Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Makettparkot és miniskanzent adtak át a kisbéri kistérségben

Átadták pénteken a kisbéri tó partján a Mini-Magyarország makettparkot és az ászári miniskanzent, ezzel befejeződött a Kisbéri Kistérségi Társulás turisztikai fejlesztési projektje.

A kisbéri Mini-Magyarország parkban olyan híres építmények kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók, mint az egri vár, a soproni Tűztorony, a tihanyi Apátság, a szegedi Dóm vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. A kisbéri tó partján parkosított környezetben, virágágyások között helyezték el az épületek 10-szeres és 25-szörös kicsinyítéssel készült makettjeit.
Ászáron a tájház mellett épült fel egy miniskanzen, amely 22 épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét. Az ászári skanzenben csaknem 1500 négyzetméteres zöld területen lakóházak mellett szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet.
Udvardi Erzsébet, a Kisbéri Kistérségi Társulás elnöke az MTI-nek elmondta: a turisztikai fejlesztési projektre 2009-ben nyertek csaknem 370 millió forintot, így a kistérség négy településén - Ászáron, Bakonyszombathelyen, Kisbéren és Súron - várják új látványosságokkal a Bakonyaljára látogatókat.
A 2009 októbere és 2011 júniusa között megvalósított beruházásokkal olyan látványosságokkal bővítették a kistérség turisztikai kínálatát, amelyek szezontól függetlenül is látogatókat vonzanak és összességében egy-egy hosszú hétvégére vagy akár több napra is programot biztosítanak az idelátogatóknak.
Bakonyszombathelyen a község régi iskolaépületét állították vissza eredeti állapotába, ahol iskolamúzeumot rendeztek be. A falu közepén rendezvényteret alakítottak ki, a volt Esterházy-uradalom kastélyparkjában pedig egy tanösvényt építettek ki, amely a környék növényvilágát mutatja be.
Kisbéren a Kiskastély épületét újították fel, ahol a helytörténeti és lovas kiállítás is helyet kapott. A kastély körüli területen botanikus kertet alakítottak ki.
Súr a helyi Nagyboldogasszony templom külső-belső rekonstrukciójával bővítette a Bakonyalja turisztikai látnivalóit.
A turisztikai projekt résztvevője volt a móri Bozóky Pincészet is. A projektben a borászati üzem helyszínén egy új kóstoltató teret alakítottak ki, a pincét és a szőlőfeldolgozó üzemet is megnyitották a látogatók előtt.
A Kisbéri Kistérségi Társulás 2005-ben alakult 17 bakonyaljai település részvételével. Az együttműködés révén a közoktatás, az egészségügy, a gyermekvédelem és a szociális ellátás területén végeznek közös feladatokat.

Olvasóink írták

  • 1. baribon 2011. június 24. 14:46
    „Gyönyörű mindkettő! Melegen ajánlom mindenkinek, aki apró szépségekre képes rácsodálkozni, és művészi módon megalkotott remekművekben tud gyönyörködni. Gratulálok az alkotóknak, elsősorban Rohonczi Lászlónak- jó barátunknak-a miniskanzen (az "apró falu" ) alkotójának, és a két településnek, hogy ilyen szép gyöngyszemekkel gazdagították a Bakonyalja turisztikai látványosságait. Pihentető hétvégi program meglátogatni a szép környezetben kialakított kis parkokat. Mindenkinek kellemes kikapcsolódást hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programok Sopronban: Tündérfesztiváltól a Vasfüggönytúráig

Ágfalván sportnapot, Fertőrákoson az ExperiDance Tánctársulattal történelmi táncjátékot is… Tovább olvasom