Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Malina Hedvig ügyét szeptember végére tűzék ki

Szeptember 28-ra tűzte ki a nyitrai járási bíróság a Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított eljárás bírósági tárgyalásának időpontját - számolt be csütörtökön honlapján a független pozsonyi Pravda a nyitrai bíróság közlésére hivatkozva.
Zsák-Malina Hedvig ellen - akit Nyitrán 2006-ban még diáklányként vallomása szerint azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

Az eljárás keretében a főügyészség tavaly tavasszal vádemelést kezdeményezett a nyitrai járásbíróságon, amelyet az elutasított. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mivel nem kapta kézhez a vádiratot magyar nyelven is, holott arra magyar állampolgárként joga lett volna, s erről a jogáról nem mondott le.
Zsák-Malina Hedvig 2013 decemberében vette fel a magyar állampolgárságot, majd tavaly februárban Szlovákiából Győrbe költözött.

A nyitrai kerületi bíróság februárban a főügyészség panasza alapján másodfokon megszüntette az alárendelt nyitrai járásbíróságnak a főügyészség vádindítványát elutasító döntését, aminek az lett a következménye, hogy a járási bíróságnak ki kellett tűznie a tárgyalást. Erre került sor most, azt követően, hogy - mint arról az ujszo.com beszámolt - a bíróság a vádiratot lefordíttatta magyarra.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák a rendőrség vizsgálatának eredménye alapján azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogyan azt a sértett elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Ebben elismerte, bizonyos körülmények arra utalhatnak, hogy sérülhettek a panaszosnak az emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás vizsgálati része csak tavaly januárban zárult le, s ezt követte a tavaly áprilisi vádemelési javaslat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a tevét is hűtik a veszprémi állatkertben

A napok óta tartó hőség miatt különös gondoskodást igényelnek az állatok a veszprémi állatkertben, a… Tovább olvasom