Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

MAL: veszélybe került a hazai timföldgyártás

Szorítja az idő a MAL Zrt-t: a timföldgyártási technológia sajátosságai miatt ugyanis ha sürgősen nem indul el újra a termelés a gyárban, később már az is lehetséges lesz, hogy a továbbiakban egyáltalán nem tud majd újraindulni.
A MAL az MTI-nek vasárnap eljuttatott közleményében ismerteti: ha az ajkai timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra, a műszaki-technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termékkibocsátást; ez pedig olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely jelentősen kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is.

Az Ajkán bekövetkezett "sajnálatos események" miatt október 4-én a MAL Zrt. megállította a hidrátgyártást. Az eltelt 6 napban az úgynevezett Bayer-körfolyamatban olyan fizikai és kémiai változások indultak meg, amelyek megakadályozhatják a gyár termelőképességét, újraindulását - fogalmaznak.

A termék kibocsátás szempontjából létfontosságú kikeverő rendszer már vasárnap olyan állapotban van, hogy - figyelembe véve a hideg éjszakákat és a szelet - a már félkész termék bármikor átalakulhat, így annak kiszűrése lehetetlenné válhat. Leállás előtt a kikeverő sor kezdő hőmérséklete 71 Celsius fok, véghőmérséklete 52 Celsius fok volt, amely jelenleg 43 és 34 fokra hűlt le.

A timföldgyár újraindítása előtt az erőműnek 48 órára van szüksége a gőzadáshoz. A MAL Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás.

A MAL Zrt. 100 százalékban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1.100 embernek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5.000 ember életére van hatással.

Timföldtermékeinek 80 százalékát exportálja, aminek 97 százaléka az EU országaiba jut el. Európai piaci részesedése 12 százalék, világpiaci részesedése 4 százalék - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 8. duc_de_Orbieu 2010. október 11. 11:10
  „Nem a zimf0ldgyärtäs van veszölyben, hanem az a sok-sok milliärd forint extraprofit....”
 • 7. szocdem 2010. október 10. 18:06
  „6.

  Igen széles látókörre vall, ha valaki azt állitja, hogy egy olyan környezeti katasztrófát okozó cég mint a MAL folytassa a tevékenységét csak azért, mert 1000 alkalmazottja van.

  Hazánk meg egy van! Amit kölcsön kaptunk a dédunokáinktól, és meg kell védeni minden áron a mocsoktól. Ehhez képest semminek tünik akár ezer vagy egy millió ember melója is (az utódaink sokkal de sokkal többen lesznek még, ha nem öljük meg már ma őket!)
  No persze én csak egy szüklátókörü vagyok, és ráadásul a nyerészkedő kapzsi hülyék vagyonáért sem rettegek, akkor sem, ha most ők adnak pár polgártársamnak fizetést....”
 • 6. embertelen 2010. október 10. 17:56
  „Szűk látókörű az, aki csak a tulajdonosok hasznát figyeli, és nem foglakozik 1100 ember munkahelyével. Elsődlegesnek a munkahely megőrzése kell, hogy legyen. A tulajdonosok haszna csak másodlagos, ugyanis azt a kormány, vagy a károsultak, ha másképp nem, hát peres úton elveheti az eddigi károkozás fejében.”
 • 5. szocdem 2010. október 10. 17:40
  „Itt győrben a Széchenyi hidon is voilt egy ember pénteken aki minden megálló arra járót tájékoztatott arról hogy az az iszap nem is veszélyes....... Valakinek volt erre is pénze hogy megnyugtasson minket, hogy a dunában úszó döglött halak nem a szennyeződéstől pusztultak el!!! szerintem is valósznübbnek látszik hogy ha nem az iszaptól, akkor attól, hogy felúsztak a magyar hétköznapi valóságba....)”
 • 4. akinemfél 2010. október 10. 15:15
  „A tulajdonosok egy családi ház árán vették a gyárat a magyar politikai elittol a Horn kormány idején = 10 millio forint. Ha felmerulhetne,hogy a tulajdonosok,vagy az általuk irányított vezetoség felelos lehetne a torténtekért,akkor már az elso nap le kellett volna tartoztatni oket,hiszen felmerulhetne a szokés,a tanubefolyásolás vagy az osszebeszélés lehetosége.
  De a tulajdonosok és a vezetoség egészen biztosan nem tehetnek semmirol.
  Miért bántják egyesek oket ?!
  A tulajdonosok és a veztoség már az elso nap azt nyilatkozták,hogy a voros iszap teljesen veszélytelen.
  Mit kell itt ebbol az egészbol ekkora felhajtást csinálni ?
  Ejnye-bejnye...
  Kezdjék már újra a termelést,mert a szegény és ártatlan tulajdonosoknak megszunik a milliárdos haszon áramlása ! Termeljen újra a gyár,de már holnap !”
 • 3. Jandex 2010. október 10. 14:36
  „A vezetőket Én tartóztassam le?! Vagyonelkobzás?! Jaaa,hogy már zsebben vannak az illetékesek?!
  Akkor nem szóltam majd a gátőr vagy az éjjeliőr megy a sittre!”
 • 2. bogabo 2010. október 10. 14:32
  „jegyzett tőkéje 3 milliárd forint

  a 3 vezető vagyona pedig több tízmilliárd forint... gratulálok, szép!”
 • 1. Lehel54 2010. október 10. 14:22
  „ke nem xarja le? Elsö az emberéletek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Illés Zoltán: Le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala

"Menthetetlen állapotban van a sérült tározó" - jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelmi… Tovább olvasom