették a várható áradásról.

Balogh Nikoletta elmondta: vasárnap Kőszegen a Gyöngyös áradása miatt két embert ideiglenesen kiköltöztettek és rokonoknál helyeztek el.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendű út Bük és Acsád, Rönök és Csörötnek, Vasszentmihályfa és Csörötnek, illetve Rábagyarmat és Rátót közötti van teljesen lezárva az áradások miatt, a Pinkamindszent és az országhatár közötti utat pedig fél szélességben zárták le.

Korábban - Öt mellékutat kellett lezárni Vas megyében a Rába, a Répce és a Pinka áradása miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A közútkezelő az MTI-hez hétfő reggel eljuttatott közleményében ismerteti: Vas megyében az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a Rába folyó, a Répce folyó és a Pinka patak vízállása is jelentősen megnőtt. Ennek következtében teljes útzárat kellett bevezetni öt alsóbbrendű úton az éjszakai, illetve a hajnali órákban.

A közlekedők Pinkamindszent és az országhatár, Bük és Acsád, Rönök és Csörötnek, Vasszentmihályfa és Csörötnek, valamint Rábagyarmat és Rátót települések között számíthatnak korlátozásokra.

A közútkezelő arra kéri a térségben autózókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális lezárásokról és útállapotokról a társaság megyei diszpécserszolgálatánál vagy a cég Útinform osztályánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 millió a Pápai Hús beszállítóinak

Összesen 400 millió forintot kap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Pápai Hús 1913 Kft. beszállítóinak kifizetésére. Tovább olvasom